Ζακ Κωστόπουλος: Αναβλήθηκε η δίκη κατόπιν αιτήματος του μεσίτη

Ζακ Κωστόπουλος: Αναβλήθηκε η δίκη κατόπιν αιτήματος του μεσίτη
Ζακ Κωστόπουλος Eurokinissi

Αναβλήθηκε η δίκη για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, κατόπιν αιτήματος ενός εκ των κατηγορουμένων.

Για τις 15 Δεκεμβρίου 2023 αναβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Η δίκη αναβλήθηκε στο πρόσωπο του κατηγορούμενου μεσίτη Αθανασίου Χορταριά που ήταν και παρών στο εδώλιο. Απών από το δικαστήριο ήταν ο έτερος κατηγορούμενος 80χρονος κοσμηματοπώλης Σπυρίδων Δημόπουλος ο οποίος με απόφαση του πρωτοδικου δικαστηρίου βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι δύο επιχειρηματίες είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη και σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών ο καθένας.

Θάνατος σε δημόσια θέα

Ήταν μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας, όταν ο Ζακ Κωστόπουλος ξεψύχησε στο πεζοδρόμιο, λίγα μέτρα μακριά από το μαγαζί του Δημόπουλου, χτυπημένος βάναυσα από τον κοσμηματοπώλη και τον συγκατηγορούμενο του.

Η σκηνή καταγράφηκε και μεταδόθηκε σε πολλά ΜΜΕ, προκαλώντας σοκ σε χιλιάδες πολίτες όχι μόνο για την βαναυσότητα των δύο επιχειρηματιών αλλά και για το πλήθος που, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παρακολουθούσε αμέτοχο δύο ανθρώπους να κλωτσούν με απίστευτη μανία τον ήδη πληγωμένο 33χρονο. Το υλικό, που αποτελεί μέρος της δικογραφίας, είναι ιδιαίτερα σκληρό καθώς καταγράφει τον 33χρονο να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και τελικά να ξεψυχά ενώ αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες. Όπως έχουν αναφέρει οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ, ήταν ένας “θάνατος σε δημόσια θέα”.

Η προσέλευση τεσσάρων αστυνομικών στο σημείο, δεν βοήθησε τον ακτιβιστή ο οποίος τελικά υπέκυψε, ενώ οι ένστολοι προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες, πριν φθάσει με το ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο.

Στο πρώτο δικαστήριο δικάστηκαν και οι αστυνομικοί, οι οποίοι με πλειοψηφία 4 προς 3, με μειοψηφία της προέδρου και δύο ενόρκων που είχαν την άποψη πως πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη, κρίθηκαν αθώοι.

Τι αναφέρεται στο βούλευμα παραπομπής

Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή των κατηγορουμένων, ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι “εισήλθε για άγνωστη αιτία” στο κοσμηματοπωλείο του 80χρονου κοσμηματοπώλη επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει γιατί “ασφάλισε” η πόρτα, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 63χρονο μεσίτη”.

Οι σοβαρές σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος, “συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου” σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της υπόθεσης.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο ο Εισαγγελέας έδρας είχε τονίσει πως τα χτυπήματα που δέχθηκε το θύμα επέδρασαν στον θάνατο του. Για τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη είχε αναφέρει ότι “ενεργώντας με πρόθεση έριξαν με σφοδρότητα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ο πρώτος από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι 3 βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου, ενώ ο δεύτερος συνολικά κλώτσησε εννέα φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και το κεφάλι και 5 το πέτυχαν, προκαλώντας πόνο στον τελευταίο”.

Οι δύο καταδικασμένοι καταστηματάρχες προσέρχονται στην δίκη ελεύθεροι, με τον κοσμηματοπώλη να μην έχει ούτε μία ημέρα κράτησης, καθώς το πρωτόδικο δικαστήριο λόγω της ηλικίας του Δημόπουλου, έκρινε ότι θα πρέπει να τεθεί σε περιορισμό στο σπίτι του. Ο δεύτερος καταδικασμένος για την υπόθεση, με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οδηγήθηκε μετά την καταδίκη του στην φυλακή, πλην όμως παρέμεινε κρατούμενος περίπου δύο μήνες. Ο μεσίτης, τον περασμένο Ιούλιο πέτυχε αναστολή στην έκτιση της ποινής του με την επιβολή περιοριστικών όρων. Κατά της απόφασης που “άνοιξε” την πόρτα της φυλακής στον Αθανάσιο Χορταριά ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο εν μέσω έντονων αντιδράσεων για την αναστολή, η οποία δόθηκε χωρίς καν να έχει καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τους δύο επιχειρηματίες. Η αναίρεση δεν εξετάστηκε καθώς ο μεσίτης ζήτησε αναβολή, η οποία του δόθηκε και έτσι το θέμα θα συζητηθεί στις 25 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα