Αισιοδοξία ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη θα καταλήξει σε συμφωνία για τη Συρία

default image

Τι δηλώνουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας για την κρίση στη Συρία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον αισιοδοξεί ότι η διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία που διεξάγεται στη Γενεύη θα καταλήξει σε συμφωνία, όπως είπε στους δημοσιογράφους, στο διάλειμμα ύστερα από δύο ώρες συνομιλιών.

Ερωτηθείς αν είναι και ο ίδιος αισιόδοξος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ που επίσης συμμετέχει στην διάσκεψη, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, απάντησε καταφατικά.

Από την πλευρά του ο βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα να συντάσσει ψήφισμα το οποίο θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας.

Σε ομιλία του που έγινε σε συνάντηση σε επίπεδο υπουργών σήμερα στη Γενεύη και περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς, ο Χέιγκ είπε ακόμη ότι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ και οι στενοί συνεργάτες του δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μια πολιτική μετάβαση και ότι η απόδοση ευθυνών θα πρέπει να αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας.

“Τα βήματα στα οποία συμφωνούμε και εδώ θα διαφωνήσω με τον (ρώσο) συνάδελφό μου Σεργκέι Λαβρόφ θα απαιτούν την γρήγορη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης με βάση το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη του Οργανισμού. Χωρίς αυτό και την προοπτική της επιβολής ποινών για μη συμμόρφωση, δεν μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερα αξιόπιστη πίεση προς το συριακό καθεστώς και άλλες πλευρές να αλλάξουν τακτική”, είπε ο Χέιγκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα