Τουρκικό σκάφος προσπάθησε να παρεμποδίσει διάσωση προσφύγων ανοιχτά της Χίου

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Σύμφωνα με πηγές του λιμεναρχείου Χίου σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πλησίασε τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού παρεμποδίζοντας την ομαλή εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης προσφύγων - Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισαν στελέχη του ΛΣ δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια επιχείρησης εμβολισμού

Για προσπάθεια παρεμπόδισης επιχείρησης διάσωσης προσφύγων ανοιχτά της Χίου, συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή του Πάσπαργου, από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, σήμερα το πρωί, κάνει λόγο το Astrparis.gr.

Όπως σημειώνει, η ελληνική πλευρά είχε ενημερώσει τους Τούρκους για μια βάρκα με μετανάστες ενόσω αυτή βρισκόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, όμως η τουρκική ακτοφυλακή έφτασε με καθυστέρηση στην περιοχή με αποτέλεσμα η βάρκα να έχει περάσει πλέον στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στο σημείο βρίσκονταν το σκάφος 611 καθώς και το 1004 του Λιμενικού που επιχειρούσαν την διάσωση και περισυλλογή των προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με πηγές του λιμεναρχείου Χίου που επικαλείται το Astraparis το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής με πρόσχημα ότι βρισκόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα πλησίασε τα ελληνικά σκάφη, παρεμποδίζοντας στην ουσία την ομαλή εξέλιξη της επιχείρησης, επειδή ακριβώς είχε προσεγγίσει το σημείο ακριβώς που ήταν η βάρκα και το σκάφος 611.

Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε και οι 53 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν λίγο μετά τις 11 στο λιμάνι της Χίου.

Όπως τόνισαν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτερα στελέχη του ΛΣ δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια επιχείρησης εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό

Διευκρίνισαν, ότι το σκάφος 611 του ΛΣ, κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή, εντόπισε κοντά στην οριογραμμή και μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα φουσκωτή λέμβο με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ κοντά της έπλεε και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Η λέμβος με τους μετανάστες και πρόσφυγες ανέπτυξε ταχύτητα και πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κάποιοι από τους επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα. Άμεσα το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής ενώ στα ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε για λίγη ώρα και το τουρκικό σκάφος. Μόλις οι Έλληνες λιμενικοί περισυνέλεξαν τους μετανάστες το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό.

Στο μεταξύ να σημειωθεί ότι μέσα στο τελευταίο 24ωρο κατέφτασαν στο νησί πάνω από 200 πρόσφυγες, ενώ επί ένα τρίμηνο οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών ήταν μηδενικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Περισσότεροι από 200 πρόσφυγες έφτασαν σε λίγες ώρες στη Χίο

ADVERTISING

SHARE: