Αλεξανδρούπολη: Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε εκτάκτως. Ζήτησαν πολιτικό άσυλο

default image

Σε μηχανική βλάβη αποδόθηκε αρχικά η έκτακτη προσγείωση τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη. Οι 8 επιβαίνοντες είναι πραξικοπηματίες. Σηκώθηκαν ελληνικά F-16, στο σημείο έσπευσε η ΕΛ.ΑΣ., κρατούνται όλοι οι Τούρκοι

Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με οκτώ άτομα ζήτησε και έλαβε άδεια για έκτακτη προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Πρόκειται για ελικόπτερο Black Hawk της τουρκικής αστυνομίας και έφτασε στη χώρα χωρίς σχέδιο πτήσης.

Το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 11:45 το πρωί και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:51. Όταν μπήκε στο FIR Αθηνών σηκώθηκαν δύο ελληνικά F16 για να συνοδεύσουν το Black Hawk που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης “Δημόκριτος”.

Και οι οκτώ είναι στρατιωτικοί που έχουν αφαιρέσει τα διακριτικά τους από τις στολές τους. Ειδικότερα, στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης, επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες.

Από αυτούς, ο ένας επιλοχίας είναι γεννημένος το 1979 κι ο άλλος το 1976, από τους λοχαγούς οι δύο είναι γεννημένοι το 1980 και ο τρίτος το 1982 και από τους ταγματάρχες, ο ένας είναι γεννημένος το 1977 και ο άλλος το 1981.

Στο αεροδρόμιο έσπευσε η Ελληνική Αστυνομία. Αρχικά δεν είχε διευκρινιστεί εάν τα άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο είναι υποστηρικτές του πραξικοπήματος που έλαβε χώρα αργά εχθές το βράδυ στη γείτονα χώρα, ωστόσο όπως φαίνεται, επρόκειτο για πραξικοπηματίες που προσπάθησαν να αυτομολήσουν.

Και τα οκτώ άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Ζήτησαν πολιτικό άσυλο και το ελικόπτερο φυλάσσεται. Την υπόθεση αναλαμβάνουν πλέον οι εισαγγελικές αρχές.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, δηλώσεις έχει κάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: “Οκτώ προδότες έφυγαν στην Ελλάδα. Να παραδοθούν οι στρατιώτες στη χώρα μας αμέσως”.

Οι οκτώ συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στον Εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

Προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή στη Τουρκία του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου και η εξέταση των αιτημάτων ασύλου

“Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Οι συλληφθέντες

Οι 8 συλληφθέντες στρατιωτικοί που επέβαιναν στο ελικόπτερο αναμένεται το αργότερο έως αύριο, δεν αποκλείεται και σήμερα, το πρωί να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας θα κρίνει αν θα δικαστούν στο αυτόφωρο ή αν θα παραπεμφθούν σε τακτική δικάσιμο. Στην περίπτωση της τακτικής δικασίμου τότε συλλαμβάνονται εκ νέου και τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

Μάλιστα, έως ότου  εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές το αίτημά τους για παροχή ασύλου θα κρατηθούν έως ότου εξακριβωθούν εάν όντως συντρέχουν λόγοι για την παροχή ή μή ασύλου. Βεβαίως οι ελληνικές αρχές θα λάβουν υπόψιν τους  σοβαρά τι έχουν και εάν έχουν διαπράξει στην χώρα τους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσημο αίτημα παράδοσής τους από την Τουρκία.  

Όσον αφορά το ελικόπτερο αυτό φυλάσσεται και από τις έως τώρα έρευνες δεν προκύπτει μηχανική βλάβη, ενώ αποτελεί προτεραιότητα να παραδοθεί στον τουρκικό στρατό.

Φωτογραφία: e-evros.gr / Βίντεο: Θανάσης Τσολάκης για την τηλεόραση Δέλτα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα