Αφγανιστάν: Συγκλονιστική μαρτυρία γυναίκας γιατρού – “Ήταν έγκυος, η σφαίρα είχε χτυπήσει το μωρό της”

Αφγανιστάν: Συγκλονιστική μαρτυρία γυναίκας γιατρού – “Ήταν έγκυος, η σφαίρα είχε χτυπήσει το μωρό της”

Μια γιατρός που εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν μοιράζεται την συγκλονιστική ιστορία της από την πρώτη γραμμή.

Όταν ένα επείγον περιστατικό φτάνει στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Lashkar Gah, η ομάδα πρέπει να παλέψει για να σώσει μια ζωή. Η Δρ Ajmal* μοιράζεται την ιστορία της από την πρώτη γραμμή.

Ταξίδεψαν 100 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο νοσοκομείο μας. Η γυναίκα χτυπήθηκε στην κοιλιά από αδέσποτη σφαίρα. Ήταν έγκυος. Μέχρι να φτάσουν, ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Το όνομά μου είναι Δρ Ajmal, δουλεύω για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν.

Η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη είναι πάντα ζωτικής σημασίας. Ήταν ζωτικής σημασίας όλα αυτά τα χρόνια των μαχών στο Αφγανιστάν και είναι εξίσου ζωτικής σημασίας σήμερα. Θυμάμαι πέρυσι όταν η γυναίκα και η οικογένειά της έφτασαν στο νοσοκομείο και συνάντησαν τη γυναίκα φρουρό. Η φύλακας αναγνώρισε αμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους βοήθησε να μπουν στα επείγοντα, ενημερώνοντας το υπόλοιπο προσωπικό.

Οι μαίες έτρεξαν να βοηθήσουν τη γυναίκα. Γρήγορα εκτίμησαν την κατάσταση, έβαλαν ορό και κάλεσαν την γυναικολόγο. Ήταν επείγον και έδρασαν γρήγορα. Δυστυχώς, ένας υπέρηχος έδειξε ότι η σφαίρα είχε χτυπήσει το μωρό της γυναίκας, και το μωρό είχε πεθάνει. Αλλά υπήρχε ακόμα μια ευκαιρία να σωθεί η μητέρα.

Σωτήρια χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική ομάδα ετοίμασε το χειρουργείο. Είμαστε τυχεροί που έχουμε δύο χειρουργεία στο νοσοκομείο μας, και το ένα προορίζεται για μαιευτικά περιστατικά, οπότε εισήχθη άμεσα στο χειρουργείο.

Οι ομάδες μας ειδικεύονται στην παροχή φροντίδας σε γυναίκες με επιπλοκές τοκετού και είναι εξαιρετικά έμπειρες σε επείγουσες καισαρικές όπως αυτή.

Η γυναίκα ζούσε σε ένα μακρινό χωριό και είχε χάσει πολύ αίμα κατά τη μεταφορά της εδώ, αλλά η αναισθησιολόγος, η γυναικολόγος και οι νοσηλεύτριες συνεργάστηκαν άψογα για να πραγματοποιήσουν την επέμβαση και να σταματήσουν την αιμορραγία. Το νοσοκομείο μας έχει τράπεζα αίματος που σήμαινε ότι η γυναίκα έκανε τη μετάγγιση που χρειαζόταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Επέζησε και μεταφέρθηκε στον θάλαμο, όπου χρειαζόταν περαιτέρω μετάγγιση αίματος, αντιβιοτικά και επιπλέον φάρμακα ενδοφλέβιας έγχυσης.

Στον θάλαμο οι νοσηλεύτριες και οι μαίες τη φρόντιζαν, αλλάζοντας τους επιδέσμους της και φροντίζοντας να ακολουθεί την ειδική μετεγχειρητική διατροφή που δίνουμε στους ασθενείς μας για να τους βοηθήσουμε να ανακάμψουν.

Περηφάνια

Η γυναίκα βελτιώθηκε σταδιακά, μέχρι που, μόλις πέντε ημέρες μετά την άφιξή της, η κατάστασή της ήταν αρκετά σταθερή για να ταξιδέψει ξανά. Οι συγκρούσεις ήταν σε εξέλιξη και ανυπομονούσε να επιστρέψει στα άλλα παιδιά της.

Όταν ήρθε η ώρα να φύγει από το νοσοκομείο, φίλησε τα χέρια μιας από τις μαίες μας και ευχαρίστησε όλη την ομάδα που της είχε σώσει τη ζωή.

Κάθε φορά που σκέφτομαι την ιστορία αυτής της γυναίκας νιώθω πολύ περήφανος για την ομάδα μου. Από τη στιγμή που έφτασε έκαναν όλοι εξαιρετική δουλειά – τα προσόντα και το επίπεδο εμπειρίας του προσωπικού μας εδώ είναι εκπληκτικά. Αλλά ένιωσα επίσης περήφανος για όλη τη φροντίδα που παρέχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Αν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν ήταν εδώ, αυτή η γυναίκα θα είχε χάσει τη ζωή της.

Ιατρική κρίση

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει αλλάξει πολύ από τότε που αποχαιρετήσαμε αυτή την γυναίκα.

Το Αφγανιστάν έχει οδηγηθεί σε τεράστια οικονομική κρίση, έλλειψη μετρητών, ενώ πολλοί εργοδότες συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη, δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς του προσωπικού τους. Οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους και οι τιμές στις αγορές αυξάνονται απότομα. Πολλές οικογένειες παλεύουν ακόμη και για το φαγητό τους. Σε ολόκληρη τη χώρα, το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει.

Ταυτόχρονα, η ξένη βοήθεια από την οποία εξαρτάται το αφγανικό σύστημα υγείας έχει σε μεγάλο βαθμό ανασταλεί. Πολλές άλλες δομές υγείας δεν διαθέτουν ιατρικές προμήθειες, καμία χρηματοδότηση για βασικές δαπάνες λειτουργίας και καθόλου χρήματα για να πληρώσουν το προσωπικό τους. Σταμάτησαν να λειτουργούν.

Εδώ στο Lashkar Gah, το νοσοκομείο Boost είναι η μόνη δημόσια ιατρική μονάδα που είναι πλήρως λειτουργική. Οι δραστηριότητές μας χρηματοδοτούνται άμεσα από ιδιωτικές δωρεές, και έτσι μπορέσαμε να δώσουμε προτεραιότητα στους μισθούς του προσωπικού και να διατηρήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μας. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των εισαγωγών έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι ομάδες μας βοηθούν τώρα κάθε μήνα περίπου 1.900 γυναίκες να γεννήσουν. Περίπου το 10 τοις εκατό αυτών των γεννήσεων είναι επείγουσες καισαρικές τομές – καταστάσεις όπου η ζωή της ασθενούς βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι ανάγκες εδώ έχουν αυξηθεί τρομερά, και με περισσότερους ασθενείς χρησιμοποιούμε περισσότερες προμήθειες, περισσότερα φάρμακα, και χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό.

Ο αντίκτυπος

Οι ασθενείς που φτάνουν στο Boost βρίσκουν ένα πολύ μεγάλο και γεμάτο νοσοκομείο. Το μαιευτικό τμήμα είναι ένας χώρος μόνο για γυναίκες, στελεχωμένος από εξειδικευμένο γυναικείο προσωπικό με ισχυρά κίνητρα. Έχει πολύ κόσμο, αλλά είμαστε πολύ καλά οργανωμένοι. Υπάρχουν γυναίκες που περπατούν στους διαδρόμους περιμένοντας να έρθουν οι πόνοι του τοκετού τους, και άλλες που υποστηρίζονται στην αίθουσα τοκετού, αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση ή κάθονται και ταΐζουν τα νεογέννητα μωρά τους.

Η φροντίδα που προσφέραμε στη γυναίκα που πυροβολήθηκε θα κόστιζε περίπου £160 σε ιδιωτικό νοσοκομείο της περιοχής. Αλλά πολλοί από τους ασθενείς μας πουλάνε τα υπάρχοντά τους μόνο και μόνο για να πληρώσουν για μια μετακίνηση με το αυτοκίνητο σε μια δομή υγείας. Για μερικούς ανθρώπους, είμαστε η μόνη τους ελπίδα για ιατρική περίθαλψη.

*Το όνομα έχει αλλάξει

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εδώ και 50 χρόνια βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες. Γίνε το μόνο σταθερό που έχουν στην πρώτη γραμμή με τη μηνιαία υποστήριξή σου, για να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Κάνε κλικ εδώ.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα