Τι λέει η Διεύθυνση Ανηλίκων για το bullying

Τι λέει η Διεύθυνση Ανηλίκων για το bullying

Το News 247, για να καλύψει όσο καλύτερα και όσο πιο σφαιρικά είναι δυνατόν, το καυτό θέμα του bullying, μίλησε και με το αρμόδια τμήμα της ασφάλειας Αττικής, αυτό των ανηλίκων

Η συνάντηση των συντακτών του News 247 με το διευθυντή και μία αστυνόμο του τμήματος Ανηλίκων της ΕΛΑΣ έγινε μία καθημερινή στη ΓΑΔΑ. Το θέμα ήταν ήδη γνωστό. Η βία-κακοποίηση μαθητών από άλλους μαθητές στα σχολεία, το γνωστό και ως bullying.

Οι αστυνομικοί του τμήματος Ανηλίκων ήταν κάθετοι.

“Δεν καταγγέλλονται τα περισσότερα περιστατικά. Δεν φτάνουν σε εμάς ποτέ”.

Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ζήτημα όσο νομίζουν πολλοί πολίτες και επιπλέον προβάλλουν τα ΜΜΕ ή πως ίσως πολλά περιστατικά μένουν εντός των τειχών ενός σχολείου ή μιας παρέας και δεν μπορεί έτσι να παρέμβει η αστυνομία;

Η αστυνομία είναι κατηγορηματική.

Αφενός, μας λένε, “δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Δεν γίνεται να επεμβαίνουμε δηλαδή χωρίς να γνωρίζουμε ένα συμβάν”, εμμένοντας στο ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία τα οποία να προέρχονται από κάποια καταγγελία.

Αφετέρου, “προσπαθούν να λύνουν μόνοι τους τα προβλήματά τους. Οι ίδιοι σπάνια, σχεδόν ποτέ, δεν καταγγέλλουν το περιστατικό και ότι δεν καταγγέλλεται απλώς δεν υπάρχει”, λένε οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Εντούτοις, ειδικά για το bullying στα σχολεία, η απάντηση που μας δίνεται είναι αφοπλιστική:

“Στα σχολεία δεν έχουμε τέτοια περιστατικά”, εννοούν πάντα που να φτάνουν σε εκείνους.

Τους ζητάμε να μας “αποκαλύψουν” ένα σοβαρό περιστατικό. Θυμούνται μόλις ένα, όταν μία μαθήτρια επιτέθηκε με μαχαίρι σε δύο άλλες μαθήτριες. Σε αυτή την περίπτωση είχαν παρέμβει, αλλά είχε συμβεί το συγκεκριμένο περιστατικό πριν χρόνια. Από τότε δεν μπορούσαν να θυμηθούν κάτι άλλο σοβαρό.  

Επισημαίνεται από τους αστυνομικούς, όπως έγινε και στη συζήτηση μας με τους αρμόδιους της ΔΗΕ ( Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), πως η δράση της αστυνομίας είναι αυστηρά κατασταλτική.

Η συζήτηση μας με το Διευθυντή του τμήματος και την αστυνόμο κλείνει κάπως σαν να μιλούσα με γονείς, τους γονείς ενός οποιουδήποτε παιδιού.

“Τα παιδιά το έχουν ρίξει στο facebook και το ιντερνετ. Είναι γεμάτος ο χρόνος τους, έχουν γεμίσει οι ώρες τους”, μας λένε αφήνοντας να εννοηθεί πως και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίον δεν έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά bullying.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα