7 στους 10 Γάλλοι δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

default image

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της συντηρητικής εφημερίδας Le Figaro, οι Γάλλοι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Ολάντ, σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά 8 στους 10 δέχονται περιορισμό των ελευθεριών τους για τον ίδιο σκοπό

Το 67% των Γάλλων πολιτών που ερωτήθηκαν την επομένη της αιματηρής επίθεσης στη Νίκαια, δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την κυβέρνησή του, αναφορικά με το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Τη δημοσκόπηση διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης Ifop, για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

Μάλιστα, όπως σημειώνει σε μια προδημοσίευση της έρευνας, που αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, η Le Figaro, το στοιχείο αυτό παρουσιάζει σημαντική αύξηση, συγκρινόμενο με το αποτέλεσμα στην ίδια ερώτηση, σε τέσσερα βαρόμετρα που προηγήθηκαν από την ίδια εταιρία δημοσκοπήσεων. Από τις 8 Ιανουαρίου του 2015 – και την επίθεση στο Charlie Hebdo – ως και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους οι πολίτες εμπιστεύονταν τον Ολάντ σε ποσοστό 49% και 51% αντίστοιχα.

Η εκτίμηση της κοινής γνώμης άλλαξε ραγδαία τους τελευταίους έξι μήνες, εν μέρει και εξαιτίας των παρατεταμένων απεργιών που προκάλεσαν αντιδράσεις στη χώρα, σε ότι αφορά την επιστράτευση του “καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης” από την κυβέρνηση προκειμένου να απαγορευθούν συγκεντρώσεις εργαζομένων. Είναι τέλος λογικό να υποθέσει κανείς πως το τελευταίο περιστατικό βίας στη Νίκαια, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε τους πολίτες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους.

Από την άλλη, μοιάζει εντυπωσιακό το ποσοστό εκείνων των πολιτών στη Γαλλία, που δηλώνουν πρόθυμοι να δεχτούν προληπτικούς ελέγχους και περιορισμούς των ελευθεριών τους. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση 81% των ερωτηθέντων αναφέρουν πως θα συναινούσαν σε ασφυκτικότερους και προληπτικούς ελέγχους και περιορισμό των ελευθεριών τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας.

ΠΗΓΗ LE FIGARO

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα