Θαμμένη στην λάσπη η Σύμη, δίχως ρεύμα και νερό

Θαμμένη στην λάσπη η Σύμη, δίχως ρεύμα και νερό

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από χείμαρρους και κατέληξαν στον βυθό της θάλασσας - Δυνάμεις της Πυροσβεστικής μετέβησαν στο νησί από την Ρόδο

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από ορμητικούς χείμαρρους στην Σύμη από την σφοδρή καταιγίδα που έπληξε χθες το απόγευμα το νησί.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Πυροσβεστική έχει δεχθεί κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών, καταλυμάτων, ενός ξενοδοχείου, καταστημάτων και υπηρεσιών, ενώ έχουν γίνει και αρκετές κοπές δέντρων. Άμεσα συγκροτήθηκαν συνεργεία με πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, οι οποίοι μετέβησαν αρχικά χθες τη νύχτα στο νησί με πλωτό σκάφος του Λιμενικού.

Σήμερα, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με προσωπικό και οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου που έφτασαν με οχηματαγωγό πλοίο της γραμμής.

Η Πυροσβεστική συμμετέχει επίσης στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν, καθώς και στην απομάκρυνση φερτών υλικών και στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο. Συνολικά για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 άντρες της Πυροσβεστικής με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες (Η/Ζ), καθώς και διασωστικά εργαλεία.

Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, αν χρειαστεί να μεταβεί στο νησί με ελικόπτερο.

Τουλάχιστον 20 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και κατέληξαν μαζί με φερτά υλικά στην προβλήτα, ενώ 3-4 από αυτά κατέληξαν στον βυθό του λιμανιού.

 

Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα σε ρέμα που μετατράπηκε σε χείμαρρο και πραγματοποιήθηκαν έρευνες από το Λιμενικό για να διαπιστωθεί μη τυχόν είχαν εγκλωβιστεί άτομα σε αυτά, με αρνητικό ευτυχώς αποτέλεσμα, ενώ και η Αστυνομία δεν έχει μέχρι στιγμής αναφορά για τυχόν αγνοούμενα ή τραυματισμένα άτομα.

Για τυπικούς λόγους αναμένονται και δύτες του Λιμενικού να πέσουν σήμερα στην θάλασσα για να διαπιστώσουν και εκείνοι αν όντως στα αυτοκίνητα δεν υπάρχει τυχόν εγκλωβισμένος.

Αρκετά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ενώ το νησί έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση και νερό καθώς πλημμύρισε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο νησί και γίνεται προσπάθεια να καθαριστεί το εργοστάσιο, αλλά και να δοθεί προσωρινή λύση με γεννήτριες.

Μαζί με τους πυροσβέστες μετέβησαν στο νησί και χωματουργικά μηχανήματα του Στρατού για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και των τόνων λάσπης που έχουν καλύψει τους δρόμους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα