Ξεκινούν την Τετάρτη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ξεκινούν την Τετάρτη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Στιγμιότυπα από την σημερινή διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας) Eurokinissi

Απόφαση για άρση της αποχής αναμένεται να λάβουν οι συμβολαιογράφοι - Ένταση και παραιτήσεις

Ένταση επικρατεί στην έκτακτη γενική συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, κατά την οποία θα αποφανθεί αν θα συνεχιστούν ή όχι οι κινητοποιήσεις, καθώς οι πλειστηριασμοί ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε μέλη της μειοψηφίας παραιτήθηκαν κατά τη γενική συνέλευση και αποχώρησαν. Ωστόσο, η γενική συνέλευση έχει την απαιτούμενη απαρτία και συνεχίζει τις εργασίες της.

Πάντως, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, οι συμβολαιογράφοι αναμένεται να λάβουν απόφαση για άρση της αποχής, η οποία επρόκειτο να ληφθεί στην γενική συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως δεν διεξήχθη λόγω αδυναμίας των μελών να προσεγγίσουν τον χώρο, εξαιτίας της παρουσίας συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών.

Ως ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων κρίνεται τόσο η έναρξη όσο και κανονικοποίηση και της διαδικασίας, καθώς θεωρείται ότι θα συμβάλλει στην ανάδειξη των “στρατηγικών κακοπληρωτών”. Στόχος είναι το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που τίθεται από το 2018 σε πλήρη εφαρμογή, να καλύπτει το 70% των διαδικασιών έως τον ερχόμενο Μάιο.

Σε πρώτη φάση, το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα και όχι τρεις όπως προβλέπεται από τον νόμο. Η ημέρα αυτή θα είναι η Τετάρτη και οι υποψήφιοι πλειοδότες θα έχουν προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να εγγραφούν στο σύστημα και να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή.  Η διαδικασία δεν επηρεάζεται από την αποχή των συμβολαιογράφων σε αυτά τα στάδια, παρά μόνο κατά την διεξαγωγή του πλειστηριασμού.

Εάν οι συμβολαιογράφοι προχωρήσουν, όντως, σε άρση της αποχής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει σε όσους πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και θα διαρκέσει για 4 ώρες, κατά τις οποίες οι πλειοδότες θα καταθέτουν τις προσφορές τους, θα βλέπουν την υψηλότερη αλλά και τη θέση της δικής τους προσφοράς προκειμένου να αποφασίσουν ανάλογα για τις επόμενες κινήσεις τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα