Αληθινή δυστοπία: Η Δικαστής του Τραμπ “βγήκε” από το Handmaid’s Tale

Αληθινή δυστοπία: Η Δικαστής του Τραμπ “βγήκε” από το Handmaid’s Tale
Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ AP

Ποια είναι η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ και τι πρεσβεύει. Οι σχέσεις της με τη συντηρητική θρησκευτική οργάνωση People of Praise, που προσπάθησε να κρύψει.

Τη συντηρητικό νομικό Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, όρισε ο Ντόναλντ Τραμπ για να καλύψει τη θέση της εκλιπούσας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για να εγκριθεί ο διορισμός της από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία.

Η επιλογή της 48χρονης Μπάρετ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις ΗΠΑ, καθώς θεωρείται το ιδεολογικό “αντίβαρο” της προοδευτικής Γκίνσμπουργκ, με συντηρητικές θέσεις σε σειρά ζητημάτων και βαθιά πίστη στην καθολική εκκλησία.

Οργανώσεις προάσπισης του δικαίωματος στην άμβλωση εκφράζουν ανησυχίες ότι ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου η Μπάρετ μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή της Roe v. Wade του 1973, της απόφασης σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Οι σχέσεις της με τη θρησκευτική οργάνωση People of Praise

Οι ανησυχίες εντάθηκαν όταν οι New York Times αποκάλυψαν μερικές μέρες πριν πως η Έιμι Μπάρετ και ο σύζυγός της είναι μέλη της ακραία συντηρητικής θρησκευτικής οργάνωσης People of Praise, κάτι που η 48χρονη νομικός προσπάθησε να αποκρύψει.

Η οργάνωση People of Praise, στην οποία βασίστηκε η οργουελική σειρά και βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ “The Handmaid’s Tale”, πρεσβεύει την απόλυτη υπακοή της γυναίκας στον άνδρα, ακόμη και στο θέμα της ψήφου.

Η οργάνωση είναι γνωστή για την πατριαρχική δομή της και τις πατριαρχικές θέσεις που στηρίζει, ενώ μέλη της είναι, επίσης, και οι γονείς της Μπάρετ, αλλά και ο σύζυγός της, ο 46χρονος Τζέσε.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, είναι πιθανόν η Μπάρετ να ελεγχθεί πειθαρχικά γιατί απέκρυψε τις σχέσεις της με την οργάνωση, όταν είχε καταθέσει ενώπιον γερουσιαστών πριν από τρία χρόνια.

Ποια είναι η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ και τι πρεσβεύει

Η Μπάρετ έχει επτά παιδιά, εκ των οποίων τα δύο είναι υιοθετημένα από την Αϊτή.

Αντίθετα με τα υπόλοιπα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου που είναι απόφοιτοι του Χάρβαρντ και Γέιλ, η Μπάρετ πήρε το πτυχίο της από το καθολικό πανεπιστήριο Notre Dame της Ιντιάνα.

Έχει ταχθεί κατά της θανατικής ποινής, που θεωρεί ότι είναι αντίθετη στο καθολικό δόγμα. Παρόλα αυτά, έχει διαβεβαιώσει ότι η πίστη της δεν επηρεάζει τις δικαστικές της αποφάσεις.

Επίσης, σε άρθρο της έχει υποστηρίξει ότι η ζωή ξεκινάει από τη σύλληψη, γεγονός που πολλοί εκλαμβάνουν ως θέση κατά του δικαιώματος στις αμβλώσεις.

Όπως αναφέρει το Euronews, οι Δημοκρατικοί θεωρούν την Μπάρετ ως απειλή για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις μειονότητες.

Φέρνουν ως παράδειγμα άρθρο της κατά της απόφασης του δικαστή Τζον Ρόμπερτ, το 2012, που επέτρεψε τη διατήρηση του Obamacare.

“Η Μπάρετ είναι αντίθετη με όλα όσα πιστεύει και υπερασπίζεται η Αμερική, σχετικά με την τα εργατικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και της κοινότητας ΛΟΑΤ”, τόνισε ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Η επικύρωση του διορισμού της Κόνεϊ Μπάρετ

Η δικαστίνα ομοσπονδιακού εφετείου Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, ο τρίτος ορισμός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα αντιμετωπίσει μια σειρά άτυπων και επίσημων συνεδριάσεων στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, που καλείται να εγκρίνει τον ισόβιο ρόλο της στο ανώτερο ομοσπονδιακό Σώμα στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ θέλει να επικυρωθεί ο διορισμός της Μπάρετ πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Αυτό αφήνει λίγο χρόνο στη Γερουσία να εκπληρώσει το ρόλο της και να επικυρώσει την νέα δικαστίνα στην ένατη θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε η απόφαση της Γερουσίας για το διορισμό της Μπάρετ να γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές, ώστε να «ακουστεί η φωνή των Αμερικανών» όπως έγραψε στο σχετικό τουίτ.

Ακολουθεί μια ανάλυση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι ακολουθεί:

ΑΤΥΠΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ

Η Μπάρετ ήδη από την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει άτυπες συναντήσεις με γερουσιαστές στο Καπιτώλιο, ξεκινώντας με τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

Αυτή η διαδικασία προκάλεσε διαμάχη το 2017 όταν ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ αποκάλυψε ότι ο τότε υποψήφιος του Τραμπ – σήμερα δικαστής Νιλ Γκόρσατ – χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικά» επικριτικά σχόλια του Τραμπ για τη δικαστική εξουσία.

Η δράση μεταφέρεται στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, υπό την προεδρία του στενού συμμάχου του Τραμπ, γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση του ιστορικού και των προσόντων οποιουδήποτε/οποιασδήποτε υποψηφίου.

Η Μπάρετ θα απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό της, την επαγγελματική της σταδιοδρομία και τα οικονομικά της. Έπειτα ακολουθεί δημόσια ακρόαση και τέλος ψηφοφορία της Επιτροπής για να σταλεί η διαδικασία στην ολομέλεια της Γερουσίας.

ΕΡΕΥΝΕΣ, FBI ΚΑΙ ABA

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) θα ολοκληρώσει τη δική του έρευνα και θα κοινοποιήσει τα πορίσματά του στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων. Ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος (ABA), ένας εθνικός σύλλογος ακομμάτιστων δικηγόρων, θα αξιολογήσει επίσης την υποψηφιότητα Μπάρετ και εάν έχει τα προσόντα για για την πλήρωση της έδρας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ

Οι δημόσιες ακροάσεις της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, οι οποίες διαρκούν αρκετές ημέρες, είναι ένα πολυαναμενόμενο γεγονός για κάθε υποψήφιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου το κοινό ακούει τον/την υποψήφιο/α να απαντά σε ερωτήσεις γερουσιαστών, που συνήθως σχετίζονται με τη δικαστική φιλοσοφία και τις απόψεις του/της σε κοινωνικά ζητήματα όπως η άμβλωση.

Μετά την ανακοίνωση σήμερα της υποψηφιότητας Μπάρετ, ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως οι ακροαματικές διαδικασίες πιθανότατα θα ξεκινήσουν στις 12 Οκτωβρίου.

Οι πρόσφατοι υποψήφιοι δεν αποκάλυψαν τις απόψεις τους σε αυτές τις ακροαματικές διαδικασίες. Οι γερουσιαστές κάνουν συχνά περαιτέρω ερωτήσεις που τίθενται γραπτώς στον/ην υποψήφιο/α.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ

Δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας το 2017 εξάλειψαν μια διαδικαστική τακτική συστηματικής παρακώλυσης, που χρησιμοποιείται συχνά από το κόμμα της μειοψηφίας, για να μπλοκάρει ή να καθυστερήσει μια ψηφοφορία (τακτική γνωστή με την ονομασία filibuster), μια απλή πλειοψηφία των 100 μελών πρέπει να ψηφίσει για την επικύρωση. Αυτό φαίνεται πιθανό δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 53-47 και μόνο δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν αντιταχθεί δημοσίως στην προσπάθεια Τραμπ να καλύψει την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Ιστορικά, ο μέσος αριθμός ημερών από τον προεδρικό ορισμό υποψηφίου έως την τελική ψηφοφορία στη Γερουσία είναι περίπου 70, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου. Ωστόσο, ο χρόνος από τον διορισμό της Γκίνσμπεργκ έως την επικύρωση ήταν μόλις 42 ημέρες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα