Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το “κολαστήριο” του Α.Τ. Δραπετσώνας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το “κολαστήριο” του Α.Τ. Δραπετσώνας
Η φωτογραφία - ντοκουμέντο

Πορεία εναντίον των συνθηκών κράτησης νεαρών μεταναστών στο Α.Τ. Δραπετσώνας μετά τις επιχειρήσεις του "Ξένιου Δία"

Μαζική πορεία και συγκέντρωση προς το Α.Τ. Δραπετσώνας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αφορμή, η κράτηση 100 ανθρώπων σε κρατητήρια των 70 τ.μ., για πάνω από 9 μήνες. Η πορεία οργανώθηκε από το Παμπειραϊκό Αντιφασιστικό Μέτωπο, ενώ η σοκαριστική φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από το site pireas2day.gr, αποτυπώνει την εικόνα που παρουσιάζουν τα υπόγεια κρατητήρια.

“Πρόκειται για συνανθρώπους μας που το μόνο τους έγκλημα είναι ότι έληξε η άδεια παραμονής τους ή δεν έχουν έγκυρα χαρτιά και είχαν την ατυχία να πιαστούν στα νύχια του “ξενοκτόνου Δία”, αναφέρουν σε μήνυμά τους που συνοδεύει τη φωτογραφία στο Facebook, αναγνώστες του Pireas2day.gr και σημειώνουν τα εξής:

“Παρατηρήστε τον τεχνητό φωτισμό και αερισμό καθώς και τα χαρτόνια, κουβέρτες και άλλα υλικά που έχουν κρεμάσει οι φυλακισμένοι στα κάγκελα για να ζεστάνουν το χώρο των κελιών. Τα ελάχιστα στρώματα πάνω στο υγρό πάτωμα των κελιών και τα άθλια αποχωρητήρια δεν φαίνονται σε αυτή την φωτογραφία”.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Θ. Δρίτσας και Π. Λαφαζάνης οι οποίοι μαζί με επιτροπή δικηγόρων και δημοσιογράφων έγιναν δεκτοί από τους επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος.

Ο Θοδ. Δρίτσας, δήλωσε πως “οι κινητοποιήσεις έχουν βελτιώσει την κατάσταση στο κρατητήριο. Οι χώροι αυτοί είναι για κράτηση το πολύ 48ωρου”.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και για άθλιες συνθήκες κράτησης, έγιναν από μέλη του Μετώπου και της ΚΕΕΡΦΑ, που επισκέφθηκαν τους κρατούμενους στο τμήμα Δραπετσώνας.

Ανέφεραν μαρτυρίες των ίδιων των κρατουμένων πως οι ξυλοδαρμοί άρχισαν  μετά την απεργία πείνας, που ξεκίνησαν, και μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του 28χρονου κρατουμένου πρόσφυγα από την Παλαιστίνη Ιμπραχίμ Φαράζ

Όπως αναφέρει μάλιστα το Παμπειραϊκό Αντιφασιστικό Μέτωπο:

“Μετά από καταγγελίες για τον ξυλοδαρμό από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δραπετσώνας των ανθρώπων, που κρατούνται εκεί, ως αντίδραση στην απεργία πείνας, που ξεκίνησαν, και μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του 28χρονου κρατουμένου πρόσφυγα από την Παλαιστίνη Ιμπραχίμ Φαράζ, ενεργοί πολίτες του Πειραιά πραγματοποιήσαμε στις 27/03 συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης (Την συγκέντρωση είχε καλέσει η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά). Επιτράπηκε σε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων να μπούμε και να συνομιλήσουμε με τους κρατουμένους.

Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν σοκαριστική. Στο κολαστήριο του Αστυνομικού Τμήματος Δραπετσώνας 100 άνθρωποι στοιβαγμένοι σε 70 περίπου τετραγωνικά, κλεισμένοι στα κρατητήρια για πάνω από 9 μήνες, από την έναρξη του “Ξένιου Δία”.

Χωρίς δικαίωμα προαυλισμού, χωρίς να τους έχει δει ο ήλιος ή να έχουν αναπνεύσει καθαρό αέρα (δεν υπάρχει χώρος, μιλάμε για κρατητήρια αστυνομικού τμήματος), χωρίς συνθήκες υγιεινής, να έχουν κολλήσει δερματικές και άλλες ασθένειες λόγο των συνθηκών κράτησης, απελπισμένοι, στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Δεν θα μπορούσε να μείνει άνθρωπος εκεί μέσα όχι 9 μήνες αλλά ούτε 9 ώρες. Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για κατάργηση κάθε έννοιας ανθρωπισμού και ευνομούμενης πολιτείας.

Καταρρεύσαμε, όταν είδαμε μπροστά στα μάτια μας έναν άνθρωπο να σκίζει τη σάρκα του και να γεμίζει αίματα από πάνω μέχρι κάτω, ως τη μόνη λύση που ήρθε στο μυαλό του, μόλις μας είδε, για να βγει από το κολαστήριο που τον κρατάνε και τον βασανίζουν επί 9 μήνες.

Στον κρατούμενο που αυτοτραυματίστηκε ανακοινώθηκε, ότι θα αφεθεί ελεύθερος, όπως έγινε και με τον Παλαιστίνιο που προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Από δω μέσα θα βγείτε μόνο αν αυτοκτονήσετε και αν είστε τυχεροί μπορεί να προλάβουν να σας σώσουν στο νοσοκομείο…”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα