Το σπάνιο φαινόμενο Fujiwhara

Το σπάνιο φαινόμενο Fujiwhara
Ο τροπικός κυκλώνας Seroja AP

Τι είναι το φαινόμενο Fujiwhara που καταγράφηκε πριν λίγες μέρες ανοιχτά της Αυστραλίας.

Μεταξύ 1 και 11 Απριλίου, ο τροπικός κυκλώνας Seroja μετακινήθηκε από τη Θάλασσα Savu (μεταξύ Flores και Timor) προς τις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας. Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα φαίνεται η περιοχή που επηρεάστηκε όπως κατεγράφη στις εικόνες υπέρυθρων του δορυφόρου Himawari-8.

Κατά τη διάρκεια της κίνησης του κυκλώνα μεταξύ 7 και 9 Απριλίου, ο Seroja είχε μια στενή επαφή με έναν ασθενέστερο, ανώνυμο τροπικό κυκλώνα. Αυτός ο τροπικός κυκλώνας, αρχικά βρισκόταν νότια του Seroja, κινήθηκε κυκλικά γύρω από αυτόν και πλησίασε το κέντρο της Seroja σε απόσταση πολύ κάτω από 1.400 km. Κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 9 Απριλίου, όταν η απόσταση έπεσε στα ~ 500 χλμ., Και οι δύο τροπικοί κυκλώνες επιβραδύνθηκαν. Όμως κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Seroja ενισχύθηκε και σιγά-σιγά συναντήθηκε με τον ανώνυμο τροπικό κυκλώνα προκαλώντας το φαινόμενο Fujiwhara.

Όταν δύο κυκλώνες βρίσκονται σε εγγύτητα, τα κέντρα τους τείνουν να έρθουν το ένα κοντά στο άλλο. Οι δύο δίνες έλκονται μεταξύ τους και τελικά θα συγχωνευτούν σε ένα κεντρικό σημείο. Όταν οι δύο δίνες είναι άνισου μεγέθους, τότε η μεγαλύτερη δίνη θα τείνει να κυριαρχήσει και έτσι η μικρότερη θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την πρώτη. Το φαινόμενο περιγράφηκε το 1921.

Το φαινόμενο Fujiwhara, που μερικές φορές αναφέρεται ως «αλληλεπίδραση Fujiwhara», σύμφωνα με το eumetsat.int, μας λέει ότι «η δυαδική αλληλεπίδραση μικρότερων κυκλοφοριών μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου κυκλώνα ή να προκαλέσει τη συγχώνευση δύο κυκλώνων σε έναν».

Το αποτέλεσμα πήρε το όνομά του από τον Sakuhei Fujiwhara, τον Ιάπωνα μετεωρολόγο που περιέγραψε αρχικά το αποτέλεσμα. Οι εξωτροπικοί κυκλώνες συνήθως εμπλέκονται σε δυαδική αλληλεπίδραση όταν βρίσκονται σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων μεταξύ τους, ενώ οι τροπικοί κυκλώνες αλληλεπιδρούν συνήθως σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Ο κύκλος ζωής του “ζευγαριού” περιγράφεται στο παρακάτω video από διαδοχικές εικόνες Himawari-8 IR10.4 σε διαστήματα 20 λεπτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version