Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Ομπάμα στο 2ο ντιμπέιτ

default image

Στην αντεπίθεση ο Ομπάμα, στο 2ο ντιμπέιτ απέναντι στον Ρόμνεϊ. Η Ελλάδα και το οικονομικό της πρόβλημα στο επίκεντρο της συζήτησης (Vid+Pics)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, αντιπαρατέθηκαν πολλές φορές σε επιθετικό ύφος, κατά τη δεύτερη τηλεμαχία τους, η οποία χαρακτηρίστηκε από την έντονη ανταλλαγή θέσεων και απόψεων για την ενεργειακή πολιτική και το χρέος, με τον Ομπάμα να τηρεί πιο μαχητική στάση.

Περισσότεροι από εξήντα εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν από τη σκηνή του Πανεπιστημίου Χόφστρα στο Χέμπστιντ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Νέας Υόρκης την δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση διάρκειας ενενήντα λεπτών μεταξύ του  Μπάρακ Ομπάμα και του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ  τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ, διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε θέματα  εξωτερικής πολιτικής αλλά και εσωτερικών  ζητημάτων. Την τηλεμαχία, μετέδωσαν απευθείας όλα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ( C-SPAN, ABC, CBS, FOX and NBC, CNN, Fox News και MSNBC).

Τη  δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση συντόνισε η Κάντι Κρόουλι του CNN (CNN Chief Political Correspondent)και είχε διαφορετική μορφή από την πρώτη καθώς  επιτρέπει στο κοινό να θέτει ερωτήσεις στους δύο υποψήφιους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποψινή τηλεμαχία δεν υπήρχε πόντιουμ, το οποίο βοηθά στο να κρύβει κάποιος τη νευρικότητά του ή να καλύπτει τυχόν λάθη. Αντιθέτως η κάμερα  είχε την δυνατότητα να καταγράφει τη γλώσσα του σώματος που συχνά πυκνά προδίδει τους υποψήφιους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίστηκε με κόκκινη γραβάτα, και ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, με μπλε ριγέ γραβάτα.

Σε πρώτο πλάνο η οικονομία… με άρωμα Ελλάδας

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μίτ Ρόμνει ξεκίνησαν την τηλεμαχία τους με τοποθετήσεις σχετικά με την αμερικανική οικονομία με τον αμερικανό πρόεδρο να είναι υποχρεωμένος να ασκήσει πίεση προς τον Ρόμνει για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την πρώτη τηλεμαχία.

Η Ελλάδα και το οικονομικό της πρόβλημα, βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης τηλεμαχίας μεταξύ του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και του ρεπουμπλικάνου αντίπαλού του, Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο Ρόμνεϊ σε μια αποστροφή του λόγου του, λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης, κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο “δρόμο της Ελλάδας” λόγω της διόγκωσης του δημοσίου χρέους.

“Έχουμε τέσσερα συναπτά έτη κατά τη διάρκεια Των οποίων είπε (εννοεί τον Ομπάμα) ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Αντί γι αυτό διπλασιάστηκε” ανέφερε ο Μιτ Ρόμνεϊ κατηγορώντας τον Ομπάμα για τα αποτελέσματα της τετραετούς οικονομικής πολιτικής του

“Περάσαμε από ένα εθνικό χρέος ύψους 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα εθνικό χρέος ύψους 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό μας βάζει στο δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα”  ήταν η χαρακτηριστική φράση του Μιτ Ρόμνεϊ κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής συζήτησης τους.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε ότι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης δεν λέει την αλήθεια, για το οικονομικό του πρόγραμμα.

Διαξιφισμοί και για την φορολογία

Ο Ομπάμα  για να ανακτήσει το πλεονέκτημα επί του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, κατηγόρησε την πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης για την προώθηση των συμφερόντων των πλουσίων.

Ο Μίτ Ρόμνεϊ ανέφερε ότι “Γνωρίζω πως να ισορροπώ έναν προϋπολογισμό. Μία ζωή ήμουν στον ιδιωτικό τομέα.” και πρόσθεσε “Θέλω οι φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης να έχουν χαμηλότερους φόρους. Οι οικογένειες της μεσαίας τάξης έχουν διαλυθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.”

Από την πλευρά του ο Μπάρακ Ομπάμα αντεπιτέθηκε αναφέροντας “Όταν ρωτάμε τον Ρόμνεϊ πως θα μειώσει τους φόρους, με ποιες περικοπές, ποιες τρύπες α κλείσει, δεν σας λέει. Δεν μπορεί να σας πει.” και πρόσθεσε “Η φιλοσοφία μου για τη φορολογία είναι απλή. Θέλω να δώσω στις οικογένειες της μεσαίας τάξης και σε όσες αγωνίζονται να μπουν σε αυτή μία ανάσα.”

“Ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ δήλωσε ότι έχει πρόγραμμα πέντε σημείων, δεν έχει πρόγραμμα πέντε σημείων, το πρόγραμμά του έχει ένα σημείο. Να βεβαιωθεί ότι είναι πιο εύκολο να παίξει με διαφορετικούς κανόνες” είπε ο Ομπάμα.

“Αυτή ήταν η φιλοσοφία του στον ιδιωτικό τομέα, ήταν η φιλοσοφία του ως κυβερνήτης, ήταν και η φιλοσοφία του ως προεδρικός υποψήφιος” σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

“Μπορείτε να μεταφέρετε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, να πάρετε φορολογικές απαλλαγές για να μπορείτε να επενδύσετε σε μια επιχείρηση, να αφαιρέσετε τις συντάξεις από τους εργαζομένους, Αυτή ήταν η φιλοσοφία της τελευταίας δεκαετίας, και γι αυτό στραγγαλίστηκαν οι οικογένειες της μεσαίας τάξης”, είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Θέσεις εργασίας και ανεργία

“Το σημαντικότερο είναι να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στη χώρα. Όχι απλά δουλειές, αλλά καλά αμειβόμενες δουλειές. Αυτό που θέλω είναι να οικοδομήσω πάνω στις 5 εκ. θέσεις εργασίας που δημιουργήσαμε τους τελευταίους 30 μήνες στον ιδιωτικό τομέα”. ανέφερε ό Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Μίτ Ρόμνεϊ  από την πλευρά του ανέφερε ότι “Πρέπει να κάνουμε ευκολότερο για τα παιδιά να εισέρχονται στα Πανεπιστήμια και να διασφαλίσουμε ότι τους περιμένει μία δουλειά μόλις αποφοιτήσουν.”

Αντιπαράθεση και για τη δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη

Γνώριζα αυτούς τους ανθρώπους, γνώριζα τις οικογένειες τους. Κανείς δεν νοιάζεται περισσότερο από μένα για την ασφάλεια τους. Θα βρούμε αυτούς που το έκαναν και θα τους κυνηγήσουμε.

Ο Ρόμνεϊ απάντησε “Ο πρόεδρος, μία μέρα μετά την επίθεση στη Λιβύη, πήγε στο Λας Βέγκας για να βρει χρήματα από δωρητές”.

Ο Απερχόμενος πρόεδρος έκλεισε τονίζοντας “Πριν από 4 χρόνια είπα ότι θα μειώσω τους φόρους στη μεσαία τάξη και το έκανα. Είπα ότι θα τελειώσω τον πόλεμο στο Ιράκ και το έκανα. Είπα ότι θα προσηλωθούμε στους υπαίτιους της 11ης Σεπτεμβρίου και φτάσαμε στον Οσάμα μπιν Λάντεν.”

Μεταναστευτικό

Ο Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε “Είμαστε έθνος μεταναστών. Είμαστε μόλις μερικά χιλιόμετρα από το Ellis island. Πρέπει να φτιάξουμε το μεταναστευτικό μας σύστημα. Έκανα ό,τι μπορούσα ότι έπρεπε να γίνει, και ζήτησα συνεργασία από το Κογκρέσο.”

Από την πλευρά του ο Μίτ Ρόμνεϊ ανέφερε “Καλωσορίζουμε τους νόμιμους μετανάστες στη χώρα. Δεν θα δώσω αμνηστία σε όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα.”

Η ένταση ανάμεσα στους υποψηφίους αυξήθηκε πολλές φορές ειδικά όταν και οι δύο προσπάθησαν να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους για την ενεργειακή πολιτική.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι θέλει να αφήσει τις εταιρείες πετρελαίου “να γράψουν την ενεργειακή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Η στρατηγική των αντιπάλων πριν την Τηλεμαχία 

Στις ημέρες που ακολούθησαν, της πρώτης τηλεμαχίας ο Ομπάμα έχει υποστεί μια καθαρή πτώση στις δημοσκοπήσεις, προσφέροντας περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε εθνικό επίπεδο στον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης.

Για να προετοιμαστεί, ο πρόεδρος Ομπάμα απομονώθηκε από το Σάββατο μαζί με τους συμβούλους του στο  θέρετρο  Γουίλιαμσμπεργκ στη Βιρτζίνια, 250 χιλιόμετρα νότια της Ουάσιγκτον, ενώ αντιθέτως ο Μιτ Ρόμνεϊ παρέμεινε στο σπίτι του στη Μασαχουσέτη.

Ο Ομπάμα με τους συνεργάτες του προσπάθησαν  να “δουλέψει” ένα περισσότερο επιθετικό στυλ και να πιέσει τον Ρόμνεϊ να αναφέρει με περισσότερη σαφήνεια τις θέσεις του.

Από την αρχή της προεκλογικής κούρσας είχε αποφασιστεί ότι η γραμμή επίθεσης θα ήταν να εκθέσουν τον Ρόμνεϊ ως υπερσυντηρητικό, τώρα θα τον εκθέσουν ως “κωλοτούμπα”.

Το “όπλο” αυτό τους το έδωσε ο ίδιος ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ο οποίος αποφάσισε προς έκπληξη των αντιπάλων του να θυμηθεί τον καλό παλιό του εαυτό ως κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, τότε που υιοθετούσε ένα πρόγραμμα περίθαλψης αρκετά όμοιο με το “μισητό” Obamacare.

Οι επιτελείς του  Ομπάμα αναφέρουν ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος,εμφανίστηκε στο ντιμπέιτ πολύ πιο “μαλακός”, τακτική που συνεχίζει να ακολουθεί τώρα που βλέπει τα ποσοστά να ανεβαίνουν, ιδίως μεταξύ των γυναικών που μέχρι τώρα σχεδόν δεν τον… ήξεραν.

Η άποψή του περί των εκτρώσεων -θέμα που έχει μεγάλη απήχηση στις γυναίκες- δεν ήταν ο μόνος στόχος στον οποίο έστεψε τα βέλη του ο Ομπάμα.

Αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των σχεδίων του για φοροαπαλλαγές ύψους 5 τρισ. δολαρίων αλλά και την ετοιμότητα ή ικανότητά του να αντιμετωπίσει διεθνείς κρίσεις.

Ο Ομπάμα, θα εξαλουθήσει να μην  διστάσει να αναφερθεί με πάθος στα όσα πέτυχε τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας του και δεν περιορίζεται μόνο στις υποσχέσεις ότι θα “βάλει τα

δυνατά του την επόμενη τετραετία για να ολοκληρώσει το έργο της αλλαγής που υποσχέθηκε”.

Από την πλευρά του ο Μιτ Ρόμνεϊ  προσπάθησε να διατηρήσει το ίδιο ύφος.Mε φόρα από την επιτυχημένη παρουσία του στο ντιμπέιτ, ο Μιτ Ρόμνεϊ εμφανίστηκε  πιο δυναμικός και πιο σίγουρος για τον εαυτό του, παρακινούμενος και από το μεγαλύτερο πάθος που

δείχνουν πλέον στην υποψηφιότητα του οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η ρητορική του είναι πιο ήπια κι όπως επισημαίνουν παλιοί συνεργάτες και φίλοι του αυτός είναι ο

“αληθινός Μιτ”, ο πραγματιστής που ξέρει να ζυγίζει τις καταστάσεις και να παίρνει τις αντίστοιχες αποφάσεις.

Οι δύο υποψήφιοι προσπάθησαν κυρίως να πείσουν τους ψηφοφόρους σε θέματα οικονομίας και η ανεργίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα