Αίγινα: 4 νεκροί και 16 τραυματίες από την σύγκρουση σκαφών

Αίγινα: 4 νεκροί και 16 τραυματίες από την σύγκρουση σκαφών

Ταχύπλοο σκάφος, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, εμβόλισε με ταχύτητα λάντζα με τουρίστες. Νεκροί είναι ο χειριστής της λάντζας, ένα παιδάκι 5 ετών -όπως τελικά αποσαφήνισε το Λιμενικό- ένας άνδρας και ένα ακόμη άτομο που βρέθηκε σε βάθος 20 μέτρων (Vid)

Τέσσερις νεκροί και 16 τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός της σύγκρουσης ταχύπλοου με τουριστικό σκάφος που σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή της Αίγινας.  Ανάμεσά τους, πιο σοβαρά τραυματισμένη είναι μία γυναίκα 29 ετών αλλοδαπή με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης, και ένας έφηβος 16 ετών, με τραύματα και επαπειλούμενο αεραγωγό.

Η μεγάλη βάρκα (λάντζα) είχε ξεκινήσει από την Πέρδικα με προορισμό το νησάκι Μονή, όπου μετέφερε 25 παραθεριστές (μαζί με τον χειριστή) για να κάνουν το μπάνιο τους.

 

Στο ενδιάμεσο, όμως, ταχύπλοο σκάφος 8 μέτρων, εμβόλισε με ταχύτητα τη λάντζα, η οποία ανατράπηκε και όλοι οι επιβάτες βρέθηκαν στη θάλασσα.

Επιτόπου έσπευσαν τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού καθώς και αλιευτικά και άλλα ταχύπλοα για να βοηθήσουν τους ναυαγούς. Επίσης στο σημείο βρίσκεται και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού (S-70B Aegean Hwk).

Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας διακομίσθηκαν 4 νεκροί – ένα ανήλικο κοριτσάκι 5 ετών και 3 ενήλικες 44 ετών, 58 ετών και 40-50 ετών, αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων. Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών στο κέντρο υγείας Αίγινας, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή πέντε τραυματιών για περαιτέρω αντιμετώπιση σε νοσοκομεία της Αθήνας. Στο κέντρο υγείας διακομίστηκαν και 16 τραυματίες.

Σε συνεννόηση με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το ΕΚΑΒ, οργανώθηκε η διακομιδή πέντε τραυματιών, με πλωτό μέσο στο λιμάνι του Πειραιά, συνοδεία ιδιώτη γιατρού. Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν, μία 29χρονη στο νοσοκομείο ΚΑΤ, ένας 16χρονος και 2 ακόμα τραυματίες στο νοσοκομείο Νίκαιας και ένας τραυματίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω της ιδιότητας του (αστυνομικός). Από τους υπόλοιπους 11 που διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας Αίγινας, οι 5 έλαβαν εξιτήριο ενώ οι άλλοι 6 παραμένουν ακόμα για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση των τραυματιών είναι καλή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο ταχύπλοο σκάφος που εμβόλισε τη λάντζα με τους παραθεριστές, επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο Αίγινας.

Λίγο αργότερα, συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, ο ιδιοκτήτης του ταχύπλοου. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο Αίγινας, που διενεργεί προανάκριση, στο πλαίσιο της οποίας θα διευκρινισθεί εάν ο ίδιος ήταν και κυβερνήτης του ταχύπλοου.

Δηλώσεις δημάρχου Αίγινας

Για τουλάχιστον 7 αγνοούμενος έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Αίγινας κάτι το οποίο και ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε. Ο κ. Δημ Μούρτζης επιβεβαίωσε με την σειρά του ότι τα θύματα είναι 3 -δεν είχε ακόμη βρεθεί ο τέταρτος νεκρός- και σημείωσε ότι νεκροί είναι “ο χειριστής της λέμβου, ένας επιβάτης και ένα παιδάκι”.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αίγινας για τις πρώτες βοήθειες και με ελικόπτερο θα διακομιστούν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στο Κέντρο Υγείας έχουν μεταφερθεί και οι υπόλοιποι επιβάτες της λάντζας, οι οποίοι έχουν μικροτραυματισμούς, αλλά κυρίως έχουν υποστεί ισχυρό σοκ.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων & Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) έχει ήδη επιληφθεί του περιστατικού και πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή προκειμένου διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4033/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Σημειώνεται πως στην Αίγινα είναι από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

Σε ετοιμότητα τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου τέθηκαν σε ετοιμότητα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών από το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα.

Στις έρευνες συμμετέχει επίσης ελικόπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτακτική η ανάγκη διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας

“Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το τραγικό δυστύχημα στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας. Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες. Η ανάγκη διερεύνησης των συνθηκών που οδήγησε στη σύγκρουση των δύο σκαφών είναι επιτακτική”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το τραγικό δυστύχημα.

ΝΔ: Οι αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν άμεσα τα αίτια

«Η ναυτική τραγωδία στην θαλάσσια περιοχή της Αίγινας συγκλονίζει κάθε Έλληνα. Απαιτείται οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν άμεσα τα αίτια του δυστυχήματος. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες»,  αναφέρει και η ΝΔ σε ανακοίνωση της.

(φωτο: aeginaportal.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα