Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο των Θεσμών με πλούσια ατζέντα

Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο των Θεσμών με πλούσια ατζέντα
Εθνική Τράπεζα Nikos Libertas / SOOC

Συναντήσεις από τους Θεσμούς θα έχουν μέσα στην εβδομάδα οι τραπεζίτες στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης. Κόκκινα δάνεια, μορατόρια, χρηματοδότηση οικονομίας, κινήσεις στρατηγικής, κεφαλαιακή θωράκιση και άλλα στην ατζέντα των συναντήσεων.

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών μπαίνει με το «καλημέρα» του 2022 το εγχώριο πιστωτικό σύστημα καθώς ξεκινάνε από σήμερα στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ατζέντα των συναντήσεων χαρακτηρίζεται πλούσια καθώς οι θεσμοί θα ζητήσουν πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το εγχώριο πιστωτικό σύστημα στην έναρξη μια χρονιάς που άπαντες εκτιμούν ότι θα αποτελέσει την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Oι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των 4 συστημικών τραπεζών θα δηλώσουν και στους Θεσμούς αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022 και τις προοπτικές των τραπεζών που διοικούν.

Το κόκκινα της πανδημίας

Μείζον ζήτημα θα αποτελέσουν οι επιπτώσεις της πανδημίας στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και ιδιαίτερα όσο πλησιάζει το τέλος των moratorium.

Οι Έλληνες τραπεζίτες θα αναλύσουν στους Θεσμούς ότι τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης μέσω των προγραμμάτων Γέφυρα 1 και 2 βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στο μικροσκόπιο καθώς η πλειονότητα των επιδοτήσεων λόγω πανδημίας λήγει στο τέλος του έτους και υπάρχει φόβος 1 στα 5 από αυτό τα δάνεια να καταστεί «κόκκινο».

Το ύψος των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης υπολογίζονται στα 7 – 8 δις. ευρώ και από σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες στην διάθεσή τους, είναι εξαιρετικά πιθανό το 20% από αυτά να μην καταστεί δυνατό να εξυπηρετηθεί από τους κατόχους τους μόλις η δόση επιστρέψει στα προ επιδότησης επίπεδα. Υπ’ αυτές τις συνθήκες τόσο οι τράπεζες, όσο και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, ετοιμάζονται να προτείνουν νέες ρυθμίσεις ενόψει της απόσυρσης των μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν εν μέσω της πανδημίας και χάρη στα οποία οι νέες επισφάλειες διαμορφώθηκαν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των αναμενόμενων. Ωστόσο άπαντες συμφωνούν ότι η πραγματική εικόνα των νέων κόκκινων δανείων θα φανεί μέσα στο 2022 και κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι νέες τιτλοποιήσεις και η μείωση των κόκκινων δανείων

Παράλληλα οι Θεσμοί θα ζητήσουν εκτενή ενημέρωση για τα σχέδια των τραπεζών σε ότι αφορά στις νέες τιτλοποιήσεις μέσω του Ηρακλή και φυσικά τους στόχους για την μείωση των δεικτών κόκκινων δανείων.

Μέσα στη χρονιά αναμένονται οι τελευταίες πωλήσεις χαρτοφυλακίων όπως η πώληση 1,2 δισ. ευρώ δανείων προς μικρές επιχειρήσεις και επιλεγμένων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ναυτιλιακών και λίζινγκ από την Alpha Bank. Για το 2022 η τράπεζα μέσω του Ηρακλή θα ολοκληρώσει την πώληση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 0,4 δισ. ευρώ (σχήμα Solar), ενώ θα γίνουν και απευθείας πωλήσεις δανείων ύψους 0,7 δισ. ευρώ. Οι κινήσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα ο δείκτης NPL το 2022 να διαμορφωθεί στο 5% και ο δείκτης NPE στο 7%.

Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε, πρόσφατα, δεσμευτική συμφωνία, για την τιτλοποίηση Sunrise II (δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ), ενώ ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση για πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενες συμβάσεις leasing (project Sunshine), μικτής λογιστικής αξίας 0,53 δισ. ευρώ. Τέλος, ξεκινά η τελευταία τιτλοποίηση (Sunrise III), η οποία περιλαμβάνει δάνεια της πανδημίας, μικτής λογιστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2022. Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να έχει πέσει κάτω από το 9% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έως τις αρχές του 2022.

Μετά την τιτλοποίηση Frontier (6 δισ. ευρώ) η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται για νέα, αυτήν τη φορά αρκετά μικρότερη, για το 2022. Πρόκειται για Frontier II η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας, η μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων θα προκύψει οργανικά. Το ποσό του περιορισμού του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα από τη λειτουργία της τράπεζας έχει υπολογιστεί σε 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

Το 2022 βρίσκει την Eurobank με καθυστερήσεις 2,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 0,6 δισ. στο εξωτερικό. Το συνολικό αυτό ποσό των 3,5 δισ. ευρώ θα μειωθεί οργανικά μέχρι το 2022 κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPE να πέφτει κάτω του 6%. Η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κατά το καθαρό ποσό του 1 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί μέσω ενεργητικής διαχείρισης και επιστροφής πρώην κόκκινων δανείων από την doValue στην τράπεζα.

Η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων φέρνει καθολικά τις ελληνικές τράπεζες το 2022 σε μονοψήφιο δείκτη NPE που θα συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχε υποχωρήσει στα 20,9 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 26,3 δισ. ευρώ από το τέλος Δεκεμβρίου 2020 και κατά 44 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2019.

Η υπόλοιπη ατζέντα

Συζήτηση θα γίνει επίσης για την κερδοφορία όπως και για τυχόν πρόσθετες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης (π.χ. ομολογιακές εκδόσεις), αλλά και για τα αποτελέσματα του 2021 και τις προσδοκίες των τραπεζών για τη τρέχουσα χρήση.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές «έως το 2024 και προκειμένου να πιάσουν τους στόχους για τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν 15,5 δις. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που θα αντληθούν μέσω senior prefered ομολόγων (υψηλής εξασφάλισης), Tier II (μειωμένης εξασφάλισης ομόλογα) ή AT1 τίτλους προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να πιάσουν το στόχο που έχει θέσει ο επόπτης για ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις ύψους 25,93%.

Η ατζέντα των θεσμών περιλαμβάνει επίσης την πιστωτική επέκταση. Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα ενημερώσουν τους Θεσμούς ότι τα καθαρά δάνεια που θα δοθούν στην πραγματική οικονομία το 2022 εκτιμώνται στα 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από μέση καθαρή πιστωτική επέκταση κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ ανά τράπεζα συν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (3,6 δισ. ευρώ).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα