Τα σχέδια και οι μακέτες για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Τα σχέδια και οι μακέτες για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Ποιο είναι το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο που κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου. Δείτε το βίντεο της μακέτας και το πως θα "μεταμορφωθεί" το κέντρο της πόλης (Vid)

Στα τέλη του 2015 θα είναι έτοιμο το έργο ανάπλασης της Πανεπιστημίου μαζί με την επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα ως την Πλατεία Αιγύπτου.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να κλείσει η λεωφόρος για τα οχήματα από τα τέλη της φετινής χρονιάς. Το έργο αναμένεται να κοστίσει συνολικά 80 εκατ. ευρώ τα οποία και θα εξευρεθούν από κοινοτικές πηγές.

Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra, με την πρόταση “One Step Beyond”, αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό “Rethink Athens” για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσία του πρωθυπουργού και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας.

“Δείχνει ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας μας που μέσα στον ζόφο της κρίσης οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς. Οραματίζονται την Αθήνα μας αλλιώς”, είπε ο κ. Αντώνης Σαμαρά.

“Η ανάπλαση, όπως εγώ το βλέπω, της Πανεπιστημίου, μαζί με την παρέμβαση στον φαληρικό όρμο, μαζί με την ανάπτυξη του Ελληνικού, όπου πέρα από όλα τα άλλα θα υπάρξει και πολύ μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, αποτελούν κατ’ εμέ το “τρίγωνο” αυτής της αναγέννησης.

Σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο στοιχείο: η ανάδειξη ολόκληρου το παράκτιου μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Όλα αυτά δεν θα αποτελούν πια αποσπασματικές παρεμβάσεις”, προσέθεσε.

Στην παρουσίαση της νικήτριας πρότασης παρέστησαν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλος, της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, κ. Νίκος Σοφιανός, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και άλλοι.

Η βραβευμένη πρόταση “One Step Beyond”

Η πρόταση “Ένα βήμα μπροστά” της ολλανδικής ομάδας ΟKRA επιλέχθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή του Rethink Athens. Συνολικά κατατέθηκαν 71 προτάσεις από την Ελλάδα και 11 χώρες απ΄όλο τον κόσμο, “εξαιρετικά αξιόλογες” προτάσεις, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Παπαδημητρίου, από τις οποίες εννέα προκρίθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού (σσ. έληξε τον Οκτώβριο του 2012).

Από τις εννέα κέρδισαν οι OKRA, που θεωρούνται από τα σημαντικότερα γραφεία διεθνώς, στον σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου. Τα πιο πρόσφατα σχέδιά τους περιλαμβάνουν το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο “τρίτο κέντρο” του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης κ.α..

Οι αρχές της πρότασης

Η βραβευμένη πρόταση βασίζεται στην ιδέα για τη δημιουργία μίας πόλης προσιτής: Το Σύνταγμα, η Πλατεία Ομονοίας θα αποτελούν τις δύο πράσινες αστικές πλατείες, με πολλά υδάτινα στοιχεία ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης θα περιλαμβάνει μια πηγή νερού και θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο. Η οδός Πανεπιστημίου στο μέσον θα διασχίζεται από μια ζώνη πρασίνου.

Ακόμη, η πρόταση απηχεί σε μία πόλη ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή: Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου πράσινου δικτύου, που θα προσφέρει σκιά και προστασία.

Η ευρύτερη στρατηγική, στο πλαίσιο, αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της αστικής θερμοκρασίας, τη βελτίωση των συνθηκών περιβαλλοντικής άνεσης, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και τη διαχείριση του νερού.

Μια πόλη που σφύζει από ζωντάνια: Η αρχή αυτή αφορά στην αναβάθμιση της οδού Πανεπιστήμιου και περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων, όπου θα φιλοξενούνται πολιτιστικά δρώμενα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα