Αμερικανικές εκλογές : Άνοιξαν οι κάλπες

default image

Η προεκλογική μάχη τελείωσε. Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για τον 45ο πρόεδρό τους. Αναλυτές δίνουν προβάδισμα Ομπάμα σε εκλέκτορες. Οι θέσεις των υποψηφίων για ελληνικά θέματα. (Vid)

Αν και οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζουν το τοπίο για το νικητή των σημερινών εκλογών, σύμφωνα με ουδέτερους αναλυτές και στατιστικολόγους, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, από 277 μέχρι 317. Ο γνωστός Νέιτ Σίλβερ δίνει 315.3 εκλεκτορικές ψήφους στον Ομπάμα και 222.7 στον Ρόμνεϊ. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος στην προεδρία των ΗΠΑ χρειάζεται 270 εκλέκτορες από τους 538.

Σε αρκετές πολιτείες, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, όπως και ο πρόεδρος Ομπάμα, άσκησαν νωρίτερα το εκλογικό τους δικαίωμα. Σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, αυτοί, που, ήδη ψήφισαν ξεπερνούν και το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, προηγείται αισθητά ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.

O Ρόλος του τυφώνα Σάντι

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δυο-τρείς μέρες πριν τον τυφώνα Σάντι, είχε σταθεροποιηθεί η άνοδος του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η “έκπληξη του Οκτωβρίου”, όπως θεώρησαν αρκετοί την καταιγίδα Σάντι, φαίνεται ότι σε ορισμένες πολιτείες έδωσε περισσότερη ώθηση στον πρόεδρο Ομπάμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ηγετικές ικανότητές του, με αποτέλεσμα να αρχίσει και πάλι να αποκτά νέα δυναμική η υποψηφιότητά του, κερδίζοντας μάλιστα επαίνους από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι (κατά την περιοδεία τους στις πληγείσες περιοχές από την καταιγίδα), αλλά και την υποστήριξη του ανεξάρτητου (προερχόμενου όμως από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα) δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Την ίδια στιγμή, οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και αρκετοί αναλυτές προβάλλουν την άποψη ότι ο Ρόμνεϊ δεν έχει σταθερές θέσεις σε πολλά ζητήματα.

Τι βλέπουν οι εκλογικοί “γκουρού” των δύο κομμάτων

Ο Ρεπουμπλικανός Dennis Gartman, με βάση το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που δίδει προβάδισμα στον Ομπάμα, προβλέπει νίκη του Ρόμνεϊ. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι οι φετινές εκλογές μοιάζουν με του 1980, όπου ο Ρίγκαν τις κέρδισε παρά το προβάδισμα του Κάρτερ στις δημοσκοπήσεις με 2-3%. Επίσης πιστεύει πως οι μη λευκοί υποψήφιοι τα πάνε καλύτερα στις δημοσκοπήσεις παρά στην κάλπη.

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν προέβλεψε ότι ο Ομπάμα θα κερδίσει πάνω από 300 εκλέκτορες, ενώ ο «σούπερ γκουρού» των Δημοκρατικών, αντί άλλων επιχειρημάτων, στοιχημάτισε το μουστάκι που έχει για 30 χρόνια, στη νίκη του Ομπάμα.

Σε ποίους εστιάζουν τα επιτελεία

Τα στελέχη των δύο επιτελείων εστιάζουν την προσοχή τους σε ιδιαίτερα κομμάτια του πληθυσμού, που θα πρέπει πάση θυσία να φέρουν στις κάλπες. Για τον Ομπάμα αυτοί που κρίνουν το αποτέλεσμα υπέρ του είναι οι γυναίκες, οι ισπανόφωνοι, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία που ωφελήθηκαν από τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας και οι νέοι που του έδωσαν την ώθηση το 2008.

Για τον Ρόμνεϊ το κλειδί βρίσκεται στους θρησκευόμενους και κυρίως τους ευαγγελιστές και τους Συντηρητικούς καθολικούς, οι οποίοι διαφωνούν με το νόμο που επιβάλλει να πληρώνουν τα ιδρύματα των εκκλησιών για την αντισύλληψη των γυναικών υπαλλήλων τους και για τις εκτρώσεις. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Πολ Ράιαν σε ομιλία του προς τα μέλη του Συνασπισμού Πίστεως κι Ελευθερίας, είπε πως η πολιτική του Ομπάμα απειλεί τις Εβραιο-Χριστιανικές αξίες.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτής της εκστρατείας είναι τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί για διαφημίσεις σε τρεις κομητείες διαφορετικών πολιτειών, που και τα δύο κόμματα πιστεύουν ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Αυτές είναι η κομητεία Χάμιλτον, όπου βρίσκεται το Σινσινάτι, η Κομητεία Αράπαχο του Κολοράντο, που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του Ντένβερ κι η κομητεία Βολούσια της Φλόριδας, όπου βρίσκεται η Ντεϊτόνα Μπιτς.

Τι συζητήθηκε την προεκλογική περίοδο

Τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο στην προεκλογική περίοδο ήταν: οικονομία (θέσεις εργασίας), υγεία, παιδεία, μετανάστευση, ασφάλεια, δικαιώματα γυναικών-ομοφυλοφίλων, ενώ μετά την καταιγίδα Σάντι επανήλθε στις συζητήσεις των Αμερικανών και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής βασικά συζητήθηκαν στη μία από τις τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, όπου οι δυο υποψήφιοι έδωσαν έμφαση στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Συρία, Ιράν, Λιβύη) και με τον πρόεδρο Ομπάμα να προβάλλει τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η θέση των υποψηφίων για τα Ελληνικά θέματα

Από τους δυο υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ δεν έγινε καμία αναφορά σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι “υποτιμητικές επισημάνσεις” για την Ελλάδα, όπως τις χαρακτήρισαν αρκετοί ομογενείς, από τον Μιτ Ρόμνεϊ, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι οι θέσεις Ομπάμα είναι γνωστές και ισχύει η διακήρυξή του πριν από τις εκλογές του 2008. Επίσης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, δεν εκδηλώθηκε καμία εχθρική ενέργεια από πλευράς Ουάσιγκτον σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Αντίθετα, η κυβέρνηση Ομπάμα στήριξε την Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ παρότρυνε και “πίεζε” τους Ευρωπαίους να δράσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Όσον για την Κύπρο, σύμφωνα πάντα με τις απόψεις στελεχών της Ομογένειας και ελληνοαμερικανικών φορέων, η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση της Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ) και απέφυγε να ενθαρρύνει οποιαδήποτε τουρκική κίνηση για αναβάθμιση του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα