Τρία χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα. Η δίκη και οι απολογίες

Τρία χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα. Η δίκη και οι απολογίες

Τα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρθηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής

“Κέντρο ένα άτομο είναι… έχει… είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο κύριοι στο σημείο”.

Η ώρα 00:05 της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Είναι η στιγμή που ο Παύλος Φύσσας λαβωμένος από μαχαίρι, καταδεικνύει τον Γιώργο Ρουπακιά ως τον άνθρωπο που χτύπησε. Είναι η στιγμή που ο 34χρονος μουσικός έχει σηκώσει την μπλούζα του, δείχνοντας το θανάσιμο χτύπημα που δέχθηκε.

Λίγα λεπτά μετά τα λόγια του αστυνομικού προς το κέντρο, ο Παύλος Φύσσας πέφτει αιμόφυρτος στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, χτυπημένος στο ύψος της καρδιάς και στο μηρό.

Ήταν το τραγικό και συγχρόνως άδικο τέλος ενός νέου παιδιού, ενός τραγουδοποιού και αντιφασίστα, που το μόνο που ήθελε εκείνο το βράδυ ήταν να δει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα παρέα με τους φίλους του. Ήταν όμως, και η αρχή για να ξετυλίξει το κουβάρι της έρευνας για τη Χρυσή Αυγή, για την οποία η ελληνική Δικαιοσύνη “είδε” μία εγκληματική οργάνωση με συνολικά 69 κατηγορούμενους.  

Το χρονικό

Τρία χρόνια έχουν περάσει από το μοιραίο βράδυ, που ο Παύλος Φύσσας μετατράπηκε από τον καλλιτέχνη με το όνομα Killah P σε σύμβολο κατά του φασισμού. Όλα ξεκίνησαν στην καφετέρια “το Κοράλι”, όπου ο 34χρονος μουσικός μαζί με μερικούς φίλους του κάθισαν, προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Ανάμεσά τους και ο Δ. Μελαχρινόπουλος, ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Όπως περιέγραψε, τα βλέμματα ήταν ήδη τεταμένα πριν καν η παρέα του Π. Φύσσα αποχωρήσει από το μαγαζί. “Μέσα στην καφετέρια ήταν δύο τύποι που μας κοίταζαν περίεργα, πολύ έντονα. Λέω του Παύλου “γιατί αγριοκοιτάνε αυτοί; Εγινε κάτι;”. “Όχι”, μου λέει απλά είχε γίνει ένας σχολιασμός, γιατί ο ένας φορούσε την μπλούζα ανάποδα. Αυτοί οι δύο όλη την ώρα ασχολιόντουσαν με τα κινητά τους. Έφυγαν μετά τη λήξη του αγώνα” ανέφερε. Κατά την έξοδο της παρέας από το “Κοράλι”, σύμφωνα με το μάρτυρα, είδε 4 – 5 άτομα στη μέση του δρόμου κι άλλους τόσους ψιλοκρυμμένους στα πεζοδρόμια. “Ο ένας κρατούσε ένα καδρόνι, ο άλλος ένα στιλιάρι κι ένας ακόμα τον είδα που έβαζε σιδηρογροθιά. Είχαν μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής” περιέγραψε.

Στη συνέχεια και ενώ η παρέα θέλησε να περάσει απέναντι το δρόμο, “ξαφνικα ακούμε ένα ποδοβολητό, οχλαγωγία και βλέπουμε πίσω γύρω στα 30 με 40 άτομα που μας βρίζαν. Φώναζαν “ελάτε εδώ κότες θα σας γαμ…, θα σας σκοτώσουμε”, ένιωσα ότι μας έκαναν ψυχολογικό πόλεμο. Κάποια κράταγαν κράνη στα χέρια τους, φοράγαν οι περισσότεροι ρούχα παραλλαγής και άρβυλα. Ο Παύλος είπε στα κορίτσια να φύγουν για το σπίτι  και βλέπουμε να έρχονται καταπάνω μας… ήμασταν οκτώ… μας λέει ο Παύλος “τρέξτε” αρχίζουμε και τρέχουμε, κάποιοι έστριψαν σε έναν δρόμο”.

Τότε,ο Παύλος Φύσσας δέχεται επίθεση από περίπου πέντε άτομα, τα οποία έκαναν χώρο όταν εμφανίστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς. “Δεν είδα ότι κρατούσε κάτι. Οι άλλοι τον χτυπούσαν, έκαναν χώρο στον Ρουπακιά για να αποδυναμώσουν τον Παύλο, να πάει αυτός να τον χτυπήσει… σαν να έκαναν ένα κλοιό για να μην πάει κανείς να βοηθήσει τον Παύλο” περιέγραψε και πρόσθεσε: “Πλησιάζει ο Ρουπακιάς, σχεδόν έπεσε πάνω του, έκανε δυο φορές μια κίνηση με το χέρι του κι έφυγε. Μετά κατάλαβα ότι είχε μαχαιρώσει τον Παύλο. Δεν υπήρξε μεταξύ τους συμπλοκή. Του επιτέθηκε κατευθείαν”.

Μερικά λεπτά αργότερα, ο 34χρονος μουσικός δεν άντεξε. “Του έδωσα ένα μπουκάλι νερό αλλά το έφτυσε. Τότε κατέρρευσε… ήρθε και η Χρύσα. Ψάχναμε τρόπο να τον πάμε νοσοκομείο. Σταματάγαμε αμάξια. Πέρασε μια γυναίκα που μας είπε ότι ήταν νοσηλεύτρια, του πήρε τον σφυγμό και μας είπε γρήγορα ασθενοφόρο. Ο Παύλος είχε ασπρίσει ολόκληρος. Το ασθενοφόρο έκανε κανένα μισάωρο να έρθει. Όταν πήγαν να τον πάρουν οι τραυματιοφορείς ήταν βαρύς. Τον σήκωσα μαζί τους”.

Αντίστοιχη κατάθεση έδωσε και ο Ηλιας Κοντονικόλας, ο οποίος κατέθεσε καρέ – καρέ τη στιγμή της επίθεσης: “Είδα τον Παύλο να τον έχουν περικυκλώσει τέσσερα άτομα και να τον βαράνε. Αυτό κράτησε λίγο, δυο λεπτά. Μετά ήρθε το αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα, αυτό που είχαμε δει και πριν. Ανοίγει την πόρτα, βγαίνει έξω και κατευθείαν πηγαίνει προς το Παύλο. Εκείνη την ώρα άνοιξαν τον κύκλο τα άτομα που ήταν γύρω από τον Παύλο και συνέχισε και ολοκλήρωσε την πράξη του ο Ρουπακιάς. Εγώ αυτό που είδα ήταν να είναι μπροστά του και να του δίνει κάτι σαν γροθιά και ο Παύλος έκανε μια κίνηση σαν να καμπούριασε. Μας είπε “με μαχαίρωσε το μουν…”.”.

Η δίκη

Τον Απρίλιο του 2015, μετά από δεκάδες συλλήψεις βουλευτών και μέλλον της Χρυσής Αυγής, οι πύλες της δικαστικής αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού άνοιξαν για πρώτη φορά, εν μέσω διαδηλώσεων στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Σήμερα, περίπου 1,5 χρόνο μετά, και αφού έλαβε τέλος η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, το σκέλος που αφορά στη δικογραφία Φύσσα έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Οι φίλοι του 34χρονου μουσικού, αλλά και οι γονείς του Παύλου Φύσσα, ανέβηκαν ένας ένας στο βήμα του μάρτυρα, για να καταθέσουν. Το ίδιο και αστυνομικοί που ήταν στο σημείο της δολοφονίας του μοιραίο βράδυ και αρκετοί εκ των οποίων -σύμφωνα και με συνηγόρους της πολιτικής αγωγής- διαφοροποιήθηκαν από τις αρχικές τους καταθέσεις “ξεχνώντας” αυτή τη φορά σημαντικά για την υπόθεση στοιχεία.

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της Μάγδας Φύσσα, η οποία επί δύο συνεδριάσεις κατέθετε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η μαυροφορεμένη γυναίκα περιέγραψε τη συγκλονιστική στιγμή που βρέθηκε, στις 3 το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου, στο νεκροθάλαμο. «Το παιδί μου κοιμόταν. Ήταν σαν μωρό, γαλήνιος. Εγώ προσπαθώ να τον ζεστάνω για να σηκωθεί να φύγουμε» είχε πει και αναρωτήθηκε: “Ήρθαν στο σπίτι μου και σκότωσαν το παιδί μου. Υπάρχει μία εγκληματικη οργάνωση, που λέγεται Χρυσή Αυγή που βρίσκεται στο κοινοβούλιο και ήρθε στο σπίτι μας και σκότωσε το παιδί μας. Δεν μπορείτε να το καταλάβετε;”.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Γιώργος Ρουπακιάς, τον οποίο αποκαλεί “δολοφόνο” και ποτέ με το όνομά του, ήταν ένα γερό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, η οποία λειτουργούσε με ιεραρχία αφού “ο πυρηνάρχης έπαιρνε εντολή από τον βουλευτή της περιφέρειας του κι αυτός από τον μεγάλο αρχηγό, τον Νικ. Μιχαλολιάκο”.

Οι απολογίες

Όπως όλα δειχνουν, η ημέρα που ο -καθ’ ομολογία- φονιάς του Παύλου Φύσσα θα απολογηθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αργεί ακόμη, αφού στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξετάζεται μόλις η δεύτερη από τις δεκάδες δικογραφίες που έχουν συσχετιστεί, ενώ κανείς πλέον κατηγορούμενος δεν κρατείται πλέον προσωρινά.

Ο ίδιος έχει αποδεχθεί -όπως είναι αναμενόμενο αφού συνελήφθη επ’ αυτοφώρο- τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας, υποστηρίζοντας όμως ότι ήταν σε κατάσταση άμυνας. “Δεν γνώριζα τον Φύσσα, ούτε είχε προσωπικές διαφορές με αυτόν. Ήταν ο φόβος, η ταραχή μου και η κακιά στιγμή” είπε απολογούμενος στον ανακριτή υποστηρίζοντας ότι κάποιος -χωρίς να γνωρίζει ποιός- τον χτυπούσε και ο ίδιος “ενστικτωδώς”, όπως λέει, έπιασε το μαχαίρι για να αυτοπροστατευθεί με αποτέλεσμα “να χτυπησει στο τυφλά”.  

Όσο για την πρώην ηγετική ομάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής, κανείς από τους πρώην ή νυν βουλευτές που κατηγορούνται για διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, δεν έχει εμφανιστεί στη δικαστική αίθουσα ούτε μία φορά, κι έτσι το ενδιαφέρον στρέφεται ακόμη μία φορά στο στάδιο των απολογιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα