Αλγερία: 60 ξένοι αγνοούνται – Συνεχίζεται η αιματοχυσία

default image

Πως εξελίσσεται η στρατιωτική επιχείρηση στην Αλγερία για την απελευθέρωση των ομήρων που μέχρι τώρα έχει εξελιχθεί σε μακελειό. Τα αιτήματα των απαγωγέων (Vid)

Περίπου 60 ξένοι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι ή αγνοείται η τύχη τους στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας, στην Αλγερία, όπου ισλαμιστές μαχητές πολεμούν τους αλγερινούς στρατιώτες που πραγματοποίησαν έφοδο σε αυτές, δήλωσε σήμερα τοπική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Δώδεκα όμηροι έχουν χάσει τη ζωή τους στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου του Ιν Αμένας αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση του στρατού της Αλγερίας εναντίον των ισλαμιστών που έχουν καταλάβει τον χώρο, μετέδωσε απόψε το επίσημο πρακτορείο APS επικαλούμενο μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

“Εκτός από τους 18 τρομοκράτες που εξουδετερώθηκαν, σκοτώθηκαν 12 Αλγερινοί και ξένοι εργαζόμενοι”, υποστήριξε η πηγή αυτή. Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε πόσα από τα θύματα είναι αλλοδαποί, ούτε τις υπηκοότητές τους. Η πηγή του σημείωσε εξάλλου ότι ο απολογισμός αυτός είναι “προσωρινός”.

Πηγές των ισλαμιστών που μίλησαν στο μαυριτανικό πρακτορείο ANI υποστήριξαν ότι οι ένοπλοι κρατούν ακόμη επτά ξένους ομήρους και ότι ανατίναξαν ένα μέρος του εργοστασίου προκειμένου να απωθήσουν τις δυνάμεις του στρατού.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας μετέδωσε ότι οι απαγωγείς που συνδέονται με την Αλ Κάιντα πρότειναν την ανταλλαγή των Αμερικανών που κρατούν στις εγκαταστάσεις στο Ιν Αμένας με δύο μαχητές που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και αξίωσαν από τη Γαλλία να “διαπραγματευτεί” το τέλος του πολέμου στο Μαλί.

Αυτοί κατονόμασαν τους μαχητές που θέλουν να απελευθερωθούν ως την Πακιστανή Αάφια Σιντίκι και τον Αιγύπτιο Όμαρ Αμπντελραχμάν, που είναι γνωστός ως “ο τυφλός σεΐχης”, πρόσθεσε το ANI, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της οργάνωσης που έκανε την επίθεση στις εγκαταστάσεις στο Ιν Αμένας, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι Αμερικανοί όμηροι κρατούνται.

Το ANI μετέδωσε ακόμη ότι η οργάνωση αυτή πρότεινε επίσης “στην Γαλλία και στην Αλγερία να διαπραγματευτούν για το τέλος του πολέμου που διεξάγει η Γαλλία στο βόρειο Μαλί”.

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε συγκεκριμένος επίσημος απολογισμός για την στρατιωτική επιχείρηση. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πάνω από 40 νεκρούς, ανάμεσα τους και αρκετοί όμηροι.

Νωρίτερα, την απελευθέρωση σχεδόν 650 ομήρων, που κρατούσαν οι ένοπλοι ισλαμιστές στο διυλιστήριο φυσικού αερίου της BP/Statoil στην Αλγερία, ανακοίνωσε ο αλγερινός στρατός. Διευκρίνισε ότι 573 Αλγερινοί και οι περισσότεροι από τους μίσους των 132 ξένων ομήρων απελευθερώθηκαν.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS ανακοίνωσε ότι κρατούνται ακόμα λιγότεροι από 30 βρετανοί εργαζόμενοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο απολογισμός είναι ακόμα πολύ συγκεχυμένος.

Οι εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έκρηξης.

Το διυλιστήριο απασχολεί εργαζομένους από την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλευρό του αλγερινού στρατού η Γαλλία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δεν σχολίασε σήμερα σχετικά με την στάση της Αλγερίας όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης με τους ομήρους, λέγοντας μόνον ότι ήταν μια κατάσταση “ιδιαίτερα περίπλοκη αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της ομηρείας”.

“Οι αλγερινές αρχές αποτίμησαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να κάνουν έφοδο (…). Το Παρίσι ενημερωνόταν τακτικά από το Αλγέρι”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Φιλίπ Λαλιό, την ώρα που η επιχείρηση του αλγερινού στρατού προκάλεσε ερωτήματα στην Ιαπωνία, στη Βρετανία, στη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, οι οποίες εξέφρασαν τη λύπη τους που δεν ενημερώθηκαν για τις αλγερινές προθέσεις.

“Η κατάσταση είναι ακόμη πολύ συγκεχυμένη. Δεν έχουμε ακόμη επίσημο απολογισμό όσον αφορά αυτό που συνέβη”, πρόσθεσε ο Λαλιό, σημειώνοντας ότι “δεν έχει επίσημο αριθμό για τους Γάλλους που αφορά” η ομηρεία αυτή ούτε πληροφορίες “για το τι μπορεί να τους έχει συμβεί”.

Νορβηγία: Να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα

Από το Όσλο, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για “άσχημα νέα”, καθώς δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία επαφή με τους οκτώ Νορβηγούς που βρίσκονταν στο Ιν Αμένας.

“Έρχεται ένα σαββατοκύριακο στο οποίο, ως έθνος, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για άσχημα νέα”, είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Όσλο. Ο Στόλτενμπεργκ εξήγησε ότι “πολλοί άνθρωποι”, η υπηκοότητα των οποίων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη, ότι οι όμηροι κρατούνται ακόμη από τους δράστες και ότι η επιχείρηση του στρατού συνεχίζεται.

“Θα πρέπει παράλληλα να ελπίζουμε ότι κάποιες οικογένειες θα λάβουν καλά νέα από την Αλγερία”, κατέληξε.

Ενήμερος ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αλγερία, δήλωσε παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

“Είμαστε σε διαρκή επαφή με την κυβέρνηση της Αλγερίας και ήμασταν σαφείς ότι η βασική προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των ομήρων”, προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τόμι Βίτορ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα συζήτησε για την κατάσταση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον χθες, διευκρίνισε ο Βίτορ.

“Έχουμε διαρκή επαφή με τους άλλους διεθνείς εταίρους μας, όπως και με το γραφείο ασφάλειας της BP στο Λονδίνο”, σημείωσε ο Βίτορ.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η κατάσταση “είναι σε εξέλιξη και είναι ευαίσθητη” και σημείωσε ότι “η δική μας μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ομήρων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα