Ζητείται ψυχραιμία: Μετά τα ATM, τρέχουν στα σούπερ μάρκετ

Ζητείται ψυχραιμία: Μετά τα ATM, τρέχουν στα σούπερ μάρκετ

Ξημερώνοντας το Σάββατο χιλιάδες πολίτες έσπευσαν εκτός από τα ATM στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν με αυξημένους ρυθμούς είδη πρώτης ανάγκης όπως όσπρια, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, καφέ και ζάχαρη

Το δημοψήφισμα λειτούργησε σαν βόμβα που απασφάλισε. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού προκάλεσε αναστάτωση στους πολίτες που έσπευσαν και σπεύδουν στα ATM για να ανασύρουν τις καταθέσεις τους, ενώ το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει και στα σούπερ μάρκετ. Επισκεφτήκαμε μια σειρά από καταστήματα στα νότια της Αττικής για να δούμε ποια είναι η κατάσταση. Εκ πρώτης όψεως η κίνηση στα σούπερ μάρκετ μοιάζει φυσιολογική, ιδιαιτέρως που το Σάββατο ενδείκνυται για τα ψώνια της εβδομάδας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Η ατμόσφαιρα μέσα στα σούπερ μάρκετ μοιάζει επίσης ήρεμη, όμως συζητώντας με τις υπαλλήλους σούπερ μάρκετ διαπιστώσαμε πως τα είδη πρώτης ανάγκης έκαναν φτερά από τα ράφια με ταχύτατους ρυθμούς και χρειάστηκε να επανατροφοδοτηθούν τρεις και τέσσερις φορές μέχρι το απόγευμα προκειμένου να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση.

 

“Έχουμε γεμίσει τρεις, τέσσερις φορές τα ράφια από το πρωί” μας λέει η υπάλληλος που εξηγεί πως παρά την μεγάλη κίνηση στο μεγάλο κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ τα Σάββατα, κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές. “Με όλα αυτά που γίνονται, τι περιμένεις” μου λέει. Μια βόλτα στα ράφια με τα είδη που συχνά αποκαλούμε πρώτης ανάγκης είναι ενδεικτική της κατάστασης. Κούτες με επιπλέον προϊόντα βρίσκονται μπροστά από κάθε ράφι με όσπρια, αλεύρι, ζυμαρικά, ζάχαρη και καφέ προκειμένου να μπορέσουν οι υπάλληλοι να τροφοδοτήσουν και πάλι τα ράφια με τα βασικά.

 

Σε άλλο μεγάλο σούπερ μάρκετ με τα λεγόμενα no name οικονομικά προϊόντα η εικόνα είναι ακόμη πιο χαρακτηριστική. Οι μεγάλες κούτες με ζυμαρικά και γαλακτοκομικά έχουν αδειάσει και πολλά από τα υλικά της συσκευασίας στα οποία ήταν τοποθετημένα όλα αυτά τα είδη τροφίμων ήταν ακόμη και πεταμένα στους διαδρόμους του καταστήματος.

Οι καταναλωτές δεν μοιάζουν πανικόβλητοι και η κίνηση εντός του καταστήματος δείχνει να είναι “φυσιολογική” όπως και κάθε άλλη μέρα στο σούπερ μάρκετ. Οι συζητήσεις φυσικά για το θέμα του δημοψηφίσματος είναι έντονες με κύριο θέμα εκείνο της μαζικής φυγής στα ATM από τα ξημερώματα της Παρασκευής. “Το περίμενα από τους ηλικιωμένους να πανικοβληθούν, αλλά νέοι άνθρωποι να τρέχουν στις τράπεζες; Μου φαίνεται αδιανόητο” αναφέρει μια πελάτισσα. Άλλοι αισθάνονται αγανακτισμένοι με όσα συμβαίνουν και αναφέρονται στα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια της εισόδου της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης και οικονομικού προγράμματος. “Έχουν στείλει τους ανθρώπους στο τρελοκομείο με όλα όσα έχουν συμβεί” σημειώνει μια γυναίκα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα