Αφρική: Περισσότεροι από 700 οι νεκροί σε τρεις χώρες από τον κυκλώνα Ιντάι

Αφρική: Περισσότεροι από 700 οι νεκροί σε τρεις χώρες από τον κυκλώνα Ιντάι
Εικόνα από τη Ζιμπάμπουε μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι AP

Εκτεταμένες πλημμύρες, ισοπεδωμένα σπίτια, εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε στέγες και δέντρα είναι η εικόνα από το πέρασμα του κυκλώνα από τη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι.

Η Μοζαμβίκη ανακοίνωσε το Σάββατο τη δραματική αύξηση του απολογισμού των νεκρών από τον κυκλώνα και τις πλημμύρες που σάρωσαν τη νότια Αφρική κι είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 732 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από βοήθεια και πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στέγες και δέντρα.

Ο κυκλώνας Ιντάι έπληξε το λιμάνι Μπέιρα της Μοζαμβίκης με ανέμους ταχύτητας στα 170 χλμ την ώρα, την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν κατευθύνθηκε στην ενδοχώρα, στη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και ισοπεδώνοντας σπίτια.

Ο απολογισμός των νεκρών στη Μοζαμβίκη αυξήθηκε στους 417 από 242, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κέλσο Κορέια.

«Η κατάσταση βελτιώνεται, παραμένει κρίσιμη, αλλά βελτιώνεται» είπε σε δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο της Μπέιρα, που έχει μετατραπεί σε κέντρο για τις επιχειρήσεις βοήθειας.

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχασαν τη ζωή τους στη Ζιμπάμπουε 259 άνθρωποι, ενώ στο Μαλάουι 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων πριν από την άφιξη του κυκλώνα.

Και στις τρεις χώρες, οι επιζώντες “χτενίζουν” τα συντρίμμια αναζητώντας θύματα και ψάχνουν εναγωνίως για καταφύγιο, τρόφιμα και νερό.

«Τα τρόφιμά μας έχουν βραχεί, δεν ξέραμε πού να πάμε με τα παιδιά. Δεν μας έχει απομείνει τίποτα» δήλωσε η Μίμι Μάνουελ, μια 26χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών, που έχασε το σπίτι της.

«Όταν ξεκίνησαν όλα, οι άνθρωποι άρχισαν να ουρλιάζουν» είπε μια άλλη επιζήσασα, η Ντίνα Φιεγκάντο, ηλικίας 18 ετών.

«Κάποιοι προσπάθησαν να φύγουν, κάποιοι άλλοι επιχείρησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος περίπου 1500 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στέγες και δέντρα. Με ελικόπτερα και βάρκες οι αρχές μεταφέρουν τους πληγέντες σε ασφαλή μέρη.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version