Τριπλή παρέμβαση προαναγγέλλει για τον Σαρωνικό ο Κουρουμπλής

Τριπλή παρέμβαση προαναγγέλλει για τον Σαρωνικό ο Κουρουμπλής
Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης: Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του Δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017. Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Σωκράτης Φάμελλος, Αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος - Χαράλαμπος Καλαματιανός, Γεν. Γραμματέας Ναυτιλίας, Χρήστος Λαμπρίδης, Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Γεώργιος Γαβρίλης, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, Χρήστος Καπάταης, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Παναγιώτης Χατζηπέρος, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Σταμάτης Ράπτης, Αρχηγός Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αλέξανδρος Λαγουρός, Αρχιπλοίαρχος, Διευθυντής του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Στυλιανός Μαρκουλάκης, Αντιπλοίαρχος, Διευθυντής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Ιωάννης Ζήκας, Υποναύαρχος, Κλαδάρχης Κλάδου Γ΄ (Κλάδος Ελέγχου Πλοίων), Κωνσταντίνος Λεοντάρας, Αρχιπλοίαρχος, Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά, Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου, Δήμαρχος Σαλαμίνας, Γεωργία Κοτίνη, Προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταυρούλα Πουλή, Προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Ιμπραήμ και Παναγιώτης Γρηγορίου, Διευθυντής Τμήματος Εκστρατειών και Υπεύθυνος Εκστρατείας για την Ενέργεια και το Κλίμα της Greenpeace, αντιστοίχως, Μαρία Γανωτή και Μαργαρίτα Τζάλη, Πρόεδρος και Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, αντιστοίχως, Μαργαρίτα Χονδρού, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη καθώς και Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Παρέμβαση με νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις προαναγγέλλει ο υπουργός Ναυτιλίας. Για "οσμή σκανδάλου" κάνει λόγο ο επικεφαλής του νέου θεσμού Δημόσιας Αρχής Λιμένων

Νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις για τον μεγάλο αριθμό ανεξέλεγκτων ναυαγίων στο βυθό του Σαρωνικού και όχι μόνο, για τα παροπλισμένα πλοία που δεν τηρούν την νομιμότητα και δεν βρίσκονται σε αγκυροβόλια με ελεγχόμενο φορτίο και ασφάλεια, για το καθεστώς των κατασχεμένων πλοίων, αλλά και ενέργειες που στοχεύουν την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος (εξετάζοντας μάλιστα από την αρχή τις μέχρι τώρα αθωωτικές αποφάσεις) προαναγγέλλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αποκλειστική τηλεοπτική του συνέντευξη ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Παράλληλα ο προσωπικός του σύμβουλος και επικεφαλής του νέου θεσμού Δημόσιας Αρχής Λιμένων Δημοσθένης Μπακόπουλος μιλάει ανοιχτά για «οσμή σκανδάλου» οικονομικών συμφερόντων μέσα και έξω από τη θάλασσα της Ελευσίνας, με αφορμή τηλεοπτική αυτοψία του Αθηναϊκού Πρακτορείου στον κόλπο της πόλης, η οποία θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021.

Παρέμβαση Κουρουμπλή για το όριο ηλικίας των πλοίων

Η όλη εικόνα στην Ελευσίνα χαρακτηρίζεται ως «οσμή σκανδάλου» και ατιμωρησίας την οποία στην ευθεία ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ αν είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ο Υπουργός Ναυτιλίας απαντάει: «Νομίζω ότι όλη αυτή η επίθεση που μου γίνεται, είναι γιατί ακριβώς κάποιοι αρχίζουν να αισθάνονται, ότι άλλαξαν τα πράγματα, όπως λένε στο χωριό μου. Όταν λοιπόν η απόφαση μου είναι, να καταθέσω άμεσα τώρα στη Βουλή, διάταξη που θα περιορίζει την ηλικία όλων αυτών των σκαφών, μεταξύ των οποίων μπορείς να βρεις σκάφη ακόμη και 60 χρονών, και θα την περιορίζει στα 30, αυτό δείχνει ότι για πρώτη φορά υπάρχει βούληση από αυτή την κυβέρνηση να συγκρουσθεί με όλο αυτό το περιβάλλον αυτών των σκαφών. Και ο νοών νοείτω».

Για τον Έλληνα Υπουργό σημαντικό είναι το θέμα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων: «Θα υπάρξει παρέμβαση -μας λέει- και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα που είχαν αυτά τα σκάφη να κάνουν πετρέλευση, σε σημεία που δεν υπήρχε δυνατότητα στίγματος. Και αυτό ήταν μία κατάσταση διαχρονική, για όσους σήμερα μετατρέπονται σε κήνσορες της διαφάνειας.

Η τρίτη παρέμβαση μου, είναι να ζητήσω από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, να προχωρήσει σε επανεξέταση όλων των αθωωτικών αποφάσεων -όλων, το ξαναλέω, των αθωωτικών αποφάσεων- περί λαθρεμπορίου και να συνδεθούν με εγκληματικές πράξεις και ξέπλυμα μαύρου χρήματος που σημαίνει δεν υπάρχει ζήτημα παραγραφής αυτών των αποφάσεων. Αυτό λοιπόν το ζήτημα του λαθρεμπορίου, πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα που αγγίζει όλους τους Έλληνες, άρα και όλα τα πολιτικά κόμματα».

Και συνεχίζει: «Και επειδή δεν θέλω να φανεί ότι είναι μία πρωτοβουλία που εξυπηρετεί σκοπιμότητες, αλλά την ουσία, έστειλα την επιστολή αυτή σε όλα τα κόμματα εδώ και μία εβδομάδα. Και περιμένω από τα κόμματα, ή να συνυπογράψουμε από κοινού αυτή την πρωτοβουλία και το αίτημα αυτό, ή τα ίδια ξεχωριστά να το ζητήσουν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Επίσης, πρέπει να πω ότι έχουν κατατεθεί σχετικές πληροφορίες για τη διαχρονικότητα του τρόπου με τον οποίο γίνεται το λαθρεμπόριο από την αρμόδια Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την κυρία Ζαΐρη, για τα ζητήματα αυτά και σε όλες τις αρχές. Το ΣΔΟΕ, στην Ανεξάρτητη Αρχή, στον κύριο Πιτσιλή, στην οικονομική αστυνομία και όλους τους αρμοδίους».

Η «Αγία Ζώνη ΙΙ» θα ανελκυστεί

Για την επόμενη μέρα στο ζήτημα του Αγία Ζώνη2 ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Επίσης θέλω να σας πω ότι είναι απόφαση μας μετά την απάντληση πετρελαίου από το βυθισμένο πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ», η εντολή που έχω δώσει στο Λιμενικό Σώμα είναι να ζητήσει από την πλοιοκτήτρια εταιρία και την ασφαλιστική να ανελκυστεί το πλοίο. Θα είναι το πρώτο πλοίο που θα έχει ανελκυστεί. Και πιστεύω ότι με την προσπάθεια που θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να ανελκύσουμε τουλάχιστον έναν μεγάλο αριθμό από αυτά τα πλοία που πραγματικά αποτελούν κίνδυνο στο βυθό της θάλασσας».

Ο Έλληνας Υπουργός υπογραμμίζει ακόμη ότι υπήρχαν φάκελοι που δεν τους ακούμπησε κανείς. «’Ηταν στα αζήτητα για 10 χρόνια», λέει χαρακτηριστικά και αναφέρει ότι ξεκινά μια σειρά από δράσεις και ανοίγει νέους δρόμους. «Ένας από αυτούς τους δρόμους είναι να χαρτογραφηθούν όλα τα ναυάγια της χώρας. Γιατί αποτελούν “βόμβες” στον βυθό της θάλασσας. Βόμβες ρύπανσης και όχι μόνο. Αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη έχουν χαρτογραφηθεί αρκετά και αναζητούμε τους τρόπους, τους οποίους θα πρέπει αυτά να φύγουν από το βυθό της θάλασσας. Υπάρχει επίσης μία παράμετρος αυτού του ζητήματος που έχει να κάνει με τα παροπλισμένα και εγκαταλελειμμένα πλοία. Είτε αυτά είναι σε αγκυροβόλια, νόμιμα, είτε όχι».

Ο κ.Κουρουμπλής τονίζει ότι «έχει σταλεί σήμα, αυστηρότατο, προς όλα τα λιμενικά ταμεία, προς όλα τα Λιμεναρχεία και προς όλους τους Οργανισμούς Λιμένα: Πρώτον να μας ενημερώσουν, αν έχουν προχωρήσει, και αν δεν το έχουν κάνει θα πρέπει να το κάνουν, να διαπιστώσουν αν υπάρχει φορτίο επικίνδυνο για τη θάλασσα της περιοχής που βρίσκονται, και να αδειάσουν από καύσιμα ή από λιπαντικά. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε, πού βρίσκονται και αν είναι όπως είπα στα αγκυροβόλια. Αν δεν είναι πρέπει να οδηγηθούν στα αγκυροβόλια και να αναζητηθούν οι ευθύνες των ιδιοκτητών και των ασφαλιστικών εταιριών. Αυτό αφορά και τα παροπλισμένα και τα εγκαταλελειμμένα».

Είναι ένας τρόπος, να μπορέσουμε πραγματικά, να έχουμε εικόνα και έλεγχο σε μία κατάσταση που για 10ετίες ήταν χώρος ατάκτως ερημωμένος από πλευράς εικόνας και καταγραφής και γνώσης το τι υπάρχει, πού υπάρχει και σε ποιά κατάσταση είναι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα