Το φιλμ ‘Ruins’ για τη διαπόμπευση των οροθετικών, την Πέμπτη στο Booze

Το φιλμ ‘Ruins’ για τη διαπόμπευση των οροθετικών, την Πέμπτη στο Booze

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαρουδή από το 2013, για την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών από την τότε κυβέρνηση

Την Πέμπτη, στις 24 Νοεμβρίου, στις 19:30, στο χώρο του ‘’Booze Cooperativa’’, η ‘’Ομάδα Νομικής Διεθνούς Αμνηστίας’’ σε συνεργασία με το “Δίκτυο Γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ-Διεθνής Αμνηστία”  σας προσκαλεί στην εκδήλωσή της που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την ‘Παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Το πρώτο μέρος της περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ ‘’RUINS-Ερείπια’’(2013) σε σκηνοθεσία της Ζωής Μαυρουδή, που μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, τόσο γιατί αυξάνεται δυστυχώς στον κόσμο η έλλειψη ανοχής και αλληλεγγύης στη διαφορετικότητα, όσο και με αφορμή την υπόθεση για οκτώ από τις γυναίκες αυτές που βρίσκεται ακόμη στις δικαστικές αίθουσες.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη συγκλονιστική υπόθεση ποινικοποίησης του HIV στην Ελλάδα. Τη δίωξη των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Ήθελα κατ’ αρχήν να δώσω στις γυναίκες την ευκαιρία να μιλήσουν στην κάμερα, να πουν τι τους συνέβη και να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια που τόσο βίαια τους αφαιρέθηκε

Η Ζωή Μαυρουδή, σκηνοθέτης του φιλμ που κυκλοφόρησε το 2013 δήλωνε: “Ήθελα κατ’ αρχήν να δώσω στις γυναίκες την ευκαιρία να μιλήσουν στην κάμερα, να πουν τι τους συνέβη και να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια που τόσο βίαια τους αφαιρέθηκε”. Σε αυτό, οι ίδιες οι οροθετικές διαβεβαιώνουν ότι δεν συνελήφθησαν με πελάτες: “Πέρναγα το φανάρι, πηγαίνοντας για φαγητό. “Μπες στο περιπολικό για εξακρίβωση”, μου είπαν. Με μετέφεραν σ’ ένα υπόγειο για εξετάσεις. Μου είπαν απλά “έχεις AIDS. Θα πας φυλακή”.

Πιστεύω ότι η υπόθεση των διαπομπευμένων οροθετικών γυναικών αντικατοπτρίζει όλα όσα έχουν πάει στραβά στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης

“Θέλησα επίσης να κάνω αυτό το ντοκιμαντέρ γιατί πιστεύω ότι η υπόθεση των διαπομπευμένων οροθετικών γυναικών αντικατοπτρίζει όλα όσα έχουν πάει στραβά στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης: τον αυξανόμενο συλλογικό μας πανικό, την ανικανότητα των θεσμών, τη δουλικότητα των ΜΜΕ απέναντι στην υποτιθέμενη ιερότητα της εξουσίας, το φαρισαϊσμό των πολιτικών μας και την άνοδο του αστυνομικού κράτους” σημειώνει η κα. Μαυρουδή, που τα λόγια της μοιάζουν ιδιαίτερα επίκαιρα όσο εξελίσσεται η δίκη για την υπόθεση.

 

“Και οι 32 γυναίκες γίναμε ψυχικά ράκη. Κάνουμε χρήση ουσιών. Για 1,5 μήνα δεν μας έδωσαν ούτε ένα ντεπόν. Για καθαριότητα ούτε λόγος. Αναγκάστηκα να κόψω τις φλέβες μου για να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο κρατουμένων. Έδιωξαν τ’ αδέλφια μου από τη δουλειά, το παιδί μου από το σχολείο” περιγράφουν οι ίδιες στα “Ερείπια”.

Μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, ας αποτελέσουν οι προσωπικές τους μαρτυρίες στο ντοκιμαντέρ μας μια ανθρώπινη ιστορία, διαφορετική από την επίσημη

Γι’ αυτό η σκηνοθέτις τονίζει πως πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτές τις γυναίκες για τη σοβαρή κακοποίηση και εκμετάλλευση που υπέστησαν από το Ελληνικό Κράτος. “Μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, ας αποτελέσουν οι προσωπικές τους μαρτυρίες στο ντοκιμαντέρ μας μια ανθρώπινη ιστορία, διαφορετική από την επίσημη” σημειώνει.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι εν λόγω γυναίκες είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι “εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/ AIDS”. Από τις 32 γυναίκες που είχαν κατηγορηθεί, οκτώ έχουν ήδη αθωωθεί, ενώ 11 αντιμετωπίζουν μικρότερες κατηγορίες. Δύο εξ αυτών, η Κατερίνα και η Μαρία, δεν είναι πια στη ζωή. Η Κατερίνα αυτοκτόνησε, ενώ η 32χρονη Μαρία Κουλουριώτη, μητέρα ενός παιδιού, πέθανε τον περασμένο Μάιο.

 

Η ντροπιαστική για την τότε κυβέρνηση, διαπόμπευση, βασίστηκε στην υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία βασιζόταν με τη σειρά της σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940. Η εν λόγω υγειονομική διάταξη είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οροθετικών γυναικών. Καταργήθηκε τον Μάιο του 2013 από την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, ωστόσο τον Ιούνιο 2013 ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην άρση της πράξης κατάργησης. Η οριστική κατάργηση της 39Α έγινε από την τωρινή κυβέρνηση.

Περισσότερα για την εκδήλωση

Η εκδήλωση αυτή την Πέμπτη στο Booze, έχει ως σκοπό την ενημέρωση γύρω από το θέμα της πορνείας, καθώς επίσης θα υπάρξει επέκταση και σε ζητήματα δίωξης γυναικών για την ακτιβιστική τους δράση. Το πρώτο μέρος της, όπως είπαμε,περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ ‘’RUINS-Ερείπια’’(2013) σε σκηνοθεσία της Ζωής Μαυρουδή.

Παράλληλα σημαντικό πυλώνα της εκδήλωσης θα αποτελέσει η παρουσίαση της υπόθεσης της Zeynab Jalalian, της πολιτικής ακτιβίστριας που φυλακίστηκε από την ιρανική κυβέρνηση για τη δράση της υπέρ της κουρδικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της γυναίκας. Η υπόθεση της Zeynab είναι στο επίκεντρο της δράσης της ‘’Διεθνούς Αμνηστίας’’ μέσω της εκστρατείας του ‘’Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων 2016’’.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 19.30 στο Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα.

Σε εξέλιξη η δίκη για τις οροθετικές

Η εκδήλωση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για την υπόθεση. Την περασμένη εβδομάδα, καταθέτοντας στο δικαστήριο,  ο νυν πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ζήτησε συγγνώμη για τη διαπόμπευσή των γυναικών αυτών, με την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους και των στοιχείων τους τον Απρίλιο του 2012, ενώ έβαλε στο “κάδρο” των ευθυνών την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Άλλωστε, η δίκη των οκτώ οροθετικών γυναικών περνά στην τελική της φάση με την ολοκλήρωσε των μαρτύρων υπεράσπισης. Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις αυτές και πλέον η δίκη αναμένεται κατά την επόμενη συνεδρίαση να μπει στο στάδιο των απολογιών των οκτώ κατηγορουμένων γυναικών για τα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της παράβασης του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών.

Θέλω να σας πω μόνο ότι το παιδί μου ουδέποτε διέπραξε αυτά για τα οποία το κατηγορούν. Ξέρω το χαρακτήρα της. Είναι ευαίσθητο παιδί, μεγάλωσε σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε σήμερα η μητέρα μίας εκ των οκτώ κατηγορουμένων, η οποία εμφανώς συγκινημένη αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασε η κόρη της και η οικογένειά της προκειμένου η πρώτη να φύγει από τον κόσμο των ναρκωτικών. “Θέλω να σας πω μόνο ότι το παιδί μου ουδέποτε διέπραξε αυτά για τα οποία το κατηγορούν. Ξέρω το χαρακτήρα της. Είναι ευαίσθητο παιδί, μεγάλωσε σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον”.

Αντί για αυτές τις γυναίκες στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα έπρεπε να βρίσκονται άλλοι. Ο τότε υπουργός Υγείας και ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ

Καταγγελτικός ήταν από την πλευρά του, ο πανεπιστημιακός Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής στο ΚΕΘΕΑ επί 18 έτη, ο οποίος υποστήριξε κατά την κατάθεσή του ότι “αντί για αυτές τις γυναίκες στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα έπρεπε να βρίσκονται άλλοι. Ο τότε υπουργός Υγείας και ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα