Τι είναι τα σπάνια thundersnows - Συμβαίνουν και στην Ελλάδα;

Έντονη χιονόπτωση
Έντονη χιονόπτωση AP

Οι ''χιονοκαταγίδες'' δημιουργούνται στο μπροστινό άκρο ενός ψυχρού ή ενός θερμού μέτωπου που εισέρχεται σε ένα χειμερινό περιβάλλον. Τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στην Ελλάδα.

Όταν έχουμε καταιγίδες σε χειμερινές συνθήκες, μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν έντονες χιονοπτώσεις με πολύ δυνατές και επαναλαμβανόμενες βροντές. Έτσι έκτός από τις βροντές που ακούμε τη νύχτα κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, παρατηρούμε ότι ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός και αυτό συμβαίνει επειδή το φως αντανακλά τις νιφάδες χιονιού.

Είναι ενδιαφέρον ότι το χιόνι που περιέχεται μέσα στην καταιγίδα δρα για να εμποδίσει τον ήχο της βροντής. Ενώ η βροντή από μια τυπική καταιγίδα μπορεί να ακουστεί πολλά μίλια μακριά, η βροντή κατά τη διάρκεια μιας χιονοκαταιγίδας ακούγεται μόνο εάν βρίσόμαστε σε απόσταση 2 έως 3 μιλίων από τον κεραυνό.

Οι χιονοκαταγίδες επηρεάζουν σημαντικά την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, των μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και του Great Salt Lake.

Εμφανίζονται επίσης στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, και αρκετές φορές στη Montana που αποτελεί το μέρος με τις περισσότερες χιονοκαταιγίδες τον χρόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μάρτιος είναι ο κορυφαίος μήνας σχηματισμού τους με 6 τέτοιες καταιγίδες κάθε χρονιά.

Η Βορειοδυτική Ευρώπη επηρεάζεται απο χιονοκαταιγίδες και σήμερα το πρωί 4 Δεκεμβρίου 2020 στη Σκωτία κατεγράφη ένα επεισόδιο με βροντές τις πρώτες πρωινές ώρες , με τον ασυνήθιστο θόρυβο να προκαλεί συναγερμό στους ντόπιους. Η εξήγηση δόθηκε αμέσως από τους μετεωρολόγους του BBC.

Ανάλογες καταστάσιες έχουν παρουσιαστεί και στον Ελληνικό χώρο αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο (στα βουνά του Ισραήλ και της Ιορδανίας) όταν έχουμε περιπτώσεις έντονων ψυχρών εισβολών πολικής προέλευσης όπως είχαμε τέλη Δεκεμβρίου του 2016 και στις αρχές του 2017.

Οι χιονοκαταιγίδες δημιουργούνται στο μπροστινό άκρο ενός ψυχρού μέτωπου ή ενός θερμού μέτωπου που εισέρχεται σε ένα χειμερινό περιβάλλον, όπου η βροχόπτωση παίρνει τη μορφή του χιονιού. Τότε η ισχυρή χιονοθύελλα διατηρεί ισχυρό το κάθετο προφίλ της και η κάθετη ανάμιξη επιτρέπει ευνοϊκές συνθήκες για κεραυνούς και βροντές.

Μια τέτοια επίδραση συμβαίνει πάνω από μια λίμνη ή ωκεανό που δημιουργούνται καταιγίδες με το πέρασμα κρύου αέρα που περνά πάνω από το σχετικά ζεστό νερό. Αυτό το αποτέλεσμα παράγει συνήθως πυκνές χιονοπτώσεις πάνω από τις Μεγάλες Λίμνες της Αμερικής και του Καναδά, συμβαίνει όμως και στο Αιγαίο!

Αρκεί κατά μέσο όρο η θερμοκρασιακή διαφορά του ψυχρού αέρα στην επιφάνεια να είναι πάνω απο 15 βαθμούς Κελσίου. Περισσότερα για το φαινόμενο αυτό που καλείται Snow Lake Effect σε επόμενο άρθρο μας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: χιόνια, Κακοκαιρία
SHARE: