ActionAid: Οι δικές μας wonder women

ActionAid: Οι δικές μας wonder women
ActionAid

Ας γνωρίσουμε μερικές από τις "wonder women" της ActionAid. Γυναίκες που βγαίνουν μπροστά, η καθεμία με τον τρόπο της, για έναν κόσμο πιο δίκαιο και μέσα στις εξελίξεις της πανδημίας συνέβαλαν σημαντικά στη στήριξη όσων είχαν ανάγκη.

Τι θα έκανες αν είχες υπερφυσικές δυνάμεις; Άλλοι θα ήθελαν να πετούσαν, άλλοι να γίνονταν αόρατοι, άλλοι θα ζητούσαν υπεράνθρωπη μυϊκή δύναμη. Είναι αλήθεια ότι όσο πιο βατή είναι η καθημερινότητά μας, τόσο πιο υπερφυσικές οι δυνάμεις που ονειρευόμαστε. Τι γίνεται όμως όταν τα προβλήματα είναι υπερφυσικά; Τότε, γίνεσαι wonder woman!

Σε όλο τον κόσμο, γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν να ξεπεράσουν επιπλέον και τα έμφυλα στερεότυπα, που τις θέλουν χωρίς αυτονομία, χωρίς φωνή, χωρίς δικαιώματα. Οι γυναίκες αυτές έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας υπερηρωίδας: παλεύουν αρχικά μόνες με όλα τα δεδομένα εναντίον τους, βάζουν το μέλλον της κοινότητας πάνω από το προσωπικό συμφέρον και φυσικά χρειάζονται υπερφυσικές δυνάμεις για να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, μερικές από τις «wonder women» της ActionAid. Είναι γυναίκες που βγαίνουν μπροστά, η καθεμία με τον τρόπο της, στις δράσεις μας για έναν κόσμο πιο δίκαιο και μέσα στις εξελίξεις της πανδημίας συνέβαλαν σημαντικά στη στήριξη όσων είχαν ανάγκη.

Elisabeth, 54, Κένυα. Υπερφυσική δύναμη: Στο φτωχικό της σπίτι χωρούν όλες οι γυναίκες που αναζητούν καταφύγιο από την ενδοοικογενειακή βία. Μέλος του κέντρου στήριξης γυναικών στη Μομπάσα εδώ και 20 χρόνια, πέρα από τη δουλειά της στο κέντρο, δεν διστάζει να παρέχει στέγη σε γυναίκες και παιδιά που προέρχονται από κακοποιητικό περιβάλλον. Χάρη στις πιέσεις της ομάδας της, η μεγάλη περίοδος εκδίκασης μιας υπόθεσης ενδοοικογενειακής βίας περιορίστηκε από τα 5-6 χρόνια αναμονή στους 6 μήνες! Οι συνθήκες της πανδημίας έφεραν πίσω τη δουλειά τους, καθώς αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας και μειώθηκαν οι καταγγελίες, ενώ όλες οι εκδικάσεις έχουν μείνει πίσω. Η Elisabeth δεν το βάζει όμως κάτω. Φιλοξενεί στο σπίτι της ακόμα περισσότερες γυναίκες, που φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19 και είναι σε ετοιμότητα να βγει μπροστά για όλα τα δικαιώματα που καταπατώνται.

Η Ελίζαμπεθ ActionAid

 

Marjorie, 40, Αϊτή. Υπερφυσική δύναμη: Η φωνή της μπορεί και φτάνει στα σπίτια όλων των γυναικών που δεν γνωρίζουν ότι έχουν δικαιώματα. Κάθε Κυριακή 3-4μμ, η Marjorie εκπέμπει δύναμη και θάρρος. Μέσα από την εκπομπή της ενημερώνει τις γυναίκες για τα δικαιώματά τους και τις ενθαρρύνει να βγαίνουν μπροστά και να μιλούν, να αγωνίζονται για τις αλλαγές που θέλουν να δουν στη χώρα τους. Στην εκπομπή της δίνει το βήμα στις γυναίκες που έχουν υποστεί βία να μιλήσουν ανοιχτά χωρίς να ντρέπονται, ώστε να πάρουν θάρρος και οι υπόλοιπες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενημερώνει ακόμη για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, αλλά και για τα όσα δικαιούνται από το κράτος. Ως μέλος του δικτύου για γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, ξέρει από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσουν οι γυναίκες μέσα στην πατριαρχική κοινωνία στη χώρας της. Πιστεύει, όμως, ότι όλες μαζί μπορούν να καταφέρουν την αλλαγή.

Η Μάρτζορι ActionAid

 

Barsha, 23, Νεπάλ. Υπερφυσική δύναμη: Ακόμα και όταν στερείται τα πάντα, αισθάνεται ότι έχει κάτι να προσφέρει στους άλλους. Παντρεμένη από τα 15 και ήδη μητέρα δυο παιδιών, η  Barsha γνώρισε από νωρίς τις δυσκολίες του να είσαι γυναίκα. Ζει σε έναν καταυλισμό στο Κατμαντού και παλεύει να τα βγάλει πέρα και να μεγαλώσει τα παιδιά της, δουλεύοντας σε ένα εργοστάσιο ενδυμάτων, με μισθό που ίσα φτάνει για να αγοράζει λαχανικά. Τα προβλήματα όμως δεν της στέρησαν ποτέ τη διάθεση για προσφορά. Είναι εθελόντρια της ActionAid εδώ και τρία χρόνια και από τα πρώτα άτομα που επιστρατεύτηκαν στην ανταπόκριση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Συμμετείχε σε εκστρατείες ενημέρωσης και στην καταγραφή των ευάλωτων ομάδων για τη διανομή φαγητού και προϊόντων υγιεινής. Παρόλο που εξαιτίας της πανδημίας έχει μείνει και αυτή και ο άντρας της χωρίς δουλειά και δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν το καθημερινό τους φαγητό, αρνήθηκε να λάβει από την ActionAid το πακέτο ενίσχυσης που της προσφέρθηκε, γιατί θεώρησε ότι θα έδειχνε άσχημα παραέξω, αφού είναι η ίδια εθελόντρια της οργάνωσης.

Η Μπάρσα ActionAid

 

Memunatu, 40, Σιέρα Λεόνε. Υπερφυσική δύναμη: σε ένα σύστημα υγείας που νοσεί, καταφέρνει να θεραπεύει με την ψυχή και το χαμόγελο. Ως υπεύθυνη νοσηλεύτρια σε μια επαρχία της Σιέρα Λεόνε, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με προκλήσεις και δυσκολίες που οφείλονται κυρίως σε ελλείψεις εξοπλισμού και υποδομών. Μέσα στην πανδημία είδε πολλές εργαζόμενες στον τομέα της υγείας να χάνονται. Δεν μπορεί, όμως, να τα παρατήσει. Ξέρει ότι μια ολόκληρη κοινότητα εξαρτάται από εκείνη. Συνεχίζει να δουλεύει ακούραστα, διεκδικώντας όσα μπορεί από τους υπεύθυνους και συνεργάζεται με την ActionAid για την παροχή ενίσχυσης σε υλικά και εξοπλισμό.

Η Μεμουνάτου ActionAid

 

Στις παιδικές μας αφηγήσεις μάθαμε ότι οι υπερήρωες έρχονται από άλλους κόσμους και πολεμούν διαθέτοντας υπερφυσικές δυνάμεις. Οι πραγματικές, όμως, ηρωίδες της ζωής είναι εκείνες που αγωνίζονται με τις δυνάμεις που όλοι έχουμε μέσα μας και αρκεί μια σπίθα της καθημερινότητας για να εκδηλωθούν!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα