Ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο Βατοπεδίου

Ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο Βατοπεδίου

Οι "ιερές ανταλλαγές" της Μονής Βατοπεδίου θα απασχολήσουν σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Δεκατέσσερα άτομα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, που δεν αποκλείεται να μην δώσουν το "παρών"

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να καθόσουν σήμερα 14 κατηγορούμενοι για το μεγάλο σκάνδαλο των “ιερών ανταλλαγών” της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Η υπόθεση για τις ανταλλαγές εκτάσεων του Δημοσίου με τη Λίμνη Βιστονίδα, έφτασε σε δίκη, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην αναιρέσει το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που είχε εκδοθεί το 2013.

Ανάμεσα στους βασικούς κατηγορουμένους που θα δικαστούν, δεν είναι άλλοι από τον ηγούμενο της Μονής Εφραίμ, το μοναχό Αρσένιο, τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη – Βουλγαράκη και τους δικηγόρους Διονύση και Δημήτρη Πελέκη. Κατηγορούμενοι είναι επίσης ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματούλα Μαντέλη, ο πρώην επικεφαλής της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, Πέτρος Παπαγεωργίου αλλά ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ίδιας υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Γκράτσιος όπως και ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων, Γεώργιος Μητρόπουλος.

Πιθανότατα απόντες Εφραίμ και Αρσένιος

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, δεν αποκλείεται οι Εφραίμα και Αρσένιος να μην παρευρεθούν κατά την ακροαματική διαδικασία, παρά μόνο όταν θα έρθει η ώρα των απολογιών τους

Το παραπεμπτικό βούλευμα αποδίδει στους κατηγορούμενους κατά περίσταση τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απλής συνεργίας σε απιστία, της ψευδούς βεβαίωσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της απάτης σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστονίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων με τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Για την υπόθεση συστάθηκαν στη Βουλή δύο εξεταστικές επιτροπές και μία προανακριτική οι οποίες κατέληξαν σε παραγεγραμμένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, πρώην υπουργών, του Πέτρου Δούκα, του Αλέξανδρου Κοντού και του Ευάγγελου Μπασιάκου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα