Αιθιοπία: Ο στρατός της Ερυθραίας σφαγίασε “εκατοντάδες αμάχους” στην Τιγκράι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία

Αιθιοπία: Ο στρατός της Ερυθραίας σφαγίασε “εκατοντάδες αμάχους” στην Τιγκράι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία
Άνθρωπος που επιβίωσε των σφαγών στην Τιγκράι AP/ Nariman El-Mofty

Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε σφαγές εκατοντάδων αμάχων στην Τιγκράι της Αιθιοπίας τους τελευταίους μήνες.

Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ερυθραίας σκότωσαν «εκατοντάδες άμαχους» τον Νοέμβριο του 2020 στην Τιγκράι, περιοχή της βόρειας Αιθιοπίας στην Αφρική όπου μαίνονται μάχες, διαπράττοντας σφαγές που «πιθανόν συνιστούν εγκλήματα πολέμου», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΜΚΟ συγκέντρωσε μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν — μετατράπηκαν σε πρόσφυγες στο γειτονικό Σουδάν — και μελέτησε δορυφορικές φωτογραφίες της Άξουμ, αρχαίας και θεωρούμενης ιερής πόλης στο βόρειο τμήμα της Τιγκράι.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ατράνταχτα και οδηγούν σε ένα τρομακτικό συμπέρασμα. Τα στρατεύματα της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας διέπραξαν πολλά εγκλήματα πολέμου στην έφοδό τους για την κατάληψη της Άξουμ», τόνισε ο Ντεπρόζ Μουτσένα, διευθυντής του τμήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια της ανατολικής και της δυτικής Αφρικής.

«Τα στρατεύματα της Ερυθραίας αποχαλινώθηκαν και σκότωσαν μεθοδικά εκατοντάδες άμαχους εν ψυχρώ» διέπραξαν ενέργειες που «πιθανόν συνιστούν εγκλήματα πολέμου», έκρινε ο ίδιος.

Στο Τιγκράι μαίνονται μάχες από την έναρξη, την 4η Νοεμβρίου, κατά διαταγή της αιθιοπικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων εναντίον των δυνάμεων του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που κυβερνά την περιοχή και η Αντίς Αμπέμπα κατηγόρησε πως επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.

Ο αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ ανακήρυξε τη «νίκη» των ομοσπονδιακών δυνάμεων την 28η Νοεμβρίου, μετά την κατάληψη του ελέγχου της πρωτεύουσας της περιφέρειας, της Μεκέλε, μολονότι το TPLF ορκίζεται ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.

Αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη, πριν από περίπου τέσσερις μήνες, στην Τιγκράι δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι μετακινήσεις τελούν υπό αυστηρό περιορισμό, κάτι που κάνει πρακτικά αδύνατη την επαλήθευση πληροφοριών στο πεδίο.

Η παρουσία στρατευμάτων της Αιθιοπίας, χώρας με την οποία γειτονεύει η Τιγκράι, στο πλευρό των αιθιοπικών ομοσπονδιακών δυνάμεων, αναφέρθηκε από κατοίκους, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τοπικούς αξιωματούχους, ωστόσο διαψεύστηκε από την Ασμάρα και την Αντίς Αμπέμπα.

Οι δύο χώρες είχαν εμπλακεί σε πολυαίμακτη σύρραξη (1998-2000) όταν το TPLF βρισκόταν στην εξουσία στην Αιθιοπία, προτού υπάρξει προσέγγιση με πρωτοβουλία του Άμπι Άχμεντ, που έλαβε βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019. Όμως το μίσος ανάμεσα στην Ερυθραία και το TPLF δεν έχει κοπάσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version