Αλλάζουν τα δεδομένα για το Brexit

Αλλάζουν τα δεδομένα για το Brexit

Χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η επικεφαλής των Συντηρητικών δυσχέρανε την ικανότητά της να επιβάλει τη γραμμή της στη διάρκεια των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες. Με τη Μέι αποδυναμωμένη, θα αλλάξουν τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις

Το πλήγμα που υπέστη η Τερέζα Μέι στις βουλευτικές εκλογές κινδυνεύει να αλλάξει τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σημαντικά αποδυναμωμένη.

Χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η επικεφαλής των Συντηρητικών δεν απέτυχε μόνο να ενισχύσει τη δύναμη του κόμματός της. Δυσχέρανε την ικανότητά της να επιβάλει τη γραμμή της στη διάρκεια των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα ημέρες, εκτιμούν οι ειδικοί.

Υπέρμαχος ενός «σκληρού» Brexit, που περιλαμβάνει την αποχώρηση από την ενιαία αγορά, η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο να εδραιώσει τη θέση της.

Αντίθετα «βρέθηκε σημαντικά αποδυναμωμένη», υπογραμμίζει ο Κιθ Φέδερστοουν, ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής στο London School of Economics.

«Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο ούτε από τη (Γερμανίδα καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ, ούτε από τον (Γάλλο πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν, ούτε από κανέναν. Αυτό αλλάζει τη δυναμική», επιμένει ο πολιτικός επιστήμονας Πολ Κέλι.

Το πρόβλημα της Μέι είναι διπλό: Σε διεθνές επίπεδο, η φήμη της δέχθηκε ένα πλήγμα. «Πλέον όταν υποβάλει τα αιτήματά της» στους Ευρωπαίους εταίρους της, «εκείνοι θα μπορούν να πουν: “πολύ καλά, αλλά θα δούμε”», επισημαίνει ο Κέλι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για να επιβληθεί και στο εσωτερικό των Συντηρητικών, ενώ κινδυνεύει να είναι πιο επιρρεπής στις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της.

«Αν διέθετε ισχυρή εντολή, θα μπορούσε να διευθετεί θέματα όπως τα χρήματα που ζητούν οι Βρυξέλλες από το Λονδίνο. Όμως τώρα θα πρέπει πρώτα να λύνει τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός της, όπου κάποιοι θα πουν ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε μία πένα στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο Κέλι.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, ανησυχεί. «Το Brexit κινδυνεύει», δηλώνει και μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική.

«Έχουμε επικαλεστεί το άρθρο 50 και βρισκόμαστε καθ’ οδόν. Η Μέι έθεσε τα πάντα σε κίνδυνο. Ακόμη και ο (υπουργός αρμόδιος για το Brexit) Ντέιβιντ Ντέιβις έχει αρχίσει να κάνει υποχωρήσεις», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι αντίπαλοι του Brexit από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το αποτέλεσμα για να ζητήσουν μια αλλαγή προς ένα πιο «ήπιο» Brexit.

«Οι όροι του Brexit πρέπει να διαπραγματευτούν με ριζικά διαφορετικό τρόπο», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, που διαχειρίζεται ένα ταμείο που συγκέντρωνε πόρους για όσους βουλευτές τάσσονται υπέρ της ΕΕ στο πλαίσιο της εκστρατείας Best for Britain.

«Οι Βρετανοί δεν ψήφισαν για ένα σκληρό Brexit, δεν ψήφισαν για να φύγουν από την ενιαία αγορά», καταγγέλλει.

«Δεν αμφισβητείται η αρχή του Brexit, όμως οι προτάσεις της κυβέρνησης, για να μην μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα. Η διατήρηση στην ενιαία αγορά ενδέχεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εκτίμησε ο πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Πολ Γκούντμαν.

Το θέμα του χρονοδιαγράμματος είναι αυτό που τίθεται άμεσα. Χωρίς να έχει διασφαλίσει την αυτοδυναμία, η Μέι θα πρέπει να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που ενδέχεται να πάρει χρόνο και σίγουρα θα αποδειχθεί περίπλοκο.

Παράλληλα υπάρχουν ερωτήματα και για το μέλλον της Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Ίσως να σημάνει το τέλος της πολιτικής της καριέρας», εκτιμά ο Μάικ Φιν, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Warwick.

Έτινγκερ: Δεν είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσουν στην ώρα τους οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι αναμένει περισσότερη αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών που δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα.

Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Έτινγκερ επεσήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν στην ώρα τους, δηλαδή στις 19 Ιουνίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό επίτροπο, ένας αδύναμος διαπραγματευτικά εταίρος από την πλευρά της Βρετανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακό αποτέλεσμα.

Γερμανία: Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών.

“Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό γιατί ο χρόνος περνάει”, είπε στο γερμανικό δίκτυο ZDF ο Ροτ, ο οποίος ανήκει στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

“Ανεξάρτητα από το ερώτημα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση στη Βρετανία, ο χρόνος κυλάει…Έχουμε λιγότερο από δύο χρόνια για να διαπραγματευτούμε την έξοδο…επομένως δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο τώρα”, πρόσθεσε.

JP Morgan: Να καθυστερήσει η διαπραγμάτευση για το Brexit

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτίμησε σήμερα η JPMorgan.

«Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία για το Brexit, με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν την ήδη πιεσμένη χρονικά διαδικασία», επεσήμανε ο Μάλκομ Μπαρ οικονομολόγος στην JPMorgan.

πηγή φωτογραφίας; AP/Frank Augstein            

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα