Ζάχος Χατζηφωτίου: O γάμος με την Τζένη Καρέζη – 500 καλεσμένοι και 5.000 απρόσκλητοι

Ζάχος Χατζηφωτίου: O γάμος με την Τζένη Καρέζη – 500 καλεσμένοι και 5.000 απρόσκλητοι
Εξώφυλλο της εποχής του περιοδικού 'ΕΙΚΟΝΕΣ'

Στις 7 Μαΐου του 1962, η Τζένη Καρέζη και ο Ζάχος Χατζηφωτίου πέρασαν το κατώφλι της εκκλησίας της Φιλοθέης κάνοντας έναν γάμο που κράτησε

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή σήμερα, Παρασκευή (30/9), ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ζάχος Χατζηφωτίου, σε ηλικία 99 ετών. Πριν από μερικές εβδομάδες ο εμβληματικός Έλληνας bon viveur είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση.

Ανάμεσα στις λαμπερές γυναίκες της ζωής του, μία είναι εκείνη που σίγουρα ξεχώρισε. Στις 7 Μαΐου του 1962, η Τζένη Καρέζη και ο Ζάχος Χατζηφωτίου πέρασαν το κατώφλι της εκκλησίας της Φιλοθέης, κάνοντας έναν γάμο που αποτέλεσε μεγάλο κοσμικό γεγονός και πρώτη είδηση στις εφημερίδες της εποχής.

Ζάχος Χατζηφωτίου και Τζένη Καρέζη – Ένας γάμος “εξπρές”

Λίγους μήνες πριν από τον γάμο τους, Ζάχος και Τζένη γνωρίστηκαν στο Λονδίνο. Ο δημοσιογράφος ζούσε εκείνο το διάστημα στο Παρίσι και είχε βρεθεί στην αγγλική πρωτεύουσα για επαγγελματικούς λόγους, ενώ η σταρ τους ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου ταξίδεψε εκεί για λόγους “καλλιτεχνικής ενημερώσεως”, όπως έγραφε το ρεπορτάζ της εποχής.

Η ίδια είχε περιγράψει τη γνωριμία τους, σε συνέντευξή της, αμέσως μετά τον γάμο τους. “Μου τον σύστησαν σε ένα ελληνικό σπίτι. ‘Χαίρω πολύ’ είπαμε αμφότεροι. Ξανασυναντηθήκαμε λίγο μετά, την πρωτοχρονιά, εδώ στην Αθήνα, που ο Ζάχος ήρθε για διακοπές. Ξαναχαρήκαμε πολύ. Και ένα μήνα αργότερα, κεραυνοβόλα, βιαστικά, αμερικάνικα αν θέλετε, το συναποφασίσαμε να χορέψουμε στη Φιλοθέη”.

Στο μυστήριο ήταν καλεσμένη η αφρόκρεμα του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, καθώς και πολιτικοί και επιχειρηματίες της εποχής. Ηχηρή απουσία ήταν αυτή της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λέγεται ότι δεν ήταν στη λίστα των καλεσμένων, ενώ την ίδια ημέρα βρισκόταν στο Λονδίνο, όπου έδωσε και συνέντευξη για το BBC.

Η χωροφυλακή αναγκάστηκε να πάρει ειδικά μέτρα για να περιορίσει τους … ακάλεστους του γάμου, οι οποίοι ήθελαν να δουν το διάσημο ζευγάρι στην πιο όμορφη στιγμή του. Περίπου 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν, ενώ οι επίσημοι καλεσμένοι ήταν 500. Η Καρέζη είχε σχολιάσει με ιδιαίτερο τρόπο εκείνη την εμπειρία: Πολύ χαρήκαμε, που τόσο μας αγαπάνε, αλλά και πόσο στεναχωρηθήκαμε, πιστέψτε το, που οι φίλοι μας παρακολούθησαν την τελετή έξω από το σύρμα. Γυρνούσαμε και αντί να δούμε γνωστούς, βλέπαμε μανάδες με ασαράντιστα μωρά, μαθητούδια και ισχυρά δύναμη χωροφυλακής να πηγαινοέρχεται”.

Ο έγγαμος βίος και οι δυσκολίες

Εξώφυλλο της εποχής του περιοδικού 'ΕΙΚΟΝΕΣ'

Το ζευγάρι απολάμβανε τον έγγαμο βίο και έκανε πολλές κοσμικές εξόδους. Τα βράδια, μετά το θέατρο, σύχναζαν στα καλύτερα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, χορεύοντας και διασκεδάζοντας. Συχνά ήταν και τα ταξίδια τους στο Παρίσι.

Την περίοδο εκείνη, όπως ανέφερε στη “Μηχανή του Χρόνου” ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο ίδιος σύστησε στην Καρέζη μια διάσημη Ρωσίδα, που ήταν ατζέντης του Μπελμοντό και της Μπριζίτ Μπαρντό και θα μπορούσε να τη βοηθήσει να κάνει διεθνή καριέρα. Η Τζένη Καρέζη πάντως – όπως δείχνει και η μετέπειτα διαδρομή της- δεν είχε κάποια πρόθεση να φύγει από την Ελλάδα.

Εξάλλου εκεί, μετά από τον χωρισμό της, σε μία παρτίδα τάβλι θα έβρισκε τη μεγάλη αγάπη της ζωής της, που ήταν ο Κώστας Καζάκος.

Ο διακριτικός χωρισμός

EBE/ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Φαίνεται ότι οι διαφορετικές προτεραιότητες αλλά και το βεβαρημένο πρόγραμμα του ζευγαριού συντέλεσαν στον χωρισμό. Με το πέρασμα του χρόνου, το θέατρο απορρόφησε την Τζένη Καρέζη, ενώ εκείνο το διάστημα ο Ζάχος Χατζηφωτίου έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της ναυτιλίας.

Αυτό το πρόγραμμα, κάποια στιγμή, κούρασε το ζευγάρι και προκάλεσε φθορά στη σχέση. Μετά από πέντε χρόνια κοινής ζωής αποφάσισαν να χωρίσουν, κάτι που έγινε διακριτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Παρά τις φήμες ότι υπήρξε απάτη από πλευράς του Ζάχου Χατζηφωτίου ο ίδιος ποτέ δεν το αποδέχτηκε.

Παρόλο που πήραν διαζύγιο, οι δυο τους παρέμειναν καλοί φίλοι. “Ως φίλοι λειτουργούσαμε καλύτερα, και παραμείναμε φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής της” έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο κ. Χατζηφωτίου.

Οι γυναίκες που τον ενέπνευσαν

Eurokinissi

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκε συνολικά, πέντε φορές. Ο πρώτος του γάμος ήταν με μια Γαλλίδα, κόρη στρατηγού με την οποία χώρισε όταν ο πατέρας της είπε στον Χατζηφωτίου να τον βάλει στο Γαλλικό στρατό. Δεύτερη σύζυγός του ήταν η Δανάη Σωσσίδη, γόνος της οικογένειας Κύρου, της εφημερίδας “Εστίας”, με την οποία έφεραν στον κόσμο την κόρη τους Μανίτα.

Ο επόμενος γάμος ήταν ξανά στο Παρίσι με μια Γαλλίδα, την Ιρέν, η οποία δούλευε στον Ντιόρ. Ο τέταρτος γάμος του Χατζηφωτίου ήταν με την Τζένη Καρέζη, ενώ μετά τον χωρισμό τους παντρεύτηκε την τέως Μις Ελλάς, Κατερίνα Παπαδημητρίου.

Λίγα λόγια για τη ζωή του bon viveur Ζάχου Χατζηφωτίου

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου το 1923 στην Πλάκα. Με καταγωγή από τα Ψαρά, η οικογένειά του έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους, και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία – Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Στα Δεκεμβριανά, η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956. Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Eurokinissi

Υπήρξε χρονογράφος στην εφημερίδα “Καθημερινή” (1974-1977), στον “Ταχυδρόμο” με το ψευδώνυμο “Ίακχος” από το 1975 και στα «Νέα» ως “ο Διακριτικός” από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή “Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου”.

Έγραψε τα βιβλία: “Τα εν οίκω… εν Δήμω”, “Πωλείται Συνείδησις”, “Συννεφιάζει και στη Μύκονο”, “Πάντα την Κυριακή”, “Ο Ίακχος κι εγώ”, “100 εκπομπές”, “Χιούμορ και ζωγραφική”, “Τα Μονοπάτια του Πολέμου” και άλλα. Ήταν μέλος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών και τέως μέλος του ΔΣ της ΕΛΠΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version