Ξεσηκώθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες στο Hotspot Χίου

Ξεσηκώθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες στο Hotspot Χίου

Διαμαρτυρία από πρόσφυγες και μετανάστες για τη λειτουργία του Hotspot της Χίου σαν κέντρο κράτησης (Vid)

Με πλακάτ που καλούσαν τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς να επέμβουν ώστε να τους επιτραπεί η έξοδος από το hotspot της ΒΙ.ΑΛ. αντέδρασαν οι 1000 και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν κρατούμενοι στην περιοχή του Χαλκειούς. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας του βρέθηκε η έλλειψη επαρκούς σίτισης αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης στους οικίσκους του κέντρου τις οποίες χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς.

Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα μετά την αποχώρηση των ανθρωπιστικών οργανισμών αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είναι σημαντικά την ώρα που ουδείς πληροφόρησε τους κρατούμενους ότι μετά την άφιξή τους στο νησί θεωρούνται παράτυποι και συνεπώς δεν τους επιτρέπεται η έξοδος από το Hotspot. Μάλιστα οι περισσότεροι μέχρι κι εχθές, πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, δήλωναν άγνοια πιστεύοντας ότι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν για Πειραιά και από εκεί στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά και μεταδόθηκαν από το σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο ενδιάμεσο χώρο από τους οικίσκους και το κτήριο όπου γίνεται η καταγραφή ζητώντας ελεύθερη διακίνηση.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της Frontex παρέμεναν σε αυξημένη επιφυλακή, υπό τον φόβο επεισοδίων. Τελικά οι πρόσφυγες μετά τη διαμαρτυρία επέστρεψαν ειρηνικά στους οικίσκους προσωρινής διαμονής, χωρίς επιπλέον διαμαρτυρίες.

Ας σημειωθεί ότι στο Hotspot  της Χίου, από εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, βρίσκονται σήμερα Τρίτη, 1.216 άτομα. Όπως σημειώνει ο σταθμός Αιφγαίου της ΕΡΤ η ομάδα των έξι Τούρκων εμπειρογνωμόνων που από το βράδυ της Κυριακής είναι στη Χίο, λειτουργούν ως παρατηρητές.

Με πληροφορίες από: politischios.gr, ΑΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE: