Άδεια για πετρέλαιο από την Τουρκία σε Ρόδο και Κύπρο

default image

Η Τουρκία έδωσε άδεια για έρευνες για πετρέλαιο. Οι περιοχές περιλαμβάνουν μία μεγάλη έκταση από την Ρόδο μέχρι και παράλια της Κύπρου

Μία τεράστια έκταση η οποία περιλαμβάνει από την Ρόδο μέχρι και τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου, είναι αυτή για την οποία έδωσε άδεια έρευνας για πετρέλαιο η Τουρκία.

Αυτό φαίνεται φαίνεται και στους χάρτες που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στο Φύλλο της Εφημερίδας της τουρκικής Κυβέρνησης.

Όπως φαίνεται στους συγκεκριμένους χάρτες, οι τουρκικές άδειες αφενός εκτείνονται μέχρι τη Ρόδο και αφετέρου τέμνονται με τις περιοχές (οικόπεδα) 1, 4, 5, 6, 7 που έχει καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρόλα αυτά όμως, η Άγκυρα εξέδωσε τις πέντε άδειες για λογαριασμό της Ανώνυμης Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) και σχετίζονται με τις θαλάσσιες περιοχές στα ανοιχτά των Αδάνων, της Αττάλειας, της Αντιόχειας και της Μούγλας που βρίσκονται εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Εύλογα, η αντίδραση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρα, ήταν άμεση.

Η “δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο”.

Επίσης υπογραμμίστηκε πως οι θέσεις της χώρας μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά.

“Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα