Υπουργείο Μετανάστευσης: Αύξηση στις ροές, μείωση στους διαμένοντες στα νησιά και στις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου

Υπουργείο Μετανάστευσης: Αύξηση στις ροές, μείωση στους διαμένοντες στα νησιά και στις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου
Εικόνα από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Ελαιώνα eurokinissi

Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης για το πρώτο δίμηνο του 2022. Τι ισχύει για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Μείωση κατά 52% στις εκκρεμείς αιτήσεις της Υπηρεσίας Ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό καταγράφεται στα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τον Φεβρουάριο του 2022, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Συγκεκριμένα οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι 35.779, όταν τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν 74.934.

Οι ροές στις αφίξεις κατά το πρώτο δίμηνο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 17% στα νησιά και κατά 36% στο σύνολο, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2021. Πάντως, καταγράφεται μείωση κατά 80% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών που είναι σε ισχύ, αυξήθηκαν κατά 34,9% τον Φεβρουάριο του 2022 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 και όπως σημειώνει το υπουργείο, η μεγάλη αύξηση οφείλεται και στην αυτοδίκαιη παράταση των αδειών που δόθηκε λόγω της πανδημίας.

Στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου γίνεται ειδική αναφορά πλέον για τους πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, από τους πρώτους 1.501 που έφτασαν το χρονικό διάστημα 23-28 Φεβρουαρίου, το 24% ήταν ανήλικοι, το 26% ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 και το 50% ήταν άνω των 35 ετών. Όπως δηλώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «ο τελευταίος μήνας μας βρήκε αντιμέτωπους με τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία. Ενεργοποιήσαμε 15.000 θέσεις φιλοξενίας για τις ανάγκες διαμονής και σίτισης των Ουκρανών εκτοπισθέντων. Η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της και προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο σε ανθρώπους που ξεριζώθηκαν βίαια από τη χώρα τους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα