Το 69,8% των εποχικών ξενοδοχείων λειτουργούν στο Νότιο Αιγαίο

Το 69,8% των εποχικών ξενοδοχείων λειτουργούν στο Νότιο Αιγαίο

Ανάμεικτη εικόνα, από νησί σε νησί και παρά την αβεβαιότητα, υπάρχει αισιοδοξία.

Το Νότιο Αιγαίο, όπως και η Κρήτη, αποτελούν βαρόμετρο για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς το πρώτο συνεισφέρει το 29,3% στα τουριστικά έσοδα και η δεύτερη το 20,4% (στοιχεία 2019).

Το 2021, οι ενδείξεις θέλουν να είναι καλύτερο από το 2020. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην πορεία, καθώς οι Βρετανοί δεν έχουν έρθει κι αν αργήσουν, τότε θα έχουμε μεγάλες απώλειες, οι οποίες δεν είναι εύκολο να καλυφθούν από άλλες χώρες – αγορές.

Το στοιχείο αυτό, μαζί και με άλλα δεδομένα, δεν επιτρέπουν σε όλες τις επιχειρήσεις φιλοξενίας να λειτουργήσουν ακόμα.

Στο Νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το 2ο τρίμηνο του 2021, το 69,8% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας ήταν ανοιχτά. Από το υπόλοιπο 30% που δεν είχε ανοίξει μέχρι τέλος Ιουνίου, το 72,9% σκοπεύει να ανοίξει μέσα στην τουριστική περίοδο του 2021, ενώ 18% περίπου δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Από τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας που σκοπεύουν να ανοίξουν στο Νότιο Αιγαίο, τα μισά (ποσοστό 47,5%) δηλώνουν ότι θα έχουν λειτουργήσει μέχρι αρχές Ιουλίου, ανεβάζοντας το ποσοστό των ανοικτών ξενοδοχείων μέσα στον Ιούλιο, για το Νότιο Αιγαίο, στο 84%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Επίσης, τα στοιχεία των Ενώσεων Ξενοδόχων, αναφέρουν ότι:

  • Στη Ρόδο, άνοιξε περίπου το 80% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας.
  • Στη Σαντορίνη το 80%
  • Στην Κω, το 50% με την προοπτική εντός του Ιουλίου να αυξηθεί
  • Σε Μύκονο, Πάρο και Νάξο, τα ξενοδοχεία που άνοιξαν άγγιξαν το 90%, και εντός του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχείων

Πάντως, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, από τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα μέσω του ΙΤΕΠ, στο τέλος του Ιουλίου τα ξενοδοχεία που είχαν δημιουργήσει Υγειονομικό Πρωτόκολλο επί του συνόλου του ξενοδοχειακού δυναμικού της Περιφέρειας ήταν 65%.

Και βέβαια, κάθε ξενοδοχείο προκειμένου να ανοίξει και φέτος, υποχρεώνεται να συμμορφωθεί στα Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων ρυθμίζονται οι απαραίτητες προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα