Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Το να έχεις εμπιστοσύνη στη Δύση δεν λειτουργεί

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Το να έχεις εμπιστοσύνη στη Δύση δεν λειτουργεί
Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ AP

Εξαιρετικά απαισιόδοξος και επιφυλακτικός ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για τις σχέσεις του Ιράν με τις χώρες της Δύσης.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εκτίμησε πως η εμπειρία της απερχόμενης κυβέρνησης στο θέμα του διαλόγου με τις μεγάλες δυνάμεις και τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει πως “το να έχεις εμπιστοσύνη στη Δύση δεν λειτουργεί”.

Κυριότερη διπλωματική επιτυχία του απερχόμενου προέδρου Χασάν Ροχανί, η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις έδωσε στην Ισλαμική Δημοκρατία μια ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα όρια στο ατομικό πρόγραμμά της.

Όμως η συμφωνία τορπιλίστηκε το 2018 από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με τις ΗΠΑ να έχουν αποσυρθεί μονομερώς και να έχουν επαναφέρει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

“Οι μελλοντικές γενιές πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν την εμπειρία. Φάνηκε σαφώς στη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης ότι το να έχεις εμπιστοσύνη στη Δύση δεν λειτουργεί”, είπε ο Χαμενεΐ στον Ροχανί και στα μέλη της κυβέρνησής του, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του ανώτατου ηγέτη.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ιράν διεξάγει συνομιλίες από τον Απρίλιο στη Βιέννη με τις μεγάλες δυνάμεις, και έμμεσα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την επανεκκίνηση της συμφωνίας, όμως οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως έχουν μπλοκάρει μέχρι τη λήξη της θητείας του Ροχανί στις αρχές Αυγούστου.

“Κάθε φορά που αναφέρατε προβλήματα για θέματα συμφωνιών με τη Δύση, την Αμερική και άλλους (…) σας μπλόκαραν και δεν μπορούσατε να προχωρήσατε γιατί δεν σας βοηθούν. Είναι ο εχθρός εντέλει”, πρόσθεσε ο Χαμενεΐ.

Ο Ροχανί αναμένεται να παραδώσει την εξουσία την ερχόμενη εβδομάδα στον υπερσυντηρητικό Εμπραχίμ Ραΐσι, νικητή την προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version