Στους 83 οι νεκροί. Συνεχίζονται οι έρευνες στο Μάτι

Στους 83 οι νεκροί. Συνεχίζονται οι έρευνες στο Μάτι
καπνός από τις εστίες τις φωτιάς στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής Eurokinissi

Η Πυροσβεστική απευθύνει κάλεσμα στους συγγενείς των θυμάτων να προσέλθουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες για τη λήψη DNA για το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η φωτιά στα Γεράνεια Όρη. Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες στον ορεινό όγκο κατάφεραν οι πυροσβέστες να ανακόψουν την πορεία του πύρινου μετώπου προς τους οικισμούς των Αγίων Θεοδώρων και το Λουτράκι, ενώ πλέον η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και υπάρχουν μόνο μικροεστίες στις κορυφογραμμές.

Στο σημείο πλέον επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 9 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα, 3 μηχανήματα έργου και ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα.

Στους 82 επισήμως οι νεκροί στο Μάτι- Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων στο Μάτι και την γύρω περιοχή. Οι νεκροί έφτασαν τους 82 επισήμως πλέον. Από τους 164 ενήλικες τραυματίες, νοσηλευόμενοι παραμένουν 60 ενήλικες, από τους οποίους οι 11 είναι διασωληνωμένοι και 4 από τα 23 παιδιά, από τα οποία κανένα δεν διατρέχει κίνδυνο. Όλοι τους νοσηλεύονται κυρίως στον Ευαγγελισμό και ακολουθεί, το Σισμανόγλειο, ΚΑΤ και το Αττικό Νοσοκομείο.

Τα παιδιά, που ευτυχώς κανένα τους δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση που νοσηλεύονται στο Παίδων Αγία Σοφία. Κοντά σε έναν γκρεμό που οδηγούσε στη θάλασσα, το πρωί της Τρίτης, στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι, διασώστες του Ερυθρού Σταυρού ανακάλυψαν 26 άτομα αγκαλιασμένα και απανθρακωμένα. Δυστυχώς πολλά από τα θύματα είναι μικρά παιδιά… αγκαλιασμένα με τις μανάδες και τους πατεράδες τους…

Μέχρι αυτή την στιγμή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία που συγκεντρώνει τις αναγγελίες για αγνοουμένους έχει δεχτεί κλήσεις για περισσότερους από 100 αγνοουμένους.

Αεροφωτογραφία από το Μάτι Eurokinissi

Επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και θύματα, των οποίων οι σοροί τους έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει για αυτό τις αρμόδιες αρχές.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ανά οικοδομικό τετράγωνο, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Υπενθυμίζεται, ότι οι αγνοούμενοι δηλώνονται από τους συγγενείς και τους οικείους τους, καλώντας στον αριθμό «199».

Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής δρουν μικτές περιπολίες του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και Εθελοντών για την αναζήτηση αγνοουμένων.

Επίσης στην περιοχή της Κινέτας και της Ραφήνας διενεργούνται 195 περιπολίες της αστυνομίας το 24ωρο και 39 μικτές περιπολίες αστυνομίας, πυροσβεστικής και ενόπλων δυνάμεων ενώ το συνολικό προσωπικό των περιπολιών είναι 525 άτομα.

Χθες ξεκίνησαν οι αυτοψίες που διενεργούν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες περιοχές. Την Τρίτη συνέδραμαν στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής 188 μηχανικοί του Υπουργείου, ενώ χθες, 320 μηχανικοί του Υπουργείου μετέβησαν στο Δήμο Μαραθώνα, στον Δήμο Ραφήνας και στον Δήμο Μεγαρέων.

Στους δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας και Μεγαρέων έχουν γίνει ως τώρα 1992 αυτοψίες.

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, την Τρίτη μετέφερε περισσότερα από 125 κατεστραμμένα από την πυρκαγιά αυτοκίνητα, προκειμένου να ανοίξουν οι αποκλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

Τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Σπάτων λειτουργούν ομαλά και ενισχυμένα, με αυξημένη δύναμη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πλήρη υποστήριξη σε μέσα και υγειονομικό υλικό.

Καμένη μηχανή στο Μάτι Eurokinissi

Παράλληλα, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια με το ΕΚΕΠΥ συντονίζει κλιμάκια αποτελούμενα από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τους Γιατρούς του Κόσμου και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες περίθαλψης στις πληγείσες περιοχές, ενώ την ίδια ώρα στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας συγκεντρώνεται φαρμακευτικό και άλλο υλικό.

Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής, η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό για τη συλλογή και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Μαραθώνος αποκαταστάθηκε. Κλειστή παραμένει η Ποσειδώνος στο Μάτι από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι την διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα. Κλειστή είναι επίσης η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι από την Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την οδό Ποσειδώνος.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας έχουν περισυλλεγεί από ακτές και θάλασσα περισσότερα από 700 άτομα και έχουν μεταφερθεί με μέσα του Λιμενικού στο λιμένα Ραφήνας. Επίσης, έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα οι σοροί έξι ατόμων. Διάφορα αντικείμενα καθώς και χρηματικά ποσά έχουν εντοπιστεί και παραδοθεί από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών στη Λιμενική Αρχή Ραφήνας. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που χρήζουν παροχής συνδρομής από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, μπορούν να καλούν στον αριθμό έκτακτης ανάγκης του Λιμενικού Σώματος “108”.

Από την φρεγάτα «Έλλη» εντοπίστηκαν νεκρές 3 γυναίκες και ένα παιδί, ενώ διασώστηκαν μία 60χρονη γυναίκα και ένα 16χρονο αγόρι.

Από το Λιμενικό έχουν διασωθεί όλοι οι Δανοί τουρίστες που αναποδογυρίστηκε η λέμβος τους και συνεχίζονται οι έρευνες για μία ακόμη γυναίκα και τυχόν άλλους για τους οποίους δεν υπάρχει καν γνώση ότι βρέθηκαν στη θάλασσα.

Στην περιοχή επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εκ των οποίων 44 Κύπριοι, 6 εθελοντικά οχήματα με 12 εθελοντές, 10 οχήματα ΟΤΑ, 5 μηχανήματα έργου.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΡΤΑ- ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Eurokinissi

Αναφορικά με το χρονικό της πυρκαγιάς, ξέσπασε την Δευτέρα το απόγευμα στις παρυφές της Πεντέλης κοντά στο Νταού και αφού έκαψε σπίτια έπεσε στο σημείο μεταξύ Διώνης και Καλλιτεχνούπολης, στο όρια Πικερμίου-Ραφήνας.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ισχυροί και έσπρωξαν την πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, παλιό κομμένο και αναδασωμένο σημείο με μεγάλη ταχύτητα στην εξάπλωσή του και κατεύθυνση προς Νέο Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη, που στη συνέχεια παραδόθηκαν στις φλόγες και κάηκαν δεκάδες άνθρωποι, εκατοντάδες σπίτια και υποδομές.

Στις πυρκαγιές της Αττικής συνδράμουν 64 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Κύπρο, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία και βοήθεια από τη Ρουμανία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας με μικροεστίες μόνο μέσα σε μία χαράδρα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΡΤΑ- ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Eurokinissi

Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής προς τους συγγενείς των αγνοουμένων

Από την Πυροσβεστική παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, από σήμερα 25/07/2018 έως και την Παρασκευή 27/07/2018 από ώρα 08:00 έως 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί για την ταυτοποίηση των θυμάτων, παρέχοντας τις αναγκαίες πληροφορίες προκειμένου να διευκολύνουν τις αρχές.

Η διαδικασία που ακολουθείται για την αναγνώριση των θυμάτων

Η αναγνώριση όλων των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική θα γίνει με όσα προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί σε περίπτωση μαζικών και φυσικών καταστροφών.

Ο λόγος είναι για να μην γίνει το παραμικρό λάθος ειδικά με δεδομένο ότι η πλειονότητα των θυμάτων είναι απανθρακωμένοι και άρα δύσκολα αναγνωρίσιμοι πλην εκείνων που πνίγηκαν στη θάλασσα, αλλά και για εκείνους θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Συντετριμμένοι εμφανίζονται ακόμα και οι πιο έμπειροι ιατροδικαστές της χώρας που έχουν αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο όπως ο διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας, ο διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης και ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς, μπροστά στις εικόνες και το πλήθος των θυμάτων, που δυστυχώς, ανάμεσά τους είναι και πολλά παιδιά.

Θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με την αεροπορική τραγωδία του Helios. Ήδη στους νεκροθαλάμους το Σχιστού που έχουν μεγάλη χωρητικότητα, έχουν μεταφερθεί 68 σοροί, αναμένονται περισσότεροι από τα νοσοκομεία και δυστυχώς ίσως τις επόμενες ημέρες από τα μικτά συνεργεία ερευνών στις πληγείσες περιοχές και τμηματικά μεταφέρονται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Σήμερα, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών από τους ιατροδικαστές διενεργήθηκαν οι πρώτες 30 νεκροψίες-νεκροτομές και σταδιακά αναμένεται μέχρι το Σάββατο να ολοκληρωθούν. Κατά τη διάρκεια αυτών, λαμβάνονται φωτογραφίες από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα και λαμβάνεται από το κλιμάκιο δείγμα DNA για την ταυτοποίηση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια.

Πρόσθετα για όλα τα θύματα θα ληφθούν δείγματα για τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις και η πρώτη αναγνώριση για όσα θύματα αυτό είναι εφικτό δηλαδή τους πνιγμένους και όσους αναγνωρίζονται, αυτή θα γίνει από τους ίδιους του ιατροδικαστές και θα δοθεί μία προτεραιότητα χρονική σε αυτά τα θύματα που αναγνωρίζονται πιο εύκολα για να παραδοθούν στις οικογένειές τους για κηδεία.

Η ταυτοποίηση DNA θα χρειαστεί περισσότερες ημέρες αλλά το προσωπικό των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. είναι προσηλωμένο να εργαστεί νυχθημερόν για να επιταχύνει τις διαδικασίες στο μέτρο του δυνατού.

Συλλήψεις για πλιάτσικο στους πληγείσες περιοχές

Δυστυχώς δεν λείπουν τα περιστατικά πλιάτσικου στα ήδη ρημαγμένα σπίτια των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής. Γι αυτόν τον λόγο η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή έχει στείλει πολλές δυνάμεις στην περιοχή για περιπολίες.

Άντρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που ακόμα και από την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά έχουν προσφέρει τα μέγιστα στους συμπολίτες τους, κατά τη διάρκεια περιπολίας στον Νέο Βουτζά, εντόπισαν την Τρίτη, περίπου μισή ώρα μετά τις 11 το βράδυ και συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τέσσερις Έλληνες έναν 22χρονο, έναν 25χρονο και δύο 26χρονους, την στιγμή που είχαν εισβάλει στο σπίτι πυρόπληκτων και αφαιρούσαν όσα αντικείμενα αξίας είχαν μείνει όρθια.

Οι θρασύτατοι κλέφτες που δεν σεβάστηκαν ούτε τον πόνο και το δράμα αυτών των ανθρώπων ακινητοποιήθηκαν αμέσως από τους αστυνομικούς και συνελήφθησαν και ερευνάται αν είναι υπεύθυνοι και για τυχόν άλλες παρόμοιες πράξεις στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα