Αιθιοπία: Οι πιλότοι κοιμήθηκαν, το αεροπλάνο προσπέρασε τον διάδρομο προσγείωσης

Αιθιοπία: Οι πιλότοι κοιμήθηκαν, το αεροπλάνο προσπέρασε τον διάδρομο προσγείωσης
Αεροσκάφος της Ethiopian Airlines Getty Images

Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια πτήσης της Ethiopian Airlines που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαρτούμ - Αντίς Αμπέμπα, όταν οι δύο πιλότοι... έπεσαν για ύπνο.

Δύο πιλότοι πιστεύεται ότι αποκοιμήθηκαν και απέτυχαν να προσγειώσουν το αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια πτήσης από το Σουδάν στην Αιθιοπία την περασμένη Δευτέρα.

Το περιστατικό αφορά ένα Boeing 737-800 της Ethiopian Airlines που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαρτούμ – Αντίς Αμπέμπα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου ειδήσεων εμπορικής αεροπορίας Aviation Herald.

Τα δεδομένα που ελήφθησαν από τον ιστότοπο δείχνουν ότι το αεροσκάφος ταξίδευε στα 37.000 πόδια με αυτόματο πιλότο όταν δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Bole της Αντίς Αμπέμπα, τον προγραμματισμένο προορισμό του, στις 15 Αυγούστου.

Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας προφανώς δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το πλήρωμα παρά τις πολλές προσπάθειες επαφής. Ωστόσο, σήμανε συναγερμός όταν το αεροπλάνο προσπέρασε τον διάδρομο και συνέχισε τη διαδρομή.

Όπως μεταδίδει το CNN, λίγο μετά το αεροσκάφος άρχισε να προσεγγίζει το έδαφος και προσγειώθηκε με ασφάλεια περίπου 25 λεπτά αργότερα.

Τα δεδομένα του Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) δείχνουν ότι το αεροσκάφος πετούσε πάνω από τον διάδρομο, πριν ξεκινήσει την κάθοδό του, κάνοντας ελιγμούς προς άλλη κατεύθυνση.

Ο αεροπορικός αναλυτής, Άλεξ Μαχέρας προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter, με την οποία εκφράζει το σοκ του για το «βαθιά ανησυχητικό περιστατικό», το οποίο εικάζει ότι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα εξάντλησης των πιλότων.

«Η κόπωση των πιλότων δεν είναι κάτι καινούργιο και συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές απειλές για την αεροπορική ασφάλεια — διεθνώς», έγραψε στο Twitter την Πέμπτη.

Η έκθεση έρχεται μόλις λίγους μήνες αφότου πιλότοι της Southwest Airlines και της Delta Air Lines προειδοποίησαν τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών ότι η εξάντληση των πιλότων αυξάνεται, προτρέποντας να αντιμετωπιστεί άμεσα η κόπωση και τα λάθη που προκύπτουν ως κίνδυνο για την ασφάλεια.

«Η κόπωση έχει γίνει η νούμερο ένα απειλή για την ασφάλεια της Southwest Airlines», είπε η Ένωση πιλότων της Southwest Airlines, ή SWAPA, σε επιστολή της σε στελέχη αεροπορικών εταιρειών τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την επιστολή, η αυξανόμενη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, καθώς ο κλάδος αρχίζει να ανακάμπτει μετά την πανδημία Covid-19 και το χάος ακυρώσεων που προκλήθηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ήταν μεταξύ των λόγων αύξησης της εξάντλησης των πιλότων.

Τον Μάιο, η ιταλική εφημερίδα Repubblica ανέφερε ότι ένας πιλότος της ITA απολύθηκε αφού «κοιμήθηκε» κατά τη διάρκεια πτήσης μεταξύ Νέας Υόρκης και Ρώμης.

Ο συγκυβερνήτης λέγεται ότι προχώρησε σε «εξουσιοδοτημένη ανάπαυση» εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα το Airbus A330 να χάσει την επικοινωνία με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας για δέκα λεπτά, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα