Βλέποντας με “νέο μάτι” το κέντρο μεταναστών στη Ρόδο

Βλέποντας με “νέο μάτι” το κέντρο μεταναστών στη Ρόδο

Τρεις νέοι μιλούν στο NEWS 247 για το πώς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στη Ρόδο

Από τα πιο καυτά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία της Ρόδου είναι αδιαμφισβήτητα το ενδεχόμενο της δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών.

Ένα από τα βράδια του οδοιπορικού θα μας έβρισκε για τις ανάγκες της δουλειάς σε ίντερνετ καφέ στην περιοχή της Ανάληψης. Εκεί ήταν που συναντήσαμε τον Γιάννη, τον Σάββα και τον Μανώλη και κάναμε μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Οι αντιδράσεις και ιδιαίτερα από τους κατοίκους στις Καλυθιές, όπου ενδέχεται να δημιουργηθεί το κέντρο μεταναστών, υπήρξαν έντονες. Δεν θέλουν το πρόβλημα να μεταφερθεί στις πόρτες τους.

Ξεκινώντας τη συζήτηση, και οι τρεις, όπως εξήγησαν στο NEWS 247, τάσσονται κατά ενός τέτοιου κέντρου κράτησης από ανθρωπιστικής πλευράς.

“Θα έπρεπε να είναι όλοι αντίθετοι στο να δημιουργούνται τέτοια κέντρα. Όχι να μη δημιουργηθούν στη Ρόδο, αλλά πουθενά. Κανονικά θα πρέπει να δοθεί μια ανθρωπιστική λύση”.

Στο ίδιο μήκος κύματος όλοι, επισημαίνοντας πως είναι και αυτοί άνθρωποι και δεν μπορούμε να τους πετάξουμε σε ένα τέτοιο κέντρο κράτησης σαν τσουβάλια με πατάτες.

Αν πάλι αποτελέσει την έσχατη λύση, τότε εκτιμούν πως η Ρόδος ενδεχομένως να είναι από τα “ιδανικά” μέρη, καθώς δεν υπάρχει το αίσθημα ξενοφοβίας, με τους αλλοδαπούς να αποτελούν ανέκαθεν “συνώνυμο” του καλού και της ενίσχυσης της οικονομίας.

“Αν μου έλεγαν πως θα μεταφέρουν ανθρώπους στο στρατόπεδο που υπηρέτησα θα με έπιαναν τα κλάματα. Είναι ένα κτίριο στη μέση του πουθενά και δεν υπάρχει τίποτα γύρω. Ελπίζω πως εδώ δεν θα τους αφήσουν τους ανθρώπους στη μοίρα τους. Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει να γίνει η αφομοίωση”.

Το πρόβλημα, όπως παρατήρησαν, δεν είναι μόνο ελληνικό. “Η έλλειψη πολιτικής βούλησης έχει επιτείνει το θέμα. Ουδέποτε στην Ελλάδα υπήρξε ένα νομικό πλαίσιο που να καλύπτει τους μετανάστες ή τους Έλληνες. Σε άλλες χώρες προφανώς έγινε κάτι τέτοιο”, υπογράμμισε.

Εκεί που στάθηκαν είναι η πολιτική “αδράνεια” για το θέμα των μεταναστών όλα αυτά τα χρόνια. “Καλό θα ήταν να υπήρχαν χρόνια τώρα μέτρα στην Ελλάδα.

Έκαναν νούμερο ένα το θέμα της μετανάστευσης στην πολιτική ατζέντα τώρα. Οι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα από το ’80. Όσο ήταν κερδοφόροι σε εισαγωγικά, κανείς δεν είπε τίποτα”.

Έκριναν αρνητικά και τη στάση της δημοτικής αρχής της Ρόδου που τώρα στρέφεται κατά της δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών, κάνοντας λόγο για υποκρισία και καλώντας μας να παρατηρήσουμε ποιοι είναι εκείνοι που εργάζονται στα έργα του Δήμου.

“Μπορεί ορισμένοι να εναντιώνονται, αλλά εκείνοι που θα ζουν υπό άθλιες συνθήκες είναι οι μετανάστες. Το πρόβλημα θα το έχουν εκείνοι που είναι μέσα στο στρατόπεδο”.

Εκεί που εντοπίζουν το πρόβλημα είναι η μέριμνα για τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου, επισημαίνοντας πως θα πρέπει οι μετανάστες που θα μετακινηθούν στη Ρόδο να καθίσταται εφικτό να αφομοιωθούν από την τοπική κοινωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα