Αίγυπτος: Ο Μόρσι ακύρωσε το διάταγμα που του έδινε διευρυμένες εξουσίες

default image

Η αντιπολίτευση συνεδριάζει για να απαντήσει στον πρόεδρο Μόρσι μετά την ακύρωση του επίμαχου διατάγματος και τη διατήρηση του δημοψηφίσματος

Ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο συνεδριάζει για να αποφασίσει τη θέση που κρατήσει μετά την ακύρωση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος και τη διατήρηση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 15 Δεκεμβρίου για το σχέδιο του Συντάγματος, ανακοίνωσαν δύο από τα μέλη της.

“Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (Αλ-Ντοστούρ) συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τη θέση που θα τηρήσει μετά τη χθεσινή ανακοίνωση”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Εμάντ Αμπου Γάζι. Το κόμμα του νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι δεν μετείχε στη χθεσινή συνάντηση και είχε θέσει την αναβολή του δημοψηφίσματος μια από τις προτεραιότητές του μαζί με την ακύρωση του διατάγματος για τις εξουσίες του προέδρου.

“Η ώρα της συνεδρίασης αυτής δεν έχει ακόμη οριστεί”, είπε ο Αχμαντ Χαΐρι, εκπρόσωπος του φιλελεύθερου κόμματος Ελεύθεροι Αιγύπτιοι.

Ο πρόεδρος Μόρσι δέχτηκε αργά χθες βράδυ να ακυρώσει το διάταγμα που του χορηγούσε ευρείες εξουσίες προκειμένου να εξέλθει από τη σοβαρότερη κρίση στη χώρα μετά την εκλογή του τον Ιούνιο, αλλά επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το σχέδιο του Συντάγματος.

“Το συνταγματικό διάταγμα ακυρώνεται από αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Σελίμ αλ-Αουα, ισλαμιστής πολιτικός και σύμβουλος του Μόρσι ανακοινώνοντας τί συζητήθηκε στη συνάντηση αυτή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην προεδρία, παρουσία του εκπροσώπου του προέδρου Μόρσι.

Το διάταγμα αυτό που έθετε τις εξουσίες του Μόρσι πάνω από κάθε δικαστική αρχή είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών. Το νέο διάταγμα που το αντικαθιστά δεν περιλαμβάνει πλέον αυτό τον όρο.

Ο πρόεδρος Μόρσι επιβεβαίωσε την ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το σχέδιο του Συντάγματος, καθώς από νομικής πλευράς είναι αδύνατη οποιαδήποτε τροποποίηση, πρόσθεσε ο σύμβουλος του Μόρσι.

Το δημοψήφισμα νομικά πρέπει να διεξάγεται δύο εβδομάδες μετά την υποβολή του κειμένου του Συντάγματος στον αρχηγό του κράτους, όπως κι έτσι έγινε την 1η Δεκεμβρίου.

Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν στο τέλος μιας συνάντησης ανάμεσα στον ισλαμιστή πρόεδρο και σε πολιτικές προσωπικότητες, μερικές ώρες μετά την έκκληση του αιγυπτιακού στρατού για εθνικό διάλογο ώστε η κρίση αυτή να μην οδηγήσει σε “καταστροφή”.

Η αντιπολίτευση διαδήλωσε μαζικά αυτή την εβδομάδα έξω από το προεδρικό μέγαρο για να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο Μόρσι. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα