Στους δρόμους δήμοι και εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς

Στους δρόμους δήμοι και εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς
Μικροένταση έξω από τη Βουλή όταν έφτασε εκεί η πορεία των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018. Οι εργαζόμενοι ήθελαν να περάσουν στη Βουλή για να συναντήσουν τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Είχε προηγηθεί η άκαρπη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Ωστόσο, αστυνομικοί τους εμπόδισαν μπροστά στην είσοδο και εκεί δημιουργήθηκε μικροένταση, με τους εργαζομένους να αποδοκιμάζουν τους αστυνομικούς. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

"Πόλεμος" για την επίμαχη διάταξη που καθιερώνει τη σταδιακή υποχρεωτική εκπαίδευση στα νήπια. Μικροένταση στη βουλή από εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς. Βέλη δήμου Αθηναίων κατά ΚΕΔΕ. Αναλυτικά, τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ για τα 4χρονα

Της Μίκας Κοντορούση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, πραγματοποίησαν οι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία.

Οι διαδηλωτές δεν έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Παιδείας και για το λόγο αυτό, πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της Βασιλίσσης Σοφίας για περίπου 10 λεπτά, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΑΣΥΒ, είχε συνάντηση με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι, δήμοι και σωματεία προαναγγέλλουν συνέχιση των κινητοποιήσεων, εάν δεν αποσυρθεί η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση.

Με κοινή επιστολή τους μάλιστα, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ ζητούν άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους, η ψήφιση νομοθετική διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση οδηγεί σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες οικογένειες. Θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία 1.600 δημοτικών δομών που λειτουργούν μέχρι σήμερα υποδειγματικά. Οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους» τονίζει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της.

Απαντώντας το υπουργείο Παιδείας πάντως διευκρινίζει πως όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών.

Εξαίρεση στην σημερινή 24ωρη απεργία αποτέλεσαν 75 παιδικοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων.

Ανοιχτοί οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων

Ως ακόμα μία κίνηση υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων από την κυβέρνηση, με παράλληλη αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους δήμους, ερμηνεύει ο δήμος Αθηναίων τη διάταξη της κυβέρνησης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών από την ηλικία των τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

«Σε έναν τομέα μάλιστα, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, που οι δήμοι διακρίνονται για τις άψογες υπηρεσίες που προσφέρουν σε χιλιάδες οικογένειες» σημειώνει ο δήμος σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Η κυβέρνηση αντί να επιζητήσει τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής παιδαγωγικής αλλαγής, χωρίς καν να τη φέρει σε δημόσιο διάλογο, ψαλιδίζει μια ακόμη αρμοδιότητα των δήμων. Αντί για αποκέντρωση και συνεργασία, η κυβέρνηση επιλέγει την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να τις υλοποιήσει».

Ο δήμος στρέφει τα βέλη του και προς την  ΚΕΔΕ, καλώντας τη διοίκησή της να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να ανακαλέσει την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτηρίζει, διάταξη.  «Αντ’ αυτού όμως η ΚΕΔΕ προτείνει στους δήμους να κλείσουν τους παιδικούς σταθμούς σήμερα Τρίτη 20 Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό όμως, αντί να πιεστεί η κυβέρνηση να υποχωρήσει, καταδικάζονται σε απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδες γονείς» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ανάγκες σε αριθμούς από το Υπουργείο Παιδείας

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας υπογραμμίζει ότι «οι ανησυχίες που εκφράζουν από κοινού ΚΕΔΕ, ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΥΝ μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος όρος γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) είναι περίπου 90.000 ανά έτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιάηλικίας 1- 4 ετών»’.

Και προσθέτει: «Όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών;».

Μάλιστα, σε σχέση με τα τμήματα Προσχολικής Αγωγής και τα επαγγελματικά δικαιώματα, το αρμόδιο υπουργείο ξεκαθαρίζει πως: «Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αναβαθμίζονται οι σπουδές των λειτουργών που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία και εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελούν. Τα αντίστοιχα Τμήματα στα ΤΕΙ παραδοσιακά ανήκαν στις Σχολές Υγείας. Με τη νομοθετική ρύθμιση εντάσσονται στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών και ανοίγονται πλέον καινούργιες ακαδημαϊκές δυνατότητες έρευνας και διεπιστημονικότητας στις σπουδές τους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα