Τρομακτική εκτίμηση Σαρηγιάννη: “Μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 κρούσματα τον Αύγουστο”

Τρομακτική εκτίμηση Σαρηγιάννη: “Μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 κρούσματα τον Αύγουστο”
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Φωτογραφία αρχείου. Youtube

"Είμαστε ήδη στο 4ο κύμα", είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που μάλιστα υποστήριξε πως έχει δημιουργηθεί σύγχυση με τη χρήση της μάσκας, η επαναφορά της οποίας "θα ήταν χρήσιμη".

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα”, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, τονίζοντας ότι σημειώθηκε ταχεία διάδοση του ιού και των τριών μεταλλάξεών του.

Παράλληλα, μιλώντας για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής υπογράμμισε ότι αποδίδεται σε πρώτο επίπεδο στη χαλάρωση των μέτρων και στη συνέχεια στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα: “Αυτό που ζούμε, το πέρασμα από τη χαλάρωση των μέτρων στη διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και της κακής εφαρμογής των υπολειπόμενων μέτρων”, σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας πως “αυτό που θα ζήσουμε, θα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη Δέλτα”.

Εκτιμώντας τον αριθμό των κρουσμάτων έως το τέλος του μήνα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε πως μπορούν να φτάσουν τα 2.600 ίσως και παραπάνω. “Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα τοπικά lockdown σε περίπτωση που αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα κρούσματα: “Προτού μιλήσουμε για lockdown, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η γονιδιοματική επιτήρηση της διασποράς στις περιοχές που έχουν αυξητική δυναμική, όπως η Κρήτη, ώστε να παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει και να γίνουν τα lockdown πριν αναπτυχθεί η διασπορά, όταν ακόμα η τάση θα είναι θετική.

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σημείωσε πως θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς αφενός έχει δημιουργηθεί σύγχυση για τη χρήση της και αφετέρου το στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να περιοριστεί με την επαναφορά του συγκεκριμένου μέτρου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα