Αφγανιστάν: Δύο νεκροί και 18 τραυματίες από την επίθεση στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Δύο νεκροί και 18 τραυματίες από την επίθεση στην Καμπούλ
Έκρηξη στο Αφγανιστάν. Φωτό αρχείου. AP

Πραγματοποιήθηκε επίθεση σε τελετή στην Καμπούλ στην οποία ήταν παρών ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Αμπντουλά. Ο πρόεδρος Γάνι καταδικάζει ενώ οι Ταλιμπάν αρνούνται ανάμειξη.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν από επίθεση σε τελετή που γινόταν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, στην οποία παρευρισκόταν ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της χώρας Αμπντουλά Αμπντουλά, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας. Ο Αμπντουλά είναι σώος και ασφαλής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

 

Οι παρευρισκόμενοι στην τελετή, που γινόταν σε χώρο στο δυτικό τμήμα της πόλης στη μνήμη του σιίτη πρώην πολιτικού ηγέτη Αμπντούλ Αλί Μαζάρι, άρχισαν να τρέχουν για να γλιτώσουν από τα πυρά αγνώστων, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν από κοντινό κτίριο, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νάσρατ Ραχίμι σε μήνυμά του στο Whatsapp.

 

Στην περιοχή εστάλησαν μέλη των ειδικών δυνάμεων, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Ραχίμι σημείωσε επίσης ότι όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που παρευρίσκονταν στην τελετή απομακρύνθηκαν αμέσως από εκεί.

 

Ο εκπρόσωπος του Αμπντάλα, ο Φριντούν Χαουαζούν, δήλωσε στο dpa ότι ο Αμπντάλα απομακρύνθηκε με ασφάλεια από εκεί μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες που ήταν παρόντες στην τελετή. “Η κατάσταση δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής”, πρόσθεσε ο Χαουαζούν, “ούτε ο στόχος της επίθεσης”.

 

“H επίθεση άρχισε με μια έκρηξη, όπως φαίνεται από ρουκέτα που έπεσε στην περιοχή, και ο Αμπντουλά και ορισμένοι άλλοι πολιτικοί (…) γλίτωσαν χωρίς να τραυματιστούν”, δήλωσε παράλληλα τηλεφωνικώς στο Reuters ο Χαουαζούν, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην τελετή.

 

Το δίκτυο Tolo News έδειξε σε απευθείας μετάδοση εικόνες στις οποίες φαίνονται άνθρωποι που τρέχουν να καλυφθούν την ώρα που ακούγονται πυροβολισμοί. Οι πυροβολισμοί άρχισαν την ώρα που είχε αρχίσει την ομιλία του ο πρόεδρος του Ανώτατου Ειρηνευτικού Συμβουλίου Καρίμ Χαλίλι.

 

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη των μαχητών στην επίθεση αυτή κατά των παρευρισκομένων στην τελετή αυτή, η οποία γινόταν με αφορμή την επέτειο από τον θάνατο ενός ηγέτη των Χαζάρων, του Αμπντούλ Αλί Μαζάρι, ο οποίος πέθανε το 1995 έχοντας συλληφθεί όμηρος από τους Ταλιμπάν.

 

Ωστόσο οι Ταλιμπάν δεν χαρακτήρισαν την επίθεση «απαράδεκτη», όπως είχε εσφαλμένα αναφερθεί σε προηγούμενο τηλεγράφημα του Reuters.

 

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι καταδίκασε παράλληλα την επίθεση αυτή σε μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο σημείωσε ότι αποτελεί “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κατά της εθνικής ενότητας του Αφγανιστάν”.

 

Ο Γάνι πρόσθεσε ότι τηλεφώνησε στον Αμπντουλά, τον μακροχρόνιο πολιτικό του αντίπαλο. Ο Αμπντουλά αμφισβητεί την ανακοίνωση τον περασμένο μήνα της Εκλογικής Επιτροπής ότι ο Γάνι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που έγιναν τον Σεπτέμβριο στο Αφγανιστάν.

Επίθεση είχε γίνει και πέρυσι στην τελετή που είχε γίνει στη μνήμη του σιίτη ηγέτη. Από αυτήν είχε χάσει τη ζωή του αριθμός ανθρώπων και είχαν τραυματιστεί σχεδόν εκατό, ενώ την ευθύνη είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

 

Ο Μαζάρι ήταν ο ηγέτης του Κόμματος Χιζμπ-ι-Ουάντχατ, ενός πολιτικού κόμματος που σχηματίστηκε από σιιτικές μειονότητες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Ο Μαζάρι δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν το 1995. Το 2016 του απονεμήθηκε ο τίτλος του “Μάρτυρα της Εθνικής Ενότητας”.

 

Οι Χαζάροι είναι κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι. Η μειονότητα των σιιτών δέχεται επανειλημμένως επιθέσεις από σουνιτικές οργανώσεις μαχητών στο Αφγανιστάν.

 

Η σημερινή ωστόσο είναι η πρώτη που σημειώνεται στην αφγανική πρωτεύουσα από το περασμένο Σάββατο που συνήφθη η συμφωνία ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ στην Ντόχα.

 

Υψηλόβαθμος δυτικός αξιωματούχος της ασφάλειας δήλωσε ότι όλα τα σημεία ελέγχου στην Καμπούλ βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά την επίθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα