Σχέδιο φύλαξης για την ασφάλεια της Ακρόπολης

Σχέδιο φύλαξης για την ασφάλεια της Ακρόπολης
Είσοδος Ακρόπολης Eurokinissi

Πρωταρχικός στόχος της υπουργού, Λίνας Μενδώνη είναι οι επισκέπτες να νιώθουν απόλυτη ασφάλεια, κατά την επίσκεψή τους στην Ακρόπολη.

Πολύωρη σύσκεψη με την ηγεσία του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) -οργανισμού εποπτευόμενου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- συγκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με θέματα που αφορούν στην ασφάλεια του χώρου της Ακροπόλεως, των εργαζομένων και των επισκεπτών της.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, Θ. Δραβίλας, o γγ Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου, ο γενικός διευθυντής, Ιω. Καραγεωργόπουλος, ο διευθυντής, Ν. Γερασιμίδης και αρμόδια στελέχη του ΥΠΠΟΑ, «εξετάστηκαν ενδελεχώς τα ζητήματα ασφαλείας και συζητήθηκαν τα σχέδια διαφύλαξης και διαχείρισης κινδύνων της Ακροπόλεως, ενός μνημείου-συμβόλου παγκόσμιας εμβέλειας».

Η υπουργός τόνισε ότι ο χώρος της Ακροπόλεως «πρέπει να ανακαλεί μόνο θετικούς συνειρμούς στους επισκέπτες της και αυτό αποβαίνει επ’ ωφελεία της χώρας. Ο επισκέπτης πρέπει να είναι και να αισθάνεται απολύτως ασφαλής και αυτό επιτυγχάνεται με στρατηγική και τεχνογνωσία».

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «στα σχέδια ασφάλειας θα εκπαιδευθεί όλο το προσωπικό που υπηρετεί στη Ακρόπολη, ώστε να συλλειτουργήσει με τις τεχνικές υποδομές που θα εγκατασταθούν». Επιπλέον, «η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ζήτησε από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας να γίνει, ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας -σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, υπό τη συντονιστική ευθύνη του γενικού γραμματέα Πολιτισμού- η λεπτομερής καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και η απαιτούμενη συλλογή των στοιχείων. Θα χρειαστούν πολλές και κοινές αυτοψίες, ενδελεχής αναφορά στα τρωτά σημεία, ώστε οι προτάσεις από το ΚΕΜΕΑ για τα ληπτέα μέσα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Το σύνολό των μέτρων θα υποστηρίζει την υποδομή ασφάλειας, ζωτικής σημασίας για τη δραστική μείωση όλων των υποθετικών κινδύνων. Επίσης, θα εκπονηθούν διαχειριστικά σχέδια που θα βασίζονται και στην εμπειρία των εργαζόμενων στην Ακρόπολη, ενώ είναι προτεραιότητα να προετοιμαστούν ειδικά σεμινάρια για τους φύλακες. Πρέπει, ακόμη, να ετοιμαστούν πιλοτικά σχέδια για τη διαχείριση ασφάλειας ενός μεγάλου μουσείου κι ενός ανοικτού μνημειακού χώρου, ακόμη και για θέματα φυσικών καταστροφών», επισημαίνει -μεταξύ άλλων- η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα