Τζανάκης για πατέντες εμβολίων: Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι όλο αυτό

Τζανάκης για πατέντες εμβολίων: Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι όλο αυτό
Εμβόλια κατά του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου) Shutterstock

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για το πόσο εφικτή είναι η άρση των πατεντών στα εμβόλια του κορονοϊού.

Επιφυλάξεις για το πόσο εύκολο και ρεαλιστικό θα είναι το εγχείρημα της άρσης της πατέντας των εμβολίων εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

“Είναι μια χίμαιρα να πιστεύουμε ότι παίρνουμε μια συνταγή, οποιαδήποτε συνταγή για να φτιάξουμε κάτι και να το φτιάξουμε. Θέλει τουλάχιστον 1- 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο για να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ή την ζήτηση μιας μεγάλης χώρας” τόνισε αρχικά.

Κατά τον Ελληνα καθηγητή, προκύπτουν δύο σημαντικά ζητήματα.

“Αφενός το πώς νομίμως τρόπον τινά μπορεί να παραχωρηθεί η πατέντα και αφετέρου να στηθεί μια γραμμή παραγωγής ικανή να καλύψει.

Ζητούμενο είναι σε κάθε περίπτωση το να παραχθούν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και με την βοήθεια των πλουσιότερων χωρών να διαχυθούν στις φτωχότερες”.

Ο κ. Τζανάκης κατέληξε λέγοντας: “Για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει κι όλο αυτό. Δηλαδή δεν είναι μια προσπάθεια, παίρνουμε μια πατέντα και τελειώσαμε. Το θέμα είναι πολύ δύσκολο και με τα logistics που έχουνε τα σύγχρονα εμβόλια (καταψύκτες στο -80 κτλπ), όταν πάμε σε μια υποσαχάριο χώρα η οποία έχει μηδαμινή υγειονομική και κρατική οργάνωση καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα