Το Brain Drain και πώς να το αντιστρέψουμε

Το Brain Drain και πώς να το αντιστρέψουμε
Shutterstock

Στόχος της νέας διαδικτυακής εκδήλωσης "Το Brain Drain και πώς να το αντιστρέψουμε" του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς", του ΕΝΑ και του Δικτύου για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης είναι να αναδείξει τα προβλήματα, και να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές που θα δίνουν διέξοδο στη νέα γενιά επιστημόνων.

Mε τη διαδικτυακή εκδήλωση «Το Brain Drain και πώς να το αντιστρέψουμε» συνεχίζεται ο κύκλος συζητήσεων «Νέες και νέοι επιστήμονες: Εμπόδια και προοπτικές», που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς”, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και το Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Η νέα εκδήλωση, σε συνέχεια της διαδικτυακής συζήτησης «Νέες και νέοι επιστήμονες και η οικονομία της γνώσης», θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη (25/4) στις 19:00.

Συμμετέχουν:

  • Καλλιόπη Δασύρα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
  • Κώστας Δουζίνας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Λονδίνου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
  • Λόης Λαμπριανίδης, Οικονομικός Γεωγράφος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Δέσποινα Σίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Σορβόννης Βορείου Παρισιού
  • Κώστας Φωτάκης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Kαινοτομίας

Συντονίζει: Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

H συζήτηση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω YouTube (Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς) και μέσω των ιστοσελίδων των συνδιοργανωτών: enainstitute.org/, netedu.gr/ και poulantzas.gr.

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, το Iνστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και το Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης συνδιοργανώνουν κύκλο δύο εκδηλώσεων με θέμα «Νέες και νέοι επιστήμονες: Εμπόδια και προοπτικές».

Σε μια περίοδο που πολύ συχνά γίνεται λόγος για τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης και για την ανάγκη η Ελλάδα να αξιοποιήσει το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της σε ένα πλαίσιο μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων, οι συνθήκες εκπαίδευσης, έρευνας και εργασίας – αλλά και ευρύτερα οι όροι της ζωής – για τις νέες και τους νέους επιστήμονες παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες, με την επισφάλεια να αποτελεί τον κανόνα.

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου νέες και νέους επιστήμονες που αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια και υφίστανται διακρίσεις – ταξικές, έμφυλες και άλλες, οι οποίες εντείνονται διαρκώς με ευθύνη της Πολιτείας, που υψώνει διαρκώς περισσότερα εμπόδια και διαχωρισμούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του κύκλου εκδηλώσεων είναι να αναδείξει τα προβλήματα, και να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές που θα δίνουν διέξοδο στη νέα γενιά επιστημόνων, θα τους κάνουν συμμέτοχους στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα αναστρέφουν την τάση φυγής στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα