Θεσσαλονίκη: ‘Μπλόκο’ σε συνεδρίαση και δεσμεύσεις των εργαζομένων για καθαρή πόλη

Θεσσαλονίκη: ‘Μπλόκο’ σε συνεδρίαση και δεσμεύσεις των εργαζομένων για καθαρή πόλη
Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι στην καθαριότητα Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Διεκόπη η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στο Δήμο Θεσσαλονίκης. 'Καμία παραχώρηση σε ιδιώτες” λένε οι συμβασιούχοι στον τομέα καθαριότητας, σημειώνοντας ότι το πολύ σε 3 μέρες η πόλη θα είναι καθαρή

Κατάληψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου να αξιολογήσει την πιο συμφέρουσα πρόταση ανάθεσης σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Οι συγκεντρωθέντες δεν επέτρεψαν στα μέλη της Επιτροπής να πάρουν απόφαση, υποστηρίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν ιδιώτη να καθαρίσει την πόλη, και πραγματοποίησαν την κατάληψη, φωνάζοντας συνθήματα.

Αποτέλεσμα ήταν ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης να διακόψει τη συνεδρίαση, λέγοντας πως τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερωθούν για τη νέα ώρα και τον χώρο συνάντησης.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος των εργαζομένων Ν. Θεσσαλονίκης Κλεοπάτρα Χοροζίδη, “όπου και να πάτε δεν θα γίνει συνεδρίαση. Δεν πρέπει να έρθει ιδιώτης. Ανοίγει μια κερκόπορτα με μεγάλο κόστος για τους δημότες”.

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρο των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστα Ξανθόπουλο, ο οποίος είπε πως ο “δήμαρχος βιάζεται. Ξέρουμε καλά τη δουλειά. Διαβεβαιώνουμε ότι θα καθαρίσουμε την πόλη σε 2,5-3 ημέρες”.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεκάκης ανάγνωσε έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας μετά από αυτοψία που έγινε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με αυτό, οι κάδοι αποτελούν ανθυγιεινές εστίες μόλυνσης με κίνδυνο και σοβαρές επίπτωσεις για τη δημόσια υγεία.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στο γραφείο του, επέμεινε στην άποψή του για “μεικτό σχήμα ιδιώτη και εργαζομένων” προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα σκουπίδια μέχρι την Παρασκευή, όποτε και αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν συγκεντρωθεί 2.500 τόνοι σκουπιδιών έξω στους δρόμους. “Οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Ειναι 2.500 τόνοι στους δρόμους και η αποκομιδή δεν είναι τόσο εύκολο πράγμα” είπε χαρακτηριστικά.

“Το δικό μου κύριο μέλημα είναι να καθαρίσει η πόλη το συντομότερο δυνατόν. Είπα στους εργαζόμενους να δεχτούν εξωτερική βοήθεια και δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας αυτή η συμφωνία” πρόσθεσε ο κ. Μπουταρης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης επιθυμεί να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη για ένα τριήμερο, με προϋπολογισμό 192.000 ευρώ. Τρεις εταιρείες κατέθεσαν τις προσφορές τους για τον διαγωνισμό.

Εξάλλου, με τους εργαζόμενους συναντήθηκε στο αμαξοστάσιο του δήμου και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφατης, προκειμένου να βρεθεί λύση με την αποκομιδή.

Ο κ. Καλαφατης υποστήριξε πως “η αδράνεια του δημάρχου οδήγησε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ- Voria.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα