Αφγανιστάν: Κατάπαυση πυρός για τρεις ημέρες ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν

Προσωρινή εκεχειρία μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικού στρατού
Προσωρινή εκεχειρία μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικού στρατού AP

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της αφγανικής κυβέρνησης για προσωρινή εκεχειρία με αφορμή τη γιορτή του Εΐντ αλ Φιτρ

Εκεχειρία τριών ημερών για τη γιορτή του Εΐντ αλ Φιτρ ανακοίνωσαν οι αφγανοί Ταλιμπάν. Πρόκειται για την πρώτη προσφορά τους αυτού του είδους και ακολουθεί την εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την κυβέρνηση.

Οι αντάρτες αναφέρουν πως οι ξένες δυνάμεις θα εξαιρεθούν από την κατάπαυση του πυρός και πως οι επιχειρήσεις εναντίον τους θα συνεχισθούν.

Ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ανακοίνωσε την Πέμπτη μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός με τους Ταλιμπάν, η οποία συμπίπτει με το τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, όμως απέκλεισε απ' αυτήν άλλες μαχητικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Γάνι έλαβε την απόφαση αυτή αφού σύνοδος μουσουλμάνων ιερωμένων εξέδωσε μια φάτουα εναντίον των βομβιστικών επιθέσεων καμικάζι.

Οι ιερωμένοι συνέστησαν επίσης να υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τους Ταλιμπάν και ο Γάνι υιοθέτησε τη σύσταση αυτή λέγοντας πως η εκεχειρία θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Δεν έγινε αμέσως σαφές πότε θα αρχίσει η κατάπαυση του πυρός των Ταλιμπάν.

Ο Γάνι είχε ζητήσει και πριν να υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τους Ταλιμπάν, όμως αυτή ήταν η πρώτη προσφορά που έκανε χωρίς προϋποθέσεις αφότου εξελέγη το 2014.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μέση Ανατολή

ADVERTISING

SHARE: