Αγία Σοφία: Εικόνες ντροπής – Χαράζουν ονόματα και καρδιές σε στήλη στήριξης της εκκλησίας

Αγία Σοφία: Εικόνες ντροπής – Χαράζουν ονόματα και καρδιές σε στήλη στήριξης της εκκλησίας
Αγία Σοφία Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Νέες εικόνες καταστροφής του ιστορικού μνημείου έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μόλις λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες πως επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για... ενθύμιο.

Εικόνες ντροπής έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την Αγία Σοφία, όπου επισκέπτες φέρεται να χαράζουν ονόματα και καρδιές σε στήλη στήριξης της εκκλησίας.

Η είδηση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες πως επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για …ενθύμιο.

Πληθώρα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το βίντεο που μοιράστηκε μέσω τουίτερ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης, (STD) Σερίφ Γιασάρ στο οποίο φαίνονται ονόματα και σύμβολα να έχουν χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο σε εσωτερικό χώρο της Αγίας Σοφίας και συγκεκριμένα στη στήλη στήριξης του κτίσματος.

Ο Γιασάρ τόνισε πως τέτοιου είδους θεάματα αποτελούν “ντροπή” για το ιστορικό μνημείο ενώ επέκρινε τους υπεύθυνους επειδή δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προφύλαξης.

“Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή μιας θύρας βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές” ανέφερε σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη αριστερών θέσεων εφημερίδα Μπιργκιούν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων μετά από φωτογραφίες που διέρρευσαν στις οποίες απεικονίζονταν δύο γυναίκες να ξύνουν τους τοίχους του ναού, να περισυλλέγουν τα κομμάτια σε σακούλες και να τα παίρνουν για ενθύμιο.

Μέσα στον ίδιο μήνα το φως της δημοσιότητας είδαν εικόνες από την που έδειχναν τους επισκέπτες να σφηνώνουν τα παπούτσια τους στις εσοχές του ναού, για να προσκυνήσουν.

“Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας. Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;” έγραψε σχετικά ο Μαχίρ Πολάτ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version