Βερβεσός: Να καταργηθεί ο νόμος που έστειλε στην φυλακή την καθαρίστρια

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Δ.Βερβεσός
Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Δ.Βερβεσός EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 εξήγησε μεταξύ των άλλων ότι η γυναίκα δεν ζημίωσε το δημόσιο

Την κατάργηση του νόμου με τον οποίο φυλακίστηκε σε 10ετή κάθειρξη η καθαρίστρια με το πλαστό απολυτήριο δημοτικού ζήτησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Μιλώντας στον News 24/7 στους 88.6, ο Δημήτρης Βερβεσός εξήγησε ότι το Δημόσιο δεν έχει ζημιωθεί καθώς η συγκεκριμένη γυναίκα δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια παρά την παράνομη όπως είπε πράξη που έκανε.

Άφησε μάλιστα αιχμές για περιπτώσεις μεγάλης κατάχρησης δημοσίου χρήματος, με τους εμπλεκόμενους να είναι εκτός φυλακής.

“Προφανώς έκανε κάτι παράνομο, αλλά αν είναι δυνατόν να τρώει 10 χρόνια φυλακή” διερωτήθηκε.

Κραυγαλέα αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα

«Δεν υπάρχει περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου όταν η φερόμενη ζημία που επήλθε από την απατηλή συμπεριφορά του υπαλλήλου ισοσταθμίζεται από ισάξια αντιπαροχή», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, που καταδίκασε καθαρίστρια σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, λόγω πλαστού απολυτηρίου Δημοτικού.

Προσθέτει, επίσης, ότι η επίμαχη απόφαση είναι κραυγαλέα αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή «όσο χρονικό διάστημα ελάμβανε αντίστοιχες της θέσης της αποδοχές, η υπάλληλος παρείχε τις υπηρεσίες της, ούσα συνεπής στις απορρέουσες από τη θέση αυτή υποχρεώσεις της, δοθέντος μάλιστα ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν απαιτούσε εξειδικευμένη γνώση ή ιδιαίτερες πνευματικές δεξιότητες και, επομένως, η έλλειψη απολυτηρίου Δημοτικού, δεν μπορούσε αντικειμενικά να επηρεάσει την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών».

'Αλλωστε, συνεχίζει ο ΔΣΑ, «δεν προκύπτει ότι η συγκεκριμένη καθαρίστρια, χωρίς το ως άνω απολυτήριο, είχε υποδεέστερες ικανότητες και δεξιότητες για τη θέση αυτή από κάποιον άλλο που κατείχε τον τίτλο αυτόν».

Επίσης, σε κάθε περίπτωση, εάν δεν είχε προσληφθεί η συγκεκριμένη υπάλληλος, το Δημόσιο θα κατέβαλε το ισόποσο σε αποδοχές άλλου υπαλλήλου που θα απασχολείτο στην ίδια θέση.

Διαφορετικό, φυσικά, είναι το ζήτημα -προσθέτει ο ΔΣΑ- «της πιθανής τέλεσης αδικήματος, όχι σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά σε βάρος ενδεχομένως άλλων συνυποψηφίων για την ίδια υπαλληλική θέση, στην οποία διορίστηκε, εν τέλει, η υπάλληλος που έκανε χρήση πλαστού τίτλου, το οποίο όμως δεν αφορά την προκείμενη υπόθεση».

Τέλος, ο ΔΣΑ σημειώνει ότι «όταν οι διατάξεις περί καταχραστών Δημοσίου βρίσκουν έδαφος εφαρμογής στο πρόσωπο οικονομικά αδύναμων κατηγορουμένων για πλαστά απολυτήρια Δημοτικού, ενώ δεν τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης πρόσωπα με οικονομική ισχύ που κατηγορούνται ότι έχουν καταχραστεί το δημόσιο χρήμα, κλονίζεται η ίδια η αξία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τίθεται εν αμφιβόλω η ισότητα που πρέπει να απολαμβάνουν όσοι οδηγούνται ενώπιόν της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καθαρίστρια από την φυλακή: "Ντρέπομαι, αλλά το έκανα για τα παιδιά μου"

Τα δύο πρόσωπα της Δικαιοσύνης; Στη φυλακή η καθαρίστρια - "Aθώα" η δικαστική υπάλληλος

Καρυδάκη για καθαρίστρια: Με την ποινή της ζητούν να ξεπλύνει όλες τις ντροπές μας

SHARE: