18 χρόνια μετά τη Μόνικα. Ο Μπιλ επιστρέφει μέσω... Χίλαρι

18 χρόνια μετά τη Μόνικα. Ο Μπιλ επιστρέφει μέσω... Χίλαρι

Στις 17 Αυγούστου 1998, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχθηκε ότι είχε "ανάρμοστη σωματική επαφή" με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι. Σήμερα, η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε πως θα αναθέσει στον σύζυγό της να "αναζωογονήσει την οικονομία" εάν εκλεγεί

Ήταν 17  Αυγούστου 1998 όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχθηκε ότι είχε "ανάρμοστη σωματική επαφή" με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι και ζήτησε συγγνώμη από τον λαό της χώρας του.

Το σκάνδαλο είχε ξεκινήσει στις 19 Ιανουαρίου 1998 όταν το Drudge Report έγραψε για φήμες στους δημοσιογραφικούς κύκλους της Ουάσιγκτον περί σεξουαλικής σχέσης του προέδρου με μια νεαρή μαθητευόμενη, που του έφερνε πίτσες στο Οβάλ Γραφείο την περίοδο 1995-96. Το σκάνδαλο  διέρρευσε όταν η νεαρή το εμπιστεύθηκε στη φίλη της, Λίντα Τριπ, η οποία μαγνητοφώνησε τις συνομιλίες τους και έδωσε την ιστορία στο Νewsweek.

18 χρόνια μετά τη Μόνικα. Ο Μπιλ επιστρέφει μέσω... Χίλαρι

Οι κασέτες της 49χρονης  Τριπ βοήθησαν αργότερα τον ανεξάρτητο ανακριτή Κένεθ Σταρ να σχηματίσει τον κορμό της έρευνάς του εναντίον του Κλίντον.

Μετά τις αποκαλύψεις - που φυσικά προκάλεσαν σάλο - στις 26 Ιανουαρίου 1998 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε απευθείας τηλεοπτική συνέντευξη από τον Λευκό Οίκο, αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση με τη μαθητευόμενη υπάλληλο.

Τον Ιούλιο του 1998 η Μόνικα ομολόγησε στη Δικαιοσύνη ότι είχε "κάποιου είδους" σεξουαλικές σχέσεις με τον πλανητάρχη και παρέδωσε για ανάλυση DNA το τεκμήριο του εγκλήματος, το μπλε φόρεμα της. Ο πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς τον Αύγουστο του ίδιου έτους παραδέχτηκε την σεξουαλική του σχέση με την Λεβίνσκι χρησιμοποιώντας όμως λογοπαίγνια του τύπου "δεν είχα σεξουαλικές σχέσεις με τη... βιβλική έννοια".

Η σύζυγος του Μπιλ Κλίντον, Χίλαρι, αντιμετώπισε το ζήτημα με αξιοπρέπεια και στήριξε τον άντρα της από την αρχή, μετά τη "συγγνώμη" του. Αν του έδειχνε την πόρτα, οι δημοσκοπήσεις θα στρέφονταν εναντίον του και η πρώτη καθαίρεση Αμερικανού προέδρου στην ιστορία θα ήταν γεγονός. Όλοι παραδέχονται ότι ο Κλίντον επιβίωσε πολιτικά χάρη στη Χίλαρι.

Εν έτει 2016, η Χίλαρι προσπαθεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ στην ιστορία. Η επικρατέστερη διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε μάλιστα την πρόθεσή της να εμπιστευτεί στον σύζυγό της, τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, να "αναζωογονήσει την οικονομία" της χώρας εάν κερδίσει τον επίσης επικρατέστερο αντίπαλο της, Ντόναλντ Τραμπ.

18 χρόνια μετά τη Μόνικα. Ο Μπιλ επιστρέφει μέσω... Χίλαρι

"Θα αναθέσω στον σύζυγό να αναζωογονήσει την οικονομία, διότι ξέρετε πως ξέρει πώς να το κάνει", είπε η Κλίντον σε μια προεκλογική εκδήλωσή της χθες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Σύμφωνα με την Κλίντον, η εμπειρία του συζύγου της θα χρειαστεί ιδίως στις ανατολικές πολιτείες, όπου βρίσκεται η βιομηχανία του άνθρακα, αλλά και σε περιοχές των ΗΠΑ που έχουν "πραγματικά εγκαταλειφθεί".

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρώτη κυρία έχει ευρύ προβάδισμα στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο σύζυγός της Μπιλ Κλίντον είχε εκλεγεί στην προεδρία το 1992 κι εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο στις αρχές του 2001.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αμερικανικές εκλογές
SHARE:

24Media Network