Αίγυπτος: Στις 30 Ιουνίου η ορκωμοσία του Μόρσι

default image

Αναλαμβάνει την εξουσία της Αιγύπτου ο Μοχάμεντ Μόρσι. Τι ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων

Η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουνίου, όμως έντονη πολεμική έχει ξεσπάσει με το στρατό για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη μεταβίβαση της εξουσίας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων, που κυβερνά τη χώρα από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011 θα μεταβιβάσει την εξουσία στο νέο αρχηγό του κράτους στις 30 Ιουνίου, δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ-Ασαρ σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Ο κ. Μόρσι θα “αναλάβει όλες τις εξουσίες του προέδρου της Δημοκρατίας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όμως έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο νέο πρόεδρο και το στρατιωτικό καθεστώς για την διαδικασία της ορκωμοσίας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μαχμούντ Χιτζάζι, τον οποίο επικαλείται το CBC, ο πρόεδρος πρέπει να ορκιστεί ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως ορίζει η “Συμπληρωματική Συνταγματική Διακήρυξη”, που υιοθέτησε ο στρατός και με την οποία περιορίζονται αρκετές από τις εξουσίες του πρόεδρο.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κόμμα του Μόρσι, καταγγέλλουν την διακήρυξη αυτή, την οποία χαρακτηρίζουν “πραξικόπημα” και ζητούν η ορκωμοσία να γίνει ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Μάλιστα έχουν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις αύριο Παρασκευή στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, με σύνθημα “Ημέρα Μεταβίβασης της Εξουσίας” .

Εκπρόσωπος του Μόρσι ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος θα κάνει επίσημη δήλωση για το θέμα αυτό σήμερα Πέμπτη. “Η αντιπαράθεση θα επιλυθεί με τρόπο που θα ικανοποιεί όλες τις εθνικές δυνάμεις”, επισήμανε ο Γιάσερ Αλι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα